Evrovizija 2015
Evrovizija 2015

Nakon 40 učesnika a prvi put i Australije, spektakularnog otvaranja, prvog i drugog polufinala, u finalu se predstavilo 27 zemalja. Zemlje učesnice dale su sve od sebe da ponesu titulu pobednika Pesme Evrovizije za 2015. godinu i svojoj zemlji donesu radost, ponos i pravo na organizovanje sledećeg Evrosonga.

Beč se maksimalno potrudio da slogan Gradimo mostove zaživi a na kraju večeri publika i stručni žiri izabrali su pobednika Mansa Zermerleva iz Švedske sa pesmom Heroes i osvojenih 365 glasova.
Na drugom mestu sa 303 poena našla se Rusija koju je predstavljala Polina Gagarina pesmom A milion voises dok je treća Italija za koju je pesmu Grande amore pevao trio Il Volo i dobio 292 glasova. U top 10 su se plasirale Belgija, Australija, Letonija, Estonija, Norveška, Izrael i Srbija. Predstavnica Srbije Bojana Stamenov sa pesmom Bjuti never lies u finalu je imala veoma zapažen i magičan nastup. Ona je još u prvom nastupu i polufinalu postala miljenica novinara i gledalaca u dvorani, a ni reakcija nije izostajala, gromoglasni aplauzi publike u toku i nakon nastupa srpske predstavnice koja je zajedno pevala sa njom stihove pesme govori da je Srbija imala odličnog predstavnika na Evroviziji.

Evropa i Australija odlučile su da sledeća destinacija organizovanja Evrosonga bude Švedska koja je imala svog pobednika.
Švedska pesma Heroes je pretekla Rusiju koja je vodila u jednom trenutku. Srbija je osvojila 10. mesto. Ovogodišnje izdanje Evrosonga je održano u prestonici Austrije koje je ostalo zapamćeno po odličnoj scenografiji, grandioznim nastupima, koncertu Bečke filharmonije i hora Bečkih dečaka, zlatnim patikama predstavnika Izraela, i poruka velika koja je krasila celu svečanost Izgradimo mostove. Iako je predstavnica Srbije mnogima bila favorit čak i novinarima zemlje koje su se takmičile nisu bile preterano naklonjene Bojani. Prenos ovog takmičenja na Rts će ostati upamćen po duhovitim komentarima spikerke kojoj je ovo takmičenje bilo malo više dosadno. U finale za pesmu Evrovizije prošli su: Srbija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Mađarska, Grčka, Estonija, Gruzija, Albanija, Belgija, Austrija, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Španija, Poljska, Švedska, Norveška, Crna Gora, Kipar, Slovenija, Azerbejdžan, Letonija, Litvanija, i Izrael. Procenjuje se da su troškovi bili manji od predviđenog budžeta grada Beča za pesmu Evrovizije. Odbornik grada Kristijan Oksonić je izjavio da su sredstva namenjena za Štathale u iznosu od 8,89 miliona evra smanjena za najmanje 800.000 pa se uz 1 milion za različite gradske službe i oglašavanje, i 1,85 milion evra za turističku zajednicu Beča ukupni troškovi kreću oko 10,95 miliona.

Beč je u potpunosti opravdao oznaku zelenog događaja za Evroviziju, koristio je obnovljive izvore energije, i zadao težak udarac pred buduće organizatore Evrosonga. Javni gradski prevoz je funkcionisao savršeno, a u noći finala svi prevozi su išli tokom cele noći do jutra. Tokom ceremonije otvaranja za prevoz delegacija do crvenog tepiha korišćeni su inovativni električni autobusi. Euroklub je posetilo 7200 posetilaca, a evrovizijske noći u prvoj nedelji oko 3500 akreditovanih i fanova Evrovizije.

Evrovizijsko selo na Rathausplacu posetilo je preko 120.000 ljudi, a na veče finala tamo se okupilo njih 25.000, javni prenos je rađen na 49 lokacija širom cele Austrije. Video snimci su pogledani preko 4,9 miliona puta što uživo što kasnije na zahtev, samo prenosu uživo tokom finala bilo je pristupljeno 680.000 puta. Ovogodišnja Pesma Evrovizije reemitovana je u 45 zemalja. Po prvi put je rađen prenos na međunarodnom znakovnom jeziku, a pored Austrije takav prenos su imale i javne tv stanice Nemačke, Slovenije, Danske, Norveške, Letonije i Švedske. Veliki uspeh je imala i akcija pravljenja virtuelnih mostova pa je na server ORF otpremljeno preko 15.000 fotografija.

Na ovom finalu Srbija je dobila odlične pohvale, Bojana Stamenov i njen moćni glas digla je halu na noge, publika je oduševljeno ispratila nastup srpske predstavnice, a Srbija je dobila još jedno mesto i zvezdu na Evroviziji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 23.Jan.2019, 09:05

Izraelci prave grad šatora za posetioce koji dođu na Evroviziju

Izraelci prave grad šatora za posetioce koji dođu na Evroviziju

Izrael očekuje da oko 10.000 posetilaca iz inostranstva doputuje u Tel Aviv povodom nadmetanja za pesmu Evrovizije u maju, a hotelske sobe i stanovi za izdavanje širom grada su već razgrabljeni po velikim cenama.. Za mlade i one koji se tako osećaju, telavivska opština planira da pripremi mesto za kampovanje u parku Jarkon, pored EXPO Tel Aviva, gde će se takmičenje održati. Grad šatora moći će da primi do 2.000 gostiju i nudiće tri nivoa smeštaja. Prvi će...

Detaljnije >>


Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2019, 18:00

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran za album 2018. godine

Album Zdravka Čolića Ono malo sreće izabran za album 2018. godine

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran je za album 2018. godine, na portalu "Eurovision on top" na osnovu glasova posetilaca koji okuplja fanove "Pesme Evrovizije" .. U obrazloženju portala navodi se da je "album godine klasično delo koje se smatra remek-delom, a svaki fan ‘Evrosonga’ bi trebalo da ga ima na svojoj polici". #OnoMaloSrece Album godine na "Eurovision on Top" listi. #EurovisionOnTop #albumgodine #OnoMaloSrece...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 22.Jan.2019

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran je za album 2018. godine

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće"  izabran je za album 2018. godine, na portalu  "Eurovision on top" na osnovu glasova posetilaca koji okuplja fanove "Pesme Evrovizije" .

Detaljnije >>

Izvor: Press, 22.Jan.2019

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran je za album 2018. godine

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran je za album 2018. godine, na portalu "Eurovision on top" na osnovu glasova posetilaca koji okuplja fanove "Pesme Evrovizije" . U obrazloženju portala navodi se da je "album godine klasično delo koje se smatra remek-delom, a svaki fan ‘Evrosonga’...

Detaljnije >>

Izvor: Tracara.com, 22.Jan.2019

Gradi se Grad šatora zbog Eurosonga u Tel Avivu

Gradi se Grad šatora zbog Eurosonga u Tel Avivu

Dve hiljade turista koji u maju nameravaju da dođu na Eurosong u Tel Aviv moći će umesto smeštaja u skupim hotelima da izaberu “urbano kampovanje”. Gradske vlasti objavile su da će turistima ponuditi bazično kampovanje, ali i luksuzniju varijantu. “Grad šatora” će biti podignut u parku Jarkon, nedaleko od dvorane u kojoj će Eurosong biti održan, i imaće sve potrebne sadržaje kakvi obično prate kampovanje. Očekuje se da će evropsko pevačko televizijsko takmičenje privući...

Detaljnije >>

Izvor: Story, 21.Jan.2019, 17:45

NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE NA MAC SPEKTAKLU 29. JANUARA

NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE NA MAC SPEKTAKLU 29. JANUARA

Produkcija možda modernija i raskošnija od Eurosong-a, jedinstveni audio-vizuelni sistemi, šou koji će po prvi put kod nas objediniti live TV prenos i spektakl u najvećoj koncertnoj areni na ovim prostorima – sve to,...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2019

Najnovije tehnologije na MAC spektaklu 29. januara

Najnovije tehnologije na MAC spektaklu 29. januara

Jedinstveni audio-vizuelni sistemi! Produkcija možda modernija i raskošnija od Eurosong-a, jedinstveni audio-vizuelni sistemi, šou koji će po prvi put kod nas objediniti live TV prenos i spektakl u najvećoj koncertnoj areni na ovim prostorima – sve to, i još mnogo više od toga je Music Awards Ceremony (MAC). Prvu regionalnu dodelu muzičkih priznanja 29. januara u Štark Areni organizuje i producira naša najveća produkcijska kuca, Skymusic. Biće dodeljeno...

Detaljnije >>