Hladno pivo
Hladno pivo

Hladno pivo ili skraćeno HP jeste hrvatski rok sastav koji se na sceni pojavio krajem osamdesetih godina u zagrebačkom predgrađu Gajnice, da bi već devedesetih postao najpopularniji hrvatski pank rok sastav na našim prostorima.

Hladno pivo zbog kritičnih stavova prema vladajućem sastavu društva, u svom stvaralaštvu često ismejava lokalne društvene običaje i norme ljudskog ponašanja. U muzičkom smislu njih obeležava jednostavan pank rok stil koji je kasnije donekle ublažen prijemčljivijim i privlačnim rok zvukom. Sastav ima više od 60.000 hiljada prodanih diskova i kaseta, odsvirali su mnogo koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj. Osvojili su osam porina, osam zlatnih kogli, dva crna mačka, jednu nagradu Davorin, i mnoge druge. Njihova internet stranica je često menjala dizajn, uglavnom prilikom izdavanja novih albuma i pesama.

Svi članovi benda se predstavljaju imenom ili nadimkom. Grupa je osnovana 1987. godine a prve veće uspehe i popularnost su stekli svojim prvim albumom Hladno pivo, koji je objavljen 1991. godine. Medijski veoma prihvaćen je bio spot za njihovu pesmu i hit Bubašvabe.

Post pank zvuk koji je bend gajio je privukao publiku, a redovni koncerti po Hrvatskoj i Sloveniji su im uvećali popularnost i pažnju. Album GAD iz 1995. godine je podeljen u dve celine Birtija i Soba. Podela je izvršena na osnovu mesta gde se radnja u pesmama odvija. Ovaj muzički album je sadržao i pesmu Dragana Stojnića Bila je tako lijepa, ovu veliku pesmu je pre njih obradila grupa Pekinška patka.

Povodom desetogodišnjice postojanja, grupa je objavila album Desetka. Sredinom 2002. godine Hladno pivo je snimilo himnu hrvatske fudbalske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, u kojoj su učestvovali i hrvatski golmani Stipe Pletikosa i Toma Butina. Iste godine je izašao album Šamar, koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava i protiv maltretiranja ljudi. U pauzi između dva albuma grupa je radila muziku za humorističku Tv seriju Bitange i princeze, u kojoj se pevač i frontmen grupe Mile pojavio u ulozi Saše Erotomana, dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Poslednji album Hladnog piva je Knjiga žalbe objavljen u proleće, 2007. godine koji je bio savršeno primljen kod publike. Postprodukciju albuma radili su u Memfisu u Americi, gde im je pomogao Bred Blekvud poznat po saradnji sa grupom Zi zi top. Na albumu su korišćeni još neki novi instrumenti, poput orgulja u pesmi Kaži stari, i harmonike u pesmi Sreća.

Poznati lokalni pankeri iz zagrebačke četvrti Gajnice su 80 ih godina udružili snage i stvorili Hladno pivo koje je u sledeće dve decenije posle sedam odličnih albuma postalo jedan od najpopularnijih i najboljih hrvatskih bendova.
Zok, Tedi, Suba, Mile, i Stipe pod sloganom Hladno pivo su učestvovali na Ns koncertu godine u Novom Sadu 2016. godine gde su oduševili publiku.

Grupa je radila i muziku za više serija, a posebnu ulogu su ostvarili u seriji Bitange i princeze, gde se pevač Mile Kekin ostvario kao odličan statista.

Hladno pivo je držalo koncerte u skoro svim republikama bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj i u Austriji. Hladno pivo je više puta nastupalo i na Beogradskom sajmu piva, na festivalu Jelen pivo lajv. Hladno pivo je dobilo sledeće nagrade: Nagradu Porin 1993 za najbolji album iz žanra alternativnog pank roka, Nagradu Porin 2000 za najbolji video spot i album u domenu pank roka, Nagrada Porin 2004 za najbolji video spot, najbolju vokalnu saradnju, najbolju grupu, i najbolji rok album.

Hladno pivo diskografija:
1993 Džinovski
1995 GAD
1997 Desetka
1999 Pobjeda
2000 Istočno od Gajnica
2003 Šamar
2007 Knjiga žalbe
2011 Svijet glamura
2015 Dani zatvorenih vrata


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Kardiolozi otkrivaju koja alkoholna pića najviše utiču na povećanje krvnog pritiska

Kardiolozi otkrivaju koja alkoholna pića najviše utiču na povećanje krvnog pritiska

Hipertenziju, ili visok krvni pritisak, često nazivaju „tihi“ ubica, jer često ni ne znamo da bolujemo od ovog stanja, na koje, pored loše ishrane i neaktivnosti, značajno utiču pušenje i konzumacija alkohola. On može da se drži pod kontrolom, ali jedan od ključnih faktora životnog stila, koji možda ne shvatate da utiče na vaš krvni pritisak je ispijanje alkohola. Ako volite hladno pivo posle posla, ili čašu vina pre spavanja, vaša navika može prouzrokovati ozbiljne neželjene...

Izvor: Luftika.rs, 18.Jul.2024, 12:48

Detaljnije >>

"Savršeni marginalci" za "Nezavisne": Teško je dostići ono što je bilo "Hladno pivo"

"Savršeni marginalci" su poznati bend sa ne tako poznatim imenom, a čine ga tri četvrtine nekadašnjeg "Hladnog piva" - nakon odlaska vokala Mile...

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jul.2024, 09:16

Detaljnije >>

Savršeni Marginalci predstavljaju svoj live album “Savršeni Live“

Balkanrock.com Balkanrock.com Savršeni Marginalci predstavljaju svoj live album “Savršeni Live“ Savršeni Marginalci predstavljaju svoj live album “Savršeni Live“ 19/06/2024 Savršeni Marginalci, četvorka koju čine Suba, Zoki i Šoki iz Hladnog piva te Krmpa iz Deafness By Noise, predstavljaju svoj live album iz Vintage...

Izvor: BalkanRock.com, 19.Jun.2024, 09:26

Detaljnije >>

Dončić trijumf pokušao proslaviti uz hladno pivo, ali mu nije pošlo za rukom (VIDEO)

Dalas je na krilima Luke Dončića i Kajrija Irvinga napravio sjajan rezultat plasirajući se u finale plej-ofa,...

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Maj.2024, 12:05

Detaljnije >>

Mile Kekin najavio koncerte u Novom Sadu i Beogradu

Mile Kekin najavio koncerte u Novom Sadu i Beogradu

Mile Kekin zaokružuje ovogodišnju turneju "Soundtrack za život" koncertima u Novom Sadu i Beogradu. Koncert u SKC NS Fabrika zakazan je za petak 1. novembar, dok će u Domu omladine Beograda nastupiti u subotu 2. novembra. Tom prilikom, Mile Kekin će izvesti najveće hitove iz svoje dosadašnje karijere, obuhvatajući, kako pesme "Hladnog piva", tako i njegova samostalna izdanja.. Dolazim nakon tačno godinu dana od poslednjeg albuma u Beograd i Novi Sad, ali ovog puta ne da...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2024, 09:04

Detaljnije >>

Kekin najavio koncerte u Beogradu i Novom Sadu

Balkanrock.com Balkanrock.com Kekin najavio koncerte u Beogradu i Novom Sadu Kekin najavio koncerte u Beogradu i Novom Sadu 11/05/2024 Mile Kekin zaokružuje ovogodišnju turneju „Soundtrack za život“ koncertima u Novom Sadu i Beogradu. Koncert u SKC NS Fabrika zakazan je za petak, 1. novembar, dok će...

Izvor: BalkanRock.com, 11.Maj.2024, 07:39

Detaljnije >>

Iza pesme “Ne lomite bagrenje“ stoji velika tajna: “Pozvao me Đorđe Balašević i rekao – “Napisao sam posebnu pesmu“

Teško je i zamisliti da su već prošle 3 godine od smrti Đorđa Balaševića koji je u našem sećanju još uvek tu. Đorđe Balašević je pre svega bio veliki pesnik. Stihovi njegovih pesama su poezija koju pevušimo kada želimo sebi da ulepšamo dan. Mile...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 25.Apr.2024, 09:42

Detaljnije >>