Pivo
Pivo

Pivo je alkoholno piće koje se pravi od kvasca, vode, hmelja i ječma.
Spada u slabija alkoholna pića sa 3 do 13 procenata alkohola. Jedno je od najstarijih pića koje se koristilo u Egiptu, danas je vrlo zastupljeno u celom svetu i kod nas.
Pivo se proizvodi u pivarama a služi se u pivnicama, raznim kafićima i kafanama.

Ljubav prema ispijanju piva je stara koliko i civilizacija.
Pre oko 10.000 godina ljudski rod je rešio da prestane sa nomadskim životom da se skrasi na farmi i počne da obrađuje zemlju. Tako je narod počeo da gaji žitarice, koje su glavni sastojak piva. Niko tačno ne zna ko je prvi otkrio proces pravljenja ovog popularnog alkoholnog napitka i kako se do njega došlo, ali veruje se da se sa malo hleba i pšenice navlažilo i tako je došlo do fermentacije. Najstarija dokumenta o pravljenju piva stara su oko šest hiljada godina, i vezuju se za drevne narode Sumerce.

Napitak koji su oni pravili bio je blagosloven i lep, smatrano je da je pivo božji dar. Tada pivo nije bilo dobro filtrirano, i izgled mu je bio zamućen. U pokušaju da se izbegne gorak ukus, Sumerci su ga pili na cevčicu. Drevni Vavilonci potomci Sumeraca su znali najmanje oko dvadeset načina pravljenja piva, još 2.000 godina pre Hrista. Pivo je činilo važan deo drevnih ekonomija, da je čak korišćeno i pri razmeni robe, a radnicima su nadnice isplaćivane i u pivu. Egipćani su nastavili sa pravljenjem piva, kao i Grci i Rimljani, ali kada je vino dobilo svoju popularnost Rimljani su počeli da na pivo gledaju kao na piće Varvara.

Pivo su određena nemačka plemena pravila 800 godina pre Hrista. Kasnije se i u pravljenje piva uključila i Katolička crkva. Hrišćani su ga smatrali božijim darom, ali ideju su napustili krajem 19. veka zahvaljujući žestokom porastu alkoholizma. Pivo su pili svi narodi, svih uzrasta i klasne pripadnosti i uz hleb je predstavljao osnovni sastojak ljudske ishrane na dnevnom nivou. I u Americi su u jednom trenutku bili crni dani za ljubitelje piva, zbog naglog porasta alkoholizma. Postojao je zakon pa je prema 18. amandmanu svaki građanin koji bi napitak pravio kod kuće bivao proglašen za kriminalca.

Tokom Drugog svetskog rata počelo je da se pravi svetlije pivo, a po završetku rata i svetlo i tamno je zadržalo svoju popularnost. Danas proizvodnja piva predstavlja biznis globalnih razmera, sa nekoliko dominantnih multinacionalnih kompanija i više hiljada manjih proizvođača. Godišnje se popije i proda preko 133 milijardi litara piva, što je nekada bilo nezamislivo. Pivarstvo ima dug razvojni proces od više vekova, pa i milenijuma i danas se pretvorilo u nauku.

To je kompleksan proces u kome se obraća pažnja na mali milion detalja od uzgajanja posebnih sorti hmelja i ječma preko tajnih receptura, do posebnih pakovanja, i načina serviranja piva ohlađenog do prave temperature. Od pamtiveka je bilo sredstvo za osveženje ali i kao hrana i lek. Prinosilo se kao žrtva bogovima, u raznim religioznim obredima, ali iznad svega bilo je piće običnih ljudi. Kralj Hamurabi ga je uvrstio u svoj zakonik i trgovao njime sa svojim susedima. Faraoni su ga nosili sa sobom na svoj put u zagroban život, ali su njime pojili i radnike koji su gradili piramide, da bi se osvežili. Pili su ga stari Grci pre nego što je vino postalo popularno u ovom području. Rimljani su ga nasledili a plemena su ga nosila na svoje pohode.

Pivo je donosilo osveženje, utoljavalo glad, davalo snagu i podsticaj, umirivalo je i opuštalo. Oduvek su ga bogati i siromašni pili iz zlatnih putira i glinenih vrčeva, da bi osetili njegova dejstva. Deluje kao hrana i lek, ume da utoli glad i osnaži organizam. Smiruje nerve, i okrepljuje telo. U svetu postoji više od hiljadu vrsti piva, koje se dele po boji, vrsti kvasca, ili procentu alkohola. Pivo može biti tamno ili svetlo, letnje ili zimsko, ejl ili lager, bezalkoholno ili alkoholno, a to su samo neke od grubljih klasifikacija. Zadatak pravljenja podele piva namučio je čak i stručnjake koji su utvrdili nekoliko osnovnih kriterijuma podele. Po boji pivo može biti svetlo, crveno, tamno ili crno.
Boje raznih vrsta piva variraju od svetlozlatne, preko crvene i braon, pa do crnih nijansi.
Srbija sa svojih 90 litara po glavi stanovnika godišnje je negde na sredini evropske lestvice.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2018, 14:20

Takmičenje kućnih pivara danas i sutra na Štrandu (AUDIO)

Takmičenje kućnih pivara danas i sutra na Štrandu (AUDIO)

Klub Pivara Novi Sad organizuje treće internacionalno "Takmičenje kućnih pivara“, koje će biti održano danas i sutra u klubu "Kapetan Barni" na novosadskom Štrandu. Uz takmičarski deo, posetioce očekuje i muzički program. Ulaz na takmičenje je besplatan.. Za nadmetanje u pripremi najboljeg domaćeg piva, prijavilo se 45 takmičara sa 60 stilova piva, objašnjava organizator Igor Vapenski. Posetioci će moći...

Detaljnije >>


Izvor: B92, 20.Sep.2018, 11:51

Gradovi koji su idealni za vaš horoskopski znak

Gradovi koji su idealni za vaš horoskopski znak

Blizanci obožavaju gradove koji nikada ne spavaju, Lava privlače mesta gde ima sportskih takmičenja ili festivala piva, Škorpije vole da otkrivaju egzotične destinacije...

Detaljnije >>

Izvor: Prva.rs, 20.Sep.2018

Mladi se napijaju i pre 16. godine

Mladi se napijaju i pre 16. godine

Istraživanja pokazuju da se 40 odsto mlađih od 16 godina više puta ili bar jednom napilo, dok je čak 90 odsto adolescenata probalo alkohol. Granica se stalno pomera, pa tako podaci studija otkrivaju da mladi "posegnu" za pivom ili žestokim pićem već u šestom razredu osnovne škole. Stručnjaci upozoravaju roditelje da obrate pažnju na svoje tinejdžere, jer konzumiranje alkohola može da bude opasno ako se otme kontroli. Ono na početku uglavnom stvara osećaj opuštenosti i slobode, ali...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Sep.2018, 17:09

Pozvao je prijatelje na roštilj, a onda je bacio pred njih lopatu i ašov: Njihova reakcija ga je OSTAVILA BEZ REČI (VIDEO)

Lopata i ašov baš i nisu omiljeni predmeti za rad, pa je ponekada potrebna velika doza mašte i kreativnosti da vam prijatelji priskoče u pomoć. Načini su razni,...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 19.Sep.2018

Propali i iskopani asfalt muči građane u Nišu

Propali i iskopani asfalt muči građane u Nišu

Rupe na ulicama Niša odavno nisu neuobičajena slika, ali građanima je i dalje neshvatljivo kako pojedine opstaju mesecima, pa i godinama. Preko aplikacije "Prijavi problem", ukazali su na rupe kod Pivare, kod MIN-a, u Dimitrovgradskoj, Prešernovoj i Ulici vojvode Vuka.. Asfalt otkrio kocku, u ulici kod MIN-a; Foto: Prijavi problem/čitalacU Zetskoj ulici na Apelovcu, kod Niške pivare, građani su krater obezbedili granom drveta, kako bi bila vidljiva vozačima.

Detaljnije >>

Izvor: Savršena.com, 19.Sep.2018

Umivajte se pivom sedam dana: ovo će biti rezultat

Umivajte se pivom sedam dana: ovo će biti rezultat

Da je mleko dobro za kožu, znala je i Kleopatra. Međutim, reklo bi se da je upotreba mleka u nezi zastarela, a sada su na snagu stupile nove bjuti navike. Tako je i jedna žena, umesto mleka, odlučila da ispira svoje lice pivom nedelju dana. Ona nije jedina, jer su se ovom trendu priklonile mnoge žene, a razlog je i više nego dobar. Žena je već nakon prvog dana umivanja pivom primetila promenu. Naime, nakon što je oprala lice i nežno ga obrisala peškirom, primetila je da joj je koža znatno...

Detaljnije >>

Izvor: Press, 19.Sep.2018

OPTUŽBE SU STRAŠNA STVAR: Svi sumnjaju da MC Damiro KRADE, a on otkrio ISTINU! Onda je zamolio za želju, koja će vas RASPLAKATI! (VIDEO )

MC Damiro je razgovarao sa "Drvetom mudrosti" i otkrio sa kojim takmičarima se ne slaže, ali i šta misli o tome što svi govore da krade stvari. "Ne družim se sa Bojanom, mislim da je imao nešto protiv mene od samog početka. Lično nemam ništa protiv njega. Odjednom je krenula priča kako su neka piva nestala, kao da sam ja to uradio. Mislim da me od tada ne gotivi,...

Detaljnije >>