Hladno pivo
Hladno pivo

Hladno pivo ili skraćeno HP jeste hrvatski rok sastav koji se na sceni pojavio krajem osamdesetih godina u zagrebačkom predgrađu Gajnice, da bi već devedesetih postao najpopularniji hrvatski pank rok sastav na našim prostorima.

Hladno pivo zbog kritičnih stavova prema vladajućem sastavu društva, u svom stvaralaštvu često ismejava lokalne društvene običaje i norme ljudskog ponašanja. U muzičkom smislu njih obeležava jednostavan pank rok stil koji je kasnije donekle ublažen prijemčljivijim i privlačnim rok zvukom. Sastav ima više od 60.000 hiljada prodanih diskova i kaseta, odsvirali su mnogo koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj. Osvojili su osam porina, osam zlatnih kogli, dva crna mačka, jednu nagradu Davorin, i mnoge druge. Njihova internet stranica je često menjala dizajn, uglavnom prilikom izdavanja novih albuma i pesama.

Svi članovi benda se predstavljaju imenom ili nadimkom. Grupa je osnovana 1987. godine a prve veće uspehe i popularnost su stekli svojim prvim albumom Hladno pivo, koji je objavljen 1991. godine. Medijski veoma prihvaćen je bio spot za njihovu pesmu i hit Bubašvabe.

Post pank zvuk koji je bend gajio je privukao publiku, a redovni koncerti po Hrvatskoj i Sloveniji su im uvećali popularnost i pažnju. Album GAD iz 1995. godine je podeljen u dve celine Birtija i Soba. Podela je izvršena na osnovu mesta gde se radnja u pesmama odvija. Ovaj muzički album je sadržao i pesmu Dragana Stojnića Bila je tako lijepa, ovu veliku pesmu je pre njih obradila grupa Pekinška patka.

Povodom desetogodišnjice postojanja, grupa je objavila album Desetka. Sredinom 2002. godine Hladno pivo je snimilo himnu hrvatske fudbalske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, u kojoj su učestvovali i hrvatski golmani Stipe Pletikosa i Toma Butina. Iste godine je izašao album Šamar, koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava i protiv maltretiranja ljudi. U pauzi između dva albuma grupa je radila muziku za humorističku Tv seriju Bitange i princeze, u kojoj se pevač i frontmen grupe Mile pojavio u ulozi Saše Erotomana, dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Poslednji album Hladnog piva je Knjiga žalbe objavljen u proleće, 2007. godine koji je bio savršeno primljen kod publike. Postprodukciju albuma radili su u Memfisu u Americi, gde im je pomogao Bred Blekvud poznat po saradnji sa grupom Zi zi top. Na albumu su korišćeni još neki novi instrumenti, poput orgulja u pesmi Kaži stari, i harmonike u pesmi Sreća.

Poznati lokalni pankeri iz zagrebačke četvrti Gajnice su 80 ih godina udružili snage i stvorili Hladno pivo koje je u sledeće dve decenije posle sedam odličnih albuma postalo jedan od najpopularnijih i najboljih hrvatskih bendova.
Zok, Tedi, Suba, Mile, i Stipe pod sloganom Hladno pivo su učestvovali na Ns koncertu godine u Novom Sadu 2016. godine gde su oduševili publiku.

Grupa je radila i muziku za više serija, a posebnu ulogu su ostvarili u seriji Bitange i princeze, gde se pevač Mile Kekin ostvario kao odličan statista.

Hladno pivo je držalo koncerte u skoro svim republikama bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj i u Austriji. Hladno pivo je više puta nastupalo i na Beogradskom sajmu piva, na festivalu Jelen pivo lajv. Hladno pivo je dobilo sledeće nagrade: Nagradu Porin 1993 za najbolji album iz žanra alternativnog pank roka, Nagradu Porin 2000 za najbolji video spot i album u domenu pank roka, Nagrada Porin 2004 za najbolji video spot, najbolju vokalnu saradnju, najbolju grupu, i najbolji rok album.

Hladno pivo diskografija:
1993 Džinovski
1995 GAD
1997 Desetka
1999 Pobjeda
2000 Istočno od Gajnica
2003 Šamar
2007 Knjiga žalbe
2011 Svijet glamura
2015 Dani zatvorenih vrata


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 21.Jan.2019, 15:55

Mile Kekin i Hladno pivo na Arsenalu

Mile Kekin i Hladno pivo na Arsenalu

Kultni pank rok bend Hladno pivo i njegov frontmen Mile Kekin dolaze na Arsenal Fest 09, koji će biti održan od 19. do 22. juna...

Detaljnije >>


Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2019

I Mile i Hladno pivo stižu na Arsenal fest

Kultni zagrebački pank rok bend Hladno pivo i njegov frontmen Mile Kekin dolaze na Arsenal Fest 09, koji će se održati od 19. do 22. juna u Kragujevcu.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Jan.2019

I Mile i Hladno pivo stižu na Arsenal fest

I Mile i Hladno pivo stižu na Arsenal fest

Kultni zagrebački pank rok bend Hladno pivo i njegov frontmen Mile Kekin dolaze na Arsenal fest 09, koji će se održati od 19. do 22. juna u Kragujevcu.. Arsenal je prvi festival na kome će Mile nastupiti najpre samostalno kao kantautor 20. juna na Garden stageu, gde promoviše svoj novi album "Kuća bez krova", a dan kasnije 21. juna pevaće na Main stageu sa matičnim Hladnim pivom. "Na Arsenalu ću nastupati najprije sam, kao predgrupa svog benda Hladno pivo", našalio...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 02.Jan.2019, 19:08

Region dočekao 2019. uz velika imena sa estrade

Region dočekao 2019. uz velika imena sa estrade

Ispraćaj stare i doček Nove godine u mnogim gradovima u regionu protekao je veselo uz nastupe velikih imena sa estrade. Sarajevo je u najluđoj noći zabavljao Hari Mata Hari, u Zagrebu se slavilo uz Hladno Pivo, Splićane su u Novu godinu uveli Jasmin Stavros i grupa Magazin, dok je Dino Merlin pevao u Budvi, a Željko Joksimović u Tivtu. Građani Zagreba Novu Godinu dočekali su na Trgu bana Jelačića uz muziku...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 01.Jan.2019, 11:36

Rregion dočekao 2019. uz velika imena sa estrade

Rregion dočekao 2019. uz velika imena sa estrade

Ispraćaj stare i doček Nove godine u mnogim gradovima u regionu protekao je veselo uz nastupe velikih imena sa estrade. Sarajevo je u najluđoj noći zabavljao Hari Mata Hari, u Zagrebu se slavilo uz Hladno Pivo, Splićane su u Novu godinu uveli Jasmin Stavros i grupa Magazin, dok je Dino Merlin pevao u Budvi, a Šeljko Joksimović u Tivtu. Građani Zagreba Novu Godinu dočekali su na Trgu bana Jelačića uz muziku...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 31.Dec.2018, 00:00

Gradski doček Zagreb

Vrsta dogadjaja:  Koncert Datum:  Monday, December 31, 2018 - 21:30 Link:  https://www.putovnica.net/dogadanja/docek-nove-godine-trg-bana-jelacica-zagreb ...

Detaljnije >>

Izvor: BalkanRock.com, 13.Dec.2018, 10:44

Koncert Hladnog piva iz Doma sportova objavljen na Blu-rayu

Koncert kojim je Hladno pivo obeležilo 30 godina karijere, održanim 2. i 3. marta u Domu sportova, sada je dostupan na Blue ray formatu. Izdanje je objavljeno pod izdavačkom...

Detaljnije >>