Evrovizija 2015
Evrovizija 2015

Nakon 40 učesnika a prvi put i Australije, spektakularnog otvaranja, prvog i drugog polufinala, u finalu se predstavilo 27 zemalja. Zemlje učesnice dale su sve od sebe da ponesu titulu pobednika Pesme Evrovizije za 2015. godinu i svojoj zemlji donesu radost, ponos i pravo na organizovanje sledećeg Evrosonga.

Beč se maksimalno potrudio da slogan Gradimo mostove zaživi a na kraju večeri publika i stručni žiri izabrali su pobednika Mansa Zermerleva iz Švedske sa pesmom Heroes i osvojenih 365 glasova.
Na drugom mestu sa 303 poena našla se Rusija koju je predstavljala Polina Gagarina pesmom A milion voises dok je treća Italija za koju je pesmu Grande amore pevao trio Il Volo i dobio 292 glasova. U top 10 su se plasirale Belgija, Australija, Letonija, Estonija, Norveška, Izrael i Srbija. Predstavnica Srbije Bojana Stamenov sa pesmom Bjuti never lies u finalu je imala veoma zapažen i magičan nastup. Ona je još u prvom nastupu i polufinalu postala miljenica novinara i gledalaca u dvorani, a ni reakcija nije izostajala, gromoglasni aplauzi publike u toku i nakon nastupa srpske predstavnice koja je zajedno pevala sa njom stihove pesme govori da je Srbija imala odličnog predstavnika na Evroviziji.

Evropa i Australija odlučile su da sledeća destinacija organizovanja Evrosonga bude Švedska koja je imala svog pobednika.
Švedska pesma Heroes je pretekla Rusiju koja je vodila u jednom trenutku. Srbija je osvojila 10. mesto. Ovogodišnje izdanje Evrosonga je održano u prestonici Austrije koje je ostalo zapamćeno po odličnoj scenografiji, grandioznim nastupima, koncertu Bečke filharmonije i hora Bečkih dečaka, zlatnim patikama predstavnika Izraela, i poruka velika koja je krasila celu svečanost Izgradimo mostove. Iako je predstavnica Srbije mnogima bila favorit čak i novinarima zemlje koje su se takmičile nisu bile preterano naklonjene Bojani. Prenos ovog takmičenja na Rts će ostati upamćen po duhovitim komentarima spikerke kojoj je ovo takmičenje bilo malo više dosadno. U finale za pesmu Evrovizije prošli su: Srbija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Mađarska, Grčka, Estonija, Gruzija, Albanija, Belgija, Austrija, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Španija, Poljska, Švedska, Norveška, Crna Gora, Kipar, Slovenija, Azerbejdžan, Letonija, Litvanija, i Izrael. Procenjuje se da su troškovi bili manji od predviđenog budžeta grada Beča za pesmu Evrovizije. Odbornik grada Kristijan Oksonić je izjavio da su sredstva namenjena za Štathale u iznosu od 8,89 miliona evra smanjena za najmanje 800.000 pa se uz 1 milion za različite gradske službe i oglašavanje, i 1,85 milion evra za turističku zajednicu Beča ukupni troškovi kreću oko 10,95 miliona.

Beč je u potpunosti opravdao oznaku zelenog događaja za Evroviziju, koristio je obnovljive izvore energije, i zadao težak udarac pred buduće organizatore Evrosonga. Javni gradski prevoz je funkcionisao savršeno, a u noći finala svi prevozi su išli tokom cele noći do jutra. Tokom ceremonije otvaranja za prevoz delegacija do crvenog tepiha korišćeni su inovativni električni autobusi. Euroklub je posetilo 7200 posetilaca, a evrovizijske noći u prvoj nedelji oko 3500 akreditovanih i fanova Evrovizije.

Evrovizijsko selo na Rathausplacu posetilo je preko 120.000 ljudi, a na veče finala tamo se okupilo njih 25.000, javni prenos je rađen na 49 lokacija širom cele Austrije. Video snimci su pogledani preko 4,9 miliona puta što uživo što kasnije na zahtev, samo prenosu uživo tokom finala bilo je pristupljeno 680.000 puta. Ovogodišnja Pesma Evrovizije reemitovana je u 45 zemalja. Po prvi put je rađen prenos na međunarodnom znakovnom jeziku, a pored Austrije takav prenos su imale i javne tv stanice Nemačke, Slovenije, Danske, Norveške, Letonije i Švedske. Veliki uspeh je imala i akcija pravljenja virtuelnih mostova pa je na server ORF otpremljeno preko 15.000 fotografija.

Na ovom finalu Srbija je dobila odlične pohvale, Bojana Stamenov i njen moćni glas digla je halu na noge, publika je oduševljeno ispratila nastup srpske predstavnice, a Srbija je dobila još jedno mesto i zvezdu na Evroviziji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

„Ponosan sam na svoju žensku energiju!“ Pred nastup na PZE Filari poručuje: „Srećan sam što sam baš ovakav!“

Pevač Filip Marinkov Filari izazvao je podeljene reakcije pesmom „Ko je ta žena“, kojom se takmiči na festivalu „Pesma za Evroviziju“, a sada je progovorio o onome što je pripremio publici. Filip Marinkov Filari (Foto: Ringier/Zoran Ilić) • Zoran Ilić / Ringier – Eto mene ponovo na PZE sa novom, moćnijom i mnogo ozbiljnijom pesmom,...

Izvor: Piplmetar.rs, 21.Feb.2024, 21:30

Detaljnije >>

Evrovizija 2024: Izraelska pesma mogla bi biti diskvalifikovana kao suviše politička

Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmatra da li da diskvalifikuje izraelsku pesmu "Oktobarska kiša" za Pesmu...

Izvor: Danas, 21.Feb.2024, 20:58

Detaljnije >>

Izraelska pesma za Evroviziju mogla bi da bude diskvalifikovana: "Suviše je politička"

Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmatra da li da diskvalifikuje izraelsku pesmu "Oktobarska kiša" za Pesmu Evrovizije jer sadrži političku poruku, javili su danas izraelski mediji.

Izvor: Radio 021, 21.Feb.2024, 20:02

Detaljnije >>

HRVATI UDARILI NA BRESKVICU Zbog pesme "Gnezdo orlovo" mladu pevačicu OSUĐUJU ZA OVO

Pevačica Anđela Ignjatović Breskvica našla se na meti osude nakon objavljivanja pesama za PZE na kojem se bira predstavnik Srbije za Evroviziju.

Izvor: Blic, 21.Feb.2024, 17:41

Detaljnije >>

(FOTO) DUGINE BOJE I SVETLEĆI EFEKTI Evo kako će izgledati BINA ovogodišnje "Pesme za Evroviziju 2024"

Ove godine će se 28 kompozicija boriti za predstavnika Srbije na "Pesmi za Evroviziju", a pripreme su već u toku.

Izvor: Blic, 21.Feb.2024, 11:55

Detaljnije >>

Predstavljena bina za Pesmu za Evroviziju

Pripreme za ovogodišnju Pesmu za Evroviziju u punom su jeku. Takmičari svakodnevno uvežbavaju i usavršavaju nastupe...

Izvor: Danas, 20.Feb.2024, 23:07

Detaljnije >>

"AKO NASTAVIM OVAKO, BRZO SE VIDIMO U ARENI" Nemanja Radošević pred “Pesmu za Evroviziju” najavio SPEKTAKL

Nemanja Radošević je pevač koji je dugo tražio svoj glas pevajući tuđe pesme, sve dok nije shvatio da to što može da peva kao svako - znači da peva kao niko. A, kao čest odgovor na...

Izvor: Blic, 20.Feb.2024

Detaljnije >>