Hladno pivo
Hladno pivo

Hladno pivo ili skraćeno HP jeste hrvatski rok sastav koji se na sceni pojavio krajem osamdesetih godina u zagrebačkom predgrađu Gajnice, da bi već devedesetih postao najpopularniji hrvatski pank rok sastav na našim prostorima.

Hladno pivo zbog kritičnih stavova prema vladajućem sastavu društva, u svom stvaralaštvu često ismejava lokalne društvene običaje i norme ljudskog ponašanja. U muzičkom smislu njih obeležava jednostavan pank rok stil koji je kasnije donekle ublažen prijemčljivijim i privlačnim rok zvukom. Sastav ima više od 60.000 hiljada prodanih diskova i kaseta, odsvirali su mnogo koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj. Osvojili su osam porina, osam zlatnih kogli, dva crna mačka, jednu nagradu Davorin, i mnoge druge. Njihova internet stranica je često menjala dizajn, uglavnom prilikom izdavanja novih albuma i pesama.

Svi članovi benda se predstavljaju imenom ili nadimkom. Grupa je osnovana 1987. godine a prve veće uspehe i popularnost su stekli svojim prvim albumom Hladno pivo, koji je objavljen 1991. godine. Medijski veoma prihvaćen je bio spot za njihovu pesmu i hit Bubašvabe.

Post pank zvuk koji je bend gajio je privukao publiku, a redovni koncerti po Hrvatskoj i Sloveniji su im uvećali popularnost i pažnju. Album GAD iz 1995. godine je podeljen u dve celine Birtija i Soba. Podela je izvršena na osnovu mesta gde se radnja u pesmama odvija. Ovaj muzički album je sadržao i pesmu Dragana Stojnića Bila je tako lijepa, ovu veliku pesmu je pre njih obradila grupa Pekinška patka.

Povodom desetogodišnjice postojanja, grupa je objavila album Desetka. Sredinom 2002. godine Hladno pivo je snimilo himnu hrvatske fudbalske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, u kojoj su učestvovali i hrvatski golmani Stipe Pletikosa i Toma Butina. Iste godine je izašao album Šamar, koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava i protiv maltretiranja ljudi. U pauzi između dva albuma grupa je radila muziku za humorističku Tv seriju Bitange i princeze, u kojoj se pevač i frontmen grupe Mile pojavio u ulozi Saše Erotomana, dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Poslednji album Hladnog piva je Knjiga žalbe objavljen u proleće, 2007. godine koji je bio savršeno primljen kod publike. Postprodukciju albuma radili su u Memfisu u Americi, gde im je pomogao Bred Blekvud poznat po saradnji sa grupom Zi zi top. Na albumu su korišćeni još neki novi instrumenti, poput orgulja u pesmi Kaži stari, i harmonike u pesmi Sreća.

Poznati lokalni pankeri iz zagrebačke četvrti Gajnice su 80 ih godina udružili snage i stvorili Hladno pivo koje je u sledeće dve decenije posle sedam odličnih albuma postalo jedan od najpopularnijih i najboljih hrvatskih bendova.
Zok, Tedi, Suba, Mile, i Stipe pod sloganom Hladno pivo su učestvovali na Ns koncertu godine u Novom Sadu 2016. godine gde su oduševili publiku.

Grupa je radila i muziku za više serija, a posebnu ulogu su ostvarili u seriji Bitange i princeze, gde se pevač Mile Kekin ostvario kao odličan statista.

Hladno pivo je držalo koncerte u skoro svim republikama bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj i u Austriji. Hladno pivo je više puta nastupalo i na Beogradskom sajmu piva, na festivalu Jelen pivo lajv. Hladno pivo je dobilo sledeće nagrade: Nagradu Porin 1993 za najbolji album iz žanra alternativnog pank roka, Nagradu Porin 2000 za najbolji video spot i album u domenu pank roka, Nagrada Porin 2004 za najbolji video spot, najbolju vokalnu saradnju, najbolju grupu, i najbolji rok album.

Hladno pivo diskografija:
1993 Džinovski
1995 GAD
1997 Desetka
1999 Pobjeda
2000 Istočno od Gajnica
2003 Šamar
2007 Knjiga žalbe
2011 Svijet glamura
2015 Dani zatvorenih vrata


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: BalkanRock.com, 16.Feb.2018, 15:46

Deafness By Noise i M.O.R.T. predgrupe Hladnom pivu u Domu sportova

Deafness By Noise i M.O.R.T. predgrupe Hladnom pivu u Domu sportova

Prvi dan dvodnevne rezidencije nazvano je «Old School» i u setu Hladnog piva bit će označeno izvedbom pjesama s prva četiri albuma. Stoga je i odabir hard core legendi Deafness By Noise kao predgrupe sasvim razumljiv jer su praktično krenuli u isto vrijeme i mnogo puta djelili pozornicu. Deafness By Noise su osnovani 1991., a pet godina kasnije objavljuju prvi studijski album “Never Give Up The Struggle”. Nakon toga objavljuju EP “True Spirit”, 2002. drugi...

Detaljnije >>


Izvor: BalkanRock.com, 08.Feb.2018, 08:05

“Soundtrack za život” Hladnog Piva dobio i novi spot

“Soundtrack za život” Hladnog Piva dobio i novi spot

U susret slavljeničkim koncertima, objavljen je i novi spot za pesmu “Soundtrack za život“. Nakon 14 godina “glasovi, tonovi rasuti” skupljeni su ponovo, ovaj put u saradnji Hladnog Piva i Josipe Lisac. Krik dive reže sivu svakodnevnicu kao i rifovi Hladnog Piva koji odzvanjaju od 1987. godine. Nova verzija pesme “Soundtrack za život” nalazi se na aktuelnom albumu “Greatest Hits” kojim Hladno Pivo obeležava 30 godina karijere,...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Feb.2018, 21:45

POKIDALI! Hladno pivo i Josipa Lisac snimili spot za novu verziju pesme "Soundtrack za život"! (VIDEO)

POKIDALI! Hladno pivo i Josipa Lisac snimili spot za novu verziju pesme Soundtrack za život! (VIDEO)

- Svi tražimo tu pesmu koja će nam biti štit i reči kojima ćemo seći sve što nam smeta - poručuju oni zajednički.. Hladno pivo će, u sklopu turneje kojim se obeležava 30 godina rada benda, održati beogradski koncert 26. maja na terenina KK Partizan na Kalemegdanu. U susret ovom i ostalim slavljeničkim koncertima, bend je objavio kompilacijsko izdanje na kom je, između ostalog, simbolično, snimljena i nova verzija hita iz 2003. "Soundtrack za život", sada...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 01.Feb.2018, 19:51

HLADNO PIVO U MAJU NA KALEMEGDANU: Hrvatski bend za rođendan u Beogradu!

HLADNO PIVO U MAJU NA KALEMEGDANU: Hrvatski bend za rođendan u Beogradu!

Najpopularniji hrvatski pank-rok bend Hladno pivo ove godine obeležava 30 godina rada serijom koncerata, a u subotu, 26. maja, održaće veliki svirku na Beogradskoj tvrđavi.  

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Feb.2018

Hladno Pivo i Josipa Lisac snimili novu verziju 'Soundtrack za moj život'

Josipa Lisac i Hladno pivo udružili su snage i zapjevali zajedno te napravili novu verziju za pjesmu "Soundtrack za moj život".. Prva verzija pjesme datira iz 2013.godine i nalazila se na albumu "Šamar", grupe Hladno pivo. Pjesmu je  producirao Denis Mujadžić Denyken.

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 30.Jan.2018, 19:15

Hladno Pivo opet u Beogradu!

Hladno Pivo opet u Beogradu!

Spremite se za provod na Kalemegdanu! Najpopularniji hrvatski punk rock bend Hladno Pivo ove godine obeležava 30 godina rada serijom koncerata, a u subotu 26. maja održaće veliki koncert na košarkaškim terenima KK Partizan. Pevaće najveće hitove sa osam studijskih albuma, Na radost brojnih fanova na koncertu će pevati svoje najveće hitove sa osam studijskih albuma. Uspomene sa prethodna četiri rasprodata koncerta koja su održana u beogradskoj Hali sportova,...

Detaljnije >>

Izvor: DANuBeogradu.rs, 30.Jan.2018

Hladno pivo na Kalemegdanu slavi 30 godina rada

Bend Hladno pivo proslaviće 30 godina rada i u Beogradu, koncertom u subotu, 26. maja, na Kalemegdanu, tj. na terenima KK Partizan. Na radost brojnih fanova na koncertu će pevati svoje najveće hitove sa osam studijskih albuma....

Detaljnije >>