Evrovizija 2015
Evrovizija 2015

Nakon 40 učesnika a prvi put i Australije, spektakularnog otvaranja, prvog i drugog polufinala, u finalu se predstavilo 27 zemalja. Zemlje učesnice dale su sve od sebe da ponesu titulu pobednika Pesme Evrovizije za 2015. godinu i svojoj zemlji donesu radost, ponos i pravo na organizovanje sledećeg Evrosonga.

Beč se maksimalno potrudio da slogan Gradimo mostove zaživi a na kraju večeri publika i stručni žiri izabrali su pobednika Mansa Zermerleva iz Švedske sa pesmom Heroes i osvojenih 365 glasova.
Na drugom mestu sa 303 poena našla se Rusija koju je predstavljala Polina Gagarina pesmom A milion voises dok je treća Italija za koju je pesmu Grande amore pevao trio Il Volo i dobio 292 glasova. U top 10 su se plasirale Belgija, Australija, Letonija, Estonija, Norveška, Izrael i Srbija. Predstavnica Srbije Bojana Stamenov sa pesmom Bjuti never lies u finalu je imala veoma zapažen i magičan nastup. Ona je još u prvom nastupu i polufinalu postala miljenica novinara i gledalaca u dvorani, a ni reakcija nije izostajala, gromoglasni aplauzi publike u toku i nakon nastupa srpske predstavnice koja je zajedno pevala sa njom stihove pesme govori da je Srbija imala odličnog predstavnika na Evroviziji.

Evropa i Australija odlučile su da sledeća destinacija organizovanja Evrosonga bude Švedska koja je imala svog pobednika.
Švedska pesma Heroes je pretekla Rusiju koja je vodila u jednom trenutku. Srbija je osvojila 10. mesto. Ovogodišnje izdanje Evrosonga je održano u prestonici Austrije koje je ostalo zapamćeno po odličnoj scenografiji, grandioznim nastupima, koncertu Bečke filharmonije i hora Bečkih dečaka, zlatnim patikama predstavnika Izraela, i poruka velika koja je krasila celu svečanost Izgradimo mostove. Iako je predstavnica Srbije mnogima bila favorit čak i novinarima zemlje koje su se takmičile nisu bile preterano naklonjene Bojani. Prenos ovog takmičenja na Rts će ostati upamćen po duhovitim komentarima spikerke kojoj je ovo takmičenje bilo malo više dosadno. U finale za pesmu Evrovizije prošli su: Srbija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Mađarska, Grčka, Estonija, Gruzija, Albanija, Belgija, Austrija, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Španija, Poljska, Švedska, Norveška, Crna Gora, Kipar, Slovenija, Azerbejdžan, Letonija, Litvanija, i Izrael. Procenjuje se da su troškovi bili manji od predviđenog budžeta grada Beča za pesmu Evrovizije. Odbornik grada Kristijan Oksonić je izjavio da su sredstva namenjena za Štathale u iznosu od 8,89 miliona evra smanjena za najmanje 800.000 pa se uz 1 milion za različite gradske službe i oglašavanje, i 1,85 milion evra za turističku zajednicu Beča ukupni troškovi kreću oko 10,95 miliona.

Beč je u potpunosti opravdao oznaku zelenog događaja za Evroviziju, koristio je obnovljive izvore energije, i zadao težak udarac pred buduće organizatore Evrosonga. Javni gradski prevoz je funkcionisao savršeno, a u noći finala svi prevozi su išli tokom cele noći do jutra. Tokom ceremonije otvaranja za prevoz delegacija do crvenog tepiha korišćeni su inovativni električni autobusi. Euroklub je posetilo 7200 posetilaca, a evrovizijske noći u prvoj nedelji oko 3500 akreditovanih i fanova Evrovizije.

Evrovizijsko selo na Rathausplacu posetilo je preko 120.000 ljudi, a na veče finala tamo se okupilo njih 25.000, javni prenos je rađen na 49 lokacija širom cele Austrije. Video snimci su pogledani preko 4,9 miliona puta što uživo što kasnije na zahtev, samo prenosu uživo tokom finala bilo je pristupljeno 680.000 puta. Ovogodišnja Pesma Evrovizije reemitovana je u 45 zemalja. Po prvi put je rađen prenos na međunarodnom znakovnom jeziku, a pored Austrije takav prenos su imale i javne tv stanice Nemačke, Slovenije, Danske, Norveške, Letonije i Švedske. Veliki uspeh je imala i akcija pravljenja virtuelnih mostova pa je na server ORF otpremljeno preko 15.000 fotografija.

Na ovom finalu Srbija je dobila odlične pohvale, Bojana Stamenov i njen moćni glas digla je halu na noge, publika je oduševljeno ispratila nastup srpske predstavnice, a Srbija je dobila još jedno mesto i zvezdu na Evroviziji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Frajle prvi put na takmičenju Pesma za Evroviziju 2023 (AUDIO)

Frajle prvi put na takmičenju "Pesma za Evroviziju 2023" (AUDIO)

Ova godina za Frajle može da bude puna premijera. Prva koja ih očekuje jeste nastup na takmičenju“Pesma za Evroviziju 2023” sa pesmom "Neka, neka".. Nevena i Jelena Buča i Nataša Mihajović vredno rade na novim pesmama, od kojih će jedna naći put do slušalaca preko takmičenja na kojem prvi put učestvuju. “Pesma je putovanje u tri minuta. Ima brži ritam, a kroz nju se prožimaju i jug i sever naše zemlje, ono što je karakteristično za ove delove Srbije,...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2023, 14:17

Detaljnije >>

Evrovizija: Nada Ordagić najmlađa učesnica sa pesmom - Moj prvi ožiljak na duši!

Evrovizija: Nada Ordagić najmlađa učesnica sa pesmom - Moj prvi ožiljak na duši!

Nada Ordagić je najmlađa učesnica ovogodišnjeg takmičenja "Pesma za Evroviziju" sa numerom "Moj prvi ožiljak na duši".. Manje od mesec dana deli nas do prvog i drugog polufinala ovogodišnje Pesme za Evroviziju na kojima će se 32 kompozicije domaćih autora takmičiti za titulu najbolje, koja će predstavljati Srbiju na Pesmi Evrovizije 2023 u Liverpulu. Pažnju publike i medija najviše je privukla sedamnaestogodišnja Nađa Ordagić iz Sremske Mitrovice, koja...

Izvor: Svet plus, 06.Feb.2023, 10:02

Detaljnije >>

"POKUŠALI SU DA ME UDAVE U BAZENU" Učesnica "Pinkovih zvezdica" prošla kroz pakao: "Gađanje kamenjem je bila mala stvar u odnosu na OVO"

Učesnica takmičenja "Pinkovih zvezdica" i učesnica dečije "Evrovizije" 2017. godine, pevačica Lena Stamenković, otkrila je da je i sama prošla kroz pakao vršnjačkog nasilja.

Izvor: Blic, 05.Feb.2023, 19:16

Detaljnije >>

Džoni Roten neće zapevati na Evroviziji, ipak, poslušajte pesmu koju je otpevao za takmičenje (VIDEO)

Šezdeset sedmogodišnji bivši pevač Sex Pistolsa Džon Lajdon, poznatiji kao Džoni Roten, nije uspeo da se plasira za nastup na Eurosongu ove godine.  

Izvor: Danas, 05.Feb.2023

Detaljnije >>

Dejan Pantelić je stric jedne naše pevačice: Ona je učesnica „Pesme za Evroviziju”

Ivona će i ove godine okušati sreću na popularnom festivalu

Izvor: 24sedam.rs, 05.Feb.2023

Detaljnije >>

Slovenci objavili pesmu za Eurosong, ljudi pišu: Ovo mora u finale

Pesma Carpe Diem, sa kojom će se slovenski bend Joker Out takmičiti na Eurosongu i pokušati da se izbori...

Izvor: Danas, 05.Feb.2023

Detaljnije >>

Slogan i vizual Pesme Evrovizije: Ujedinjeni muzikom

Slogan i vizual Pesme Evrovizije: "Ujedinjeni muzikom"

"Pesma Evrovizije" koja će biti održana od 9, 11. i 13. maja u Liverpulu imaće slogan "Ujedinjeni muzikom" (United By Music), a njen vizual predstavlja spojena srca koja kucaju zajedno, saopštili su organizatori.. "Novi slogan pokazuje jedinstveno partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i grada domaćina Liverpula u donošenju "Eurosonga' do publike širom planete i neverovatnu snagu muzike da poveže zajednice", kaže se na zvaničnom sajtu manifestacije eurosong.tv.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2023

Detaljnije >>