Pivo
Pivo

Pivo je alkoholno piće koje se pravi od kvasca, vode, hmelja i ječma.
Spada u slabija alkoholna pića sa 3 do 13 procenata alkohola. Jedno je od najstarijih pića koje se koristilo u Egiptu, danas je vrlo zastupljeno u celom svetu i kod nas.
Pivo se proizvodi u pivarama a služi se u pivnicama, raznim kafićima i kafanama.

Ljubav prema ispijanju piva je stara koliko i civilizacija.
Pre oko 10.000 godina ljudski rod je rešio da prestane sa nomadskim životom da se skrasi na farmi i počne da obrađuje zemlju. Tako je narod počeo da gaji žitarice, koje su glavni sastojak piva. Niko tačno ne zna ko je prvi otkrio proces pravljenja ovog popularnog alkoholnog napitka i kako se do njega došlo, ali veruje se da se sa malo hleba i pšenice navlažilo i tako je došlo do fermentacije. Najstarija dokumenta o pravljenju piva stara su oko šest hiljada godina, i vezuju se za drevne narode Sumerce.

Napitak koji su oni pravili bio je blagosloven i lep, smatrano je da je pivo božji dar. Tada pivo nije bilo dobro filtrirano, i izgled mu je bio zamućen. U pokušaju da se izbegne gorak ukus, Sumerci su ga pili na cevčicu. Drevni Vavilonci potomci Sumeraca su znali najmanje oko dvadeset načina pravljenja piva, još 2.000 godina pre Hrista. Pivo je činilo važan deo drevnih ekonomija, da je čak korišćeno i pri razmeni robe, a radnicima su nadnice isplaćivane i u pivu. Egipćani su nastavili sa pravljenjem piva, kao i Grci i Rimljani, ali kada je vino dobilo svoju popularnost Rimljani su počeli da na pivo gledaju kao na piće Varvara.

Pivo su određena nemačka plemena pravila 800 godina pre Hrista. Kasnije se i u pravljenje piva uključila i Katolička crkva. Hrišćani su ga smatrali božijim darom, ali ideju su napustili krajem 19. veka zahvaljujući žestokom porastu alkoholizma. Pivo su pili svi narodi, svih uzrasta i klasne pripadnosti i uz hleb je predstavljao osnovni sastojak ljudske ishrane na dnevnom nivou. I u Americi su u jednom trenutku bili crni dani za ljubitelje piva, zbog naglog porasta alkoholizma. Postojao je zakon pa je prema 18. amandmanu svaki građanin koji bi napitak pravio kod kuće bivao proglašen za kriminalca.

Tokom Drugog svetskog rata počelo je da se pravi svetlije pivo, a po završetku rata i svetlo i tamno je zadržalo svoju popularnost. Danas proizvodnja piva predstavlja biznis globalnih razmera, sa nekoliko dominantnih multinacionalnih kompanija i više hiljada manjih proizvođača. Godišnje se popije i proda preko 133 milijardi litara piva, što je nekada bilo nezamislivo. Pivarstvo ima dug razvojni proces od više vekova, pa i milenijuma i danas se pretvorilo u nauku.

To je kompleksan proces u kome se obraća pažnja na mali milion detalja od uzgajanja posebnih sorti hmelja i ječma preko tajnih receptura, do posebnih pakovanja, i načina serviranja piva ohlađenog do prave temperature. Od pamtiveka je bilo sredstvo za osveženje ali i kao hrana i lek. Prinosilo se kao žrtva bogovima, u raznim religioznim obredima, ali iznad svega bilo je piće običnih ljudi. Kralj Hamurabi ga je uvrstio u svoj zakonik i trgovao njime sa svojim susedima. Faraoni su ga nosili sa sobom na svoj put u zagroban život, ali su njime pojili i radnike koji su gradili piramide, da bi se osvežili. Pili su ga stari Grci pre nego što je vino postalo popularno u ovom području. Rimljani su ga nasledili a plemena su ga nosila na svoje pohode.

Pivo je donosilo osveženje, utoljavalo glad, davalo snagu i podsticaj, umirivalo je i opuštalo. Oduvek su ga bogati i siromašni pili iz zlatnih putira i glinenih vrčeva, da bi osetili njegova dejstva. Deluje kao hrana i lek, ume da utoli glad i osnaži organizam. Smiruje nerve, i okrepljuje telo. U svetu postoji više od hiljadu vrsti piva, koje se dele po boji, vrsti kvasca, ili procentu alkohola. Pivo može biti tamno ili svetlo, letnje ili zimsko, ejl ili lager, bezalkoholno ili alkoholno, a to su samo neke od grubljih klasifikacija. Zadatak pravljenja podele piva namučio je čak i stručnjake koji su utvrdili nekoliko osnovnih kriterijuma podele. Po boji pivo može biti svetlo, crveno, tamno ili crno.
Boje raznih vrsta piva variraju od svetlozlatne, preko crvene i braon, pa do crnih nijansi.
Srbija sa svojih 90 litara po glavi stanovnika godišnje je negde na sredini evropske lestvice.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 15.Feb.2019, 09:09

LUKSUZ KOJEG SE NE ODRIČEMO Na kafu, cigarete i alkohol godišnje "spiskamo" više 1,35 MILIJARDI MARAKA

Građani Bosne i Hercegovine godišnje popiju skoro 25 miliona kilograma kafe, te oko 70 miliona litara piva, dok tokom jedne godine ispušimo najmanje 265 miliona paklica cigareta.

Detaljnije >>


Izvor: Večernje novosti, 14.Feb.2019, 22:54

U slavu vina proslavljen Sveti Trifun na Rajačkim pivnicama

U slavu vina proslavljen Sveti Trifun na Rajačkim pivnicama

Kao i svakog 14. februara Rajčani su sa svojim gostima posetili nadaleko čuvene pivnice u kojima “stanuje” vino NEGOTIN - Zaštitnika vinogradara, Svetog Trifuna, zvanog i Orezač, zbog orezivanja prvih čokota u vinogradima, negotinski vinari i vinogradari proslavili su najsvečanije. Iako je centralna proslava bila održana na Rajačkim pivnicama, Sveti Trifun se slavio i u Smedovcu, Tamniču, Rogljevu, a slavili su ga i meštani Rečke, Bukovča, bratstvo manastira...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2019, 21:21

Di Marija "nazdravio" navijačima, da li sledi kazna UEFA?

Di Marija nazdravio navijačima, da li sledi kazna UEFA?

Fudbaler Pari Sen Žermena Anhel Di Marija mogao bi da bude suspendovan od Disciplinske komisije UEFA zato što je sa flašom piva "nazdravio" u provokacijama sa navijačima Mančester Junajteda.. Argentinac, dvostruki asistent u pobedi protiv bivšeg kluba na Old Trafordu (2:0), našao se na udaru uvreda sa tribinama prilikom golova, pa je tako pored tvrdih predmeta poletela...

Detaljnije >>

Izvor: DobreVesti.rs, 13.Feb.2019

Slaninijada u Kačarevu

Slaninijada u Kačarevu

Slaninijada se održava od 14. do 17. februara.   Ove godine prijavljeno je više od 300 porodičnih diomaćinstava i 30 mesara koje će posetiocima nuditi slaninu, kobasicu i druge proizvode.   Reč je o turističko privrednoj manifestaciji koju poseti više od 100.000 gostiju.   Tokom Slaninijade na kojoj će biti izabrane po tri najbolje slanine u konkurenciji malih proizvođača i mesara, održaće se i takmičenja za izbor mis Slaninijade, kao i u ispijanju piva, brzom jedenju slanine...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 13.Feb.2019

Di Marija pred suspenzijom zbog flaše piva i "nazdravljanja" navijačima Junajteda

Di Marija pred suspenzijom zbog flaše piva i nazdravljanja navijačima Junajteda

Fudbaler Pari Sen Žermena Anhel di Marija mogao bi da bude suspendovan od Disciplinske komisije...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 13.Feb.2019

LOŠE MU SE PIŠE! Di Marija nazdravio navijačima, čeka se reakcija UEFA

LOŠE MU SE PIŠE! Di Marija nazdravio navijačima, čeka se reakcija UEFA

Fudbaler Pari Sen Žermena Anhel Di Marija mogao bi da bude suspendovan od Disciplinske komisije UEFA zato što je sa flašom piva "nazdravio" u provokacijama sa navijačima Mančester Junajteda.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Feb.2019

Di Marija "nazdravio" navijačima, slijedi kazna UEFA?

MANČESTER - Fudbaler Pari Sen Žermena Anhel Di Marija mogao bi da bude suspendovan od Disciplinske komisije...

Detaljnije >>