Hladno pivo
Hladno pivo

Hladno pivo ili skraćeno HP jeste hrvatski rok sastav koji se na sceni pojavio krajem osamdesetih godina u zagrebačkom predgrađu Gajnice, da bi već devedesetih postao najpopularniji hrvatski pank rok sastav na našim prostorima.

Hladno pivo zbog kritičnih stavova prema vladajućem sastavu društva, u svom stvaralaštvu često ismejava lokalne društvene običaje i norme ljudskog ponašanja. U muzičkom smislu njih obeležava jednostavan pank rok stil koji je kasnije donekle ublažen prijemčljivijim i privlačnim rok zvukom. Sastav ima više od 60.000 hiljada prodanih diskova i kaseta, odsvirali su mnogo koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj. Osvojili su osam porina, osam zlatnih kogli, dva crna mačka, jednu nagradu Davorin, i mnoge druge. Njihova internet stranica je često menjala dizajn, uglavnom prilikom izdavanja novih albuma i pesama.

Svi članovi benda se predstavljaju imenom ili nadimkom. Grupa je osnovana 1987. godine a prve veće uspehe i popularnost su stekli svojim prvim albumom Hladno pivo, koji je objavljen 1991. godine. Medijski veoma prihvaćen je bio spot za njihovu pesmu i hit Bubašvabe.

Post pank zvuk koji je bend gajio je privukao publiku, a redovni koncerti po Hrvatskoj i Sloveniji su im uvećali popularnost i pažnju. Album GAD iz 1995. godine je podeljen u dve celine Birtija i Soba. Podela je izvršena na osnovu mesta gde se radnja u pesmama odvija. Ovaj muzički album je sadržao i pesmu Dragana Stojnića Bila je tako lijepa, ovu veliku pesmu je pre njih obradila grupa Pekinška patka.

Povodom desetogodišnjice postojanja, grupa je objavila album Desetka. Sredinom 2002. godine Hladno pivo je snimilo himnu hrvatske fudbalske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, u kojoj su učestvovali i hrvatski golmani Stipe Pletikosa i Toma Butina. Iste godine je izašao album Šamar, koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava i protiv maltretiranja ljudi. U pauzi između dva albuma grupa je radila muziku za humorističku Tv seriju Bitange i princeze, u kojoj se pevač i frontmen grupe Mile pojavio u ulozi Saše Erotomana, dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Poslednji album Hladnog piva je Knjiga žalbe objavljen u proleće, 2007. godine koji je bio savršeno primljen kod publike. Postprodukciju albuma radili su u Memfisu u Americi, gde im je pomogao Bred Blekvud poznat po saradnji sa grupom Zi zi top. Na albumu su korišćeni još neki novi instrumenti, poput orgulja u pesmi Kaži stari, i harmonike u pesmi Sreća.

Poznati lokalni pankeri iz zagrebačke četvrti Gajnice su 80 ih godina udružili snage i stvorili Hladno pivo koje je u sledeće dve decenije posle sedam odličnih albuma postalo jedan od najpopularnijih i najboljih hrvatskih bendova.
Zok, Tedi, Suba, Mile, i Stipe pod sloganom Hladno pivo su učestvovali na Ns koncertu godine u Novom Sadu 2016. godine gde su oduševili publiku.

Grupa je radila i muziku za više serija, a posebnu ulogu su ostvarili u seriji Bitange i princeze, gde se pevač Mile Kekin ostvario kao odličan statista.

Hladno pivo je držalo koncerte u skoro svim republikama bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj i u Austriji. Hladno pivo je više puta nastupalo i na Beogradskom sajmu piva, na festivalu Jelen pivo lajv. Hladno pivo je dobilo sledeće nagrade: Nagradu Porin 1993 za najbolji album iz žanra alternativnog pank roka, Nagradu Porin 2000 za najbolji video spot i album u domenu pank roka, Nagrada Porin 2004 za najbolji video spot, najbolju vokalnu saradnju, najbolju grupu, i najbolji rok album.

Hladno pivo diskografija:
1993 Džinovski
1995 GAD
1997 Desetka
1999 Pobjeda
2000 Istočno od Gajnica
2003 Šamar
2007 Knjiga žalbe
2011 Svijet glamura
2015 Dani zatvorenih vrata


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SEEcult.org, 09.Nov.2017, 18:23

Hladno pivo, MB

Vrsta dogadjaja:  Koncert Pekarna, Maribor Datum:  Friday, November 24, 2017 - 21:00 ...

Detaljnije >>


Izvor: Beta, 05.Nov.2017, 14:46

Direktor TO Budva: Organizujemo veličanstven Nogovodišnji doček u Budvi

Direktor TO Budva: Organizujemo veličanstven Nogovodišnji doček u Budvi

Program dočeka Nove godine na Trgu ispred Starog grada u Budvi i ove godine biće veoma bogat, izjavio je danas direktor Turističke organizacije opštine Budva Mladen Franović."Već su napravljeni planovi, ugovori su već potpisani, mislim da će to biti baš veličanstven doček", rekao je Franović agenciji Beta.Program će početi 29. decembra koncertima...

Detaljnije >>

Izvor: Beta Video, 05.Nov.2017

Franović: Već su napravljeni planovi za veličanstven doček

Franović:  Već su napravljeni planovi za veličanstven doček

BUDVA - ``Već su napravljeni planovi, ugovori su već potpisani, mislim da će to biti baš veličanstven doček``, rekao je direktor Turističke organizacije opštine Budva Mladen Franović. Program će početi 29. decembra koncertima grupa...

Detaljnije >>

Izvor: RockSerbia.net, 02.Nov.2017, 18:57

Rasprodate sve ulaznice za Koncert Godine

Posle nastupa benda Hladno pivo, negde oko 1 čas posle ponoći na velikoj bini će nastupati super grupa koju čine članovi bendova Atheist Rap, Dubioza kolektiv i Hladno pivo. Onii će sa gostima izvesti nekoliko pesama Kud Idijota i na taj način odati počast nedavno preminulom Tusti. Satnica NS Koncerta Godine:. 16:00 Otvaranje kapija. 16:05 Snimak koncerta KUD Idijoti Exit 2010. 17:00 S A.R.S. 17:35 “Bez prekida” bina – Impuls.

Detaljnije >>

Izvor: RockSerbia.net, 02.Nov.2017

Dan posle smaka sveta – NS Koncert Godine 2012

Članovi bendova Hladno pivo, Dubioza kolektiv i Atheist Rap će zajedno na glavnoj bini odsvirati nekoliko pesama legendarnih Kud Idijota i na taj način odati počast nedavno preminulom frontmenu ovog benda, Branku Črncu Tusti. Frontmen grupe Hladno pivo Mile Kekin, koji ove godine prvi put nastupa na NS Koncertu Godine, istakao je da mu je izuzetno drago što će ponovo svirati u Novom Sadu i to na koncertu o kom su mu kolege uvek pričale samo dobre stvari. Mile je obećao da će...

Detaljnije >>

Izvor: RockSerbia.net, 02.Nov.2017

Poznati svi izvođači Koncerta Godine

Imajući u vidu mnogobrojne komentare i lajkove posetilaca stranice, ostale bendove je odabrao NS Koncert Godine. Na ovoj bini, osim već dva pomenuta sastava koje je publika odabrala, nastupaju i Trula koalicija, Čovek bez sluha, ZAA, Saša 21, Iskazi Feud.Izvođači na bini “Bez prekida” omogućiće publici da neprekidno uživa u muzici tokom svih 10 sati trajanja programa. Na Koncertu Godine planira se i odavanje počasti...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2017, 07:13

FOTO: Počeo Novosadski Oktoberfest, u subotu Hladno pivo i Ortodox celts

FOTO: Počeo Novosadski Oktoberfest, u subotu Hladno pivo i Ortodox celts

Večeras je počeo drugi po redu Novosadski Oktoberfest, koji se danas i sutra održava u Master centru Novosadskog sajma.. Posetioci su bili u prilici da uživaju u više desetina marki piva iz celog sveta, bavarskim kobasicama, perecama i mnogo dobre zabave. Prve večeri festivala u Master centru nastupile su grupe Kredarica, Amajlija, Love Hunters, S.A.R.S. i Drum ‘N’ Zez. - Već je očigledan uspeh ovog festivala, jer su sve karte prodate i kapaciteti postaju...

Detaljnije >>