Hladno pivo
Hladno pivo

Hladno pivo ili skraćeno HP jeste hrvatski rok sastav koji se na sceni pojavio krajem osamdesetih godina u zagrebačkom predgrađu Gajnice, da bi već devedesetih postao najpopularniji hrvatski pank rok sastav na našim prostorima.

Hladno pivo zbog kritičnih stavova prema vladajućem sastavu društva, u svom stvaralaštvu često ismejava lokalne društvene običaje i norme ljudskog ponašanja. U muzičkom smislu njih obeležava jednostavan pank rok stil koji je kasnije donekle ublažen prijemčljivijim i privlačnim rok zvukom. Sastav ima više od 60.000 hiljada prodanih diskova i kaseta, odsvirali su mnogo koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj. Osvojili su osam porina, osam zlatnih kogli, dva crna mačka, jednu nagradu Davorin, i mnoge druge. Njihova internet stranica je često menjala dizajn, uglavnom prilikom izdavanja novih albuma i pesama.

Svi članovi benda se predstavljaju imenom ili nadimkom. Grupa je osnovana 1987. godine a prve veće uspehe i popularnost su stekli svojim prvim albumom Hladno pivo, koji je objavljen 1991. godine. Medijski veoma prihvaćen je bio spot za njihovu pesmu i hit Bubašvabe.

Post pank zvuk koji je bend gajio je privukao publiku, a redovni koncerti po Hrvatskoj i Sloveniji su im uvećali popularnost i pažnju. Album GAD iz 1995. godine je podeljen u dve celine Birtija i Soba. Podela je izvršena na osnovu mesta gde se radnja u pesmama odvija. Ovaj muzički album je sadržao i pesmu Dragana Stojnića Bila je tako lijepa, ovu veliku pesmu je pre njih obradila grupa Pekinška patka.

Povodom desetogodišnjice postojanja, grupa je objavila album Desetka. Sredinom 2002. godine Hladno pivo je snimilo himnu hrvatske fudbalske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, u kojoj su učestvovali i hrvatski golmani Stipe Pletikosa i Toma Butina. Iste godine je izašao album Šamar, koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava i protiv maltretiranja ljudi. U pauzi između dva albuma grupa je radila muziku za humorističku Tv seriju Bitange i princeze, u kojoj se pevač i frontmen grupe Mile pojavio u ulozi Saše Erotomana, dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Poslednji album Hladnog piva je Knjiga žalbe objavljen u proleće, 2007. godine koji je bio savršeno primljen kod publike. Postprodukciju albuma radili su u Memfisu u Americi, gde im je pomogao Bred Blekvud poznat po saradnji sa grupom Zi zi top. Na albumu su korišćeni još neki novi instrumenti, poput orgulja u pesmi Kaži stari, i harmonike u pesmi Sreća.

Poznati lokalni pankeri iz zagrebačke četvrti Gajnice su 80 ih godina udružili snage i stvorili Hladno pivo koje je u sledeće dve decenije posle sedam odličnih albuma postalo jedan od najpopularnijih i najboljih hrvatskih bendova.
Zok, Tedi, Suba, Mile, i Stipe pod sloganom Hladno pivo su učestvovali na Ns koncertu godine u Novom Sadu 2016. godine gde su oduševili publiku.

Grupa je radila i muziku za više serija, a posebnu ulogu su ostvarili u seriji Bitange i princeze, gde se pevač Mile Kekin ostvario kao odličan statista.

Hladno pivo je držalo koncerte u skoro svim republikama bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj i u Austriji. Hladno pivo je više puta nastupalo i na Beogradskom sajmu piva, na festivalu Jelen pivo lajv. Hladno pivo je dobilo sledeće nagrade: Nagradu Porin 1993 za najbolji album iz žanra alternativnog pank roka, Nagradu Porin 2000 za najbolji video spot i album u domenu pank roka, Nagrada Porin 2004 za najbolji video spot, najbolju vokalnu saradnju, najbolju grupu, i najbolji rok album.

Hladno pivo diskografija:
1993 Džinovski
1995 GAD
1997 Desetka
1999 Pobjeda
2000 Istočno od Gajnica
2003 Šamar
2007 Knjiga žalbe
2011 Svijet glamura
2015 Dani zatvorenih vrata


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 16.Maj.2020, 19:10

AKO MUŠKARAC VOLI ŽENU VIŠE NEGO HLADNO PIVO ZA VREME FINALA LŠ: Na današnji dan rođene je legendarni Vujadin Boškov

AKO MUŠKARAC VOLI ŽENU VIŠE NEGO HLADNO PIVO ZA VREME FINALA LŠ: Na današnji dan rođene je legendarni Vujadin Boškov

Na današnji dan 1931. godine, rođene je legendarni fudbalski stručnjak Vujadin Boškov, koji je pored velikih rezultata na terenu...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 07.Maj.2020, 10:52

"BIĆEMO, SIROMAŠNIJI, JADNIJI, BESNIJI..." Mile Kekin, frontmen grupe Hladno pivo bez dlake na jeziku za NIN: Ovde se kritika smatra NACIONALNOM IZDAJOM

Ne mislim da će pandemija i zemljotres smiriti međunacionalne tenzije između Hrvatske i Srbije. Narodi regije biće još siromašniji, jadniji, besniji i skloniji da za svoj položaj okrive susede, manjine, novinare, masone....

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Maj.2020, 09:42

Exit TV: Velika muzička imena pred milionskim auditorijumom

NOVI SAD - "Bajaga i instruktori", "Hladno pivo", "Dubioza kolektiv", Zvonko Bogdan, Josipa Lisac, Edo Majka samo su neka od velikih muzičkih imena čiji će koncerti premijerno biti emitovani u "Prvomajskom...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2020, 19:39

Bajaga, Hladno pivo, Zvonko Bogdan, Dubioza kolektiv… EXIT TV donosi „Prvomajski specijal“ posvećen celom regionu iza zatvorenih granica!

Bajaga, Hladno pivo, Zvonko Bogdan, Dubioza kolektiv… EXIT TV donosi „Prvomajski specijal“ posvećen celom regionu iza zatvorenih granica!

Spektakl! U susret predstojećem prazniku, EXIT je spremio veliki „Prvomajski specijal“ od preko tri sata najvećih hitova domaćih i regionalnih izvođača sa EXIT, Sea Star i Sea Dance festivala. Ovaj miks koncertnih nastupa posvećen je celom regionu koji se skoro dva meseca bori sa epidemijom korona virusa. „Dragi prijatelji, gledajte EXIT TV, čuvajte i sebe i druge, pobedićemo na kraju zajedno. Vole vas Bajaga i Instruktori, živeli“ poručio je Momčilo...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 30.Apr.2020

EXIT TV DONOSI „PRVOMAJSKI SPECIJAL“: Posvećen celom regionu iza zatvorenih granica!

EXIT TV DONOSI „PRVOMAJSKI SPECIJAL“: Posvećen celom regionu iza zatvorenih granica!

Bajaga, Hladno pivo, Zvonko Bogdan, Dubioza kolektiv…

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 30.Apr.2020

Bajaga, Hladno pivo, Zvonko Bogdan, Dubioza kolektiv…EXIT TV donosi „Prvomajski specijal“ posvećen celom regionu iza zatvorenih granica!

U susret predstojećem prazniku, EXIT je spremio veliki „Prvomajski specijal“ od preko tri sata najvećih hitova domaćih i regionalnih izvođača sa...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 30.Apr.2020

Prvomajski specijal Exita posvećen regionu

U susret predstojećem prazniku, Exit najavljuje "Prvomajski specijal" sa više od tri sata najvećih hitova domaćih i regionalnih izvođača sa Exit, Sea Star i Sea Dance festivala.. Ovaj miks koncertnih nastupa posvećen je celom regionu. "Dragi prijatelji, gledajte Exit TV, čuvajte i sebe i druge, pobedićemo na kraju zajedno. Vole vas Bajaga i Instruktori, živeli", poručio je Momčilo Bajagić, koji je pre dve godine održao koncert na glavnoj festivalskoj bini.

Detaljnije >>