Evrovizija 2015
Evrovizija 2015

Nakon 40 učesnika a prvi put i Australije, spektakularnog otvaranja, prvog i drugog polufinala, u finalu se predstavilo 27 zemalja. Zemlje učesnice dale su sve od sebe da ponesu titulu pobednika Pesme Evrovizije za 2015. godinu i svojoj zemlji donesu radost, ponos i pravo na organizovanje sledećeg Evrosonga.

Beč se maksimalno potrudio da slogan Gradimo mostove zaživi a na kraju večeri publika i stručni žiri izabrali su pobednika Mansa Zermerleva iz Švedske sa pesmom Heroes i osvojenih 365 glasova.
Na drugom mestu sa 303 poena našla se Rusija koju je predstavljala Polina Gagarina pesmom A milion voises dok je treća Italija za koju je pesmu Grande amore pevao trio Il Volo i dobio 292 glasova. U top 10 su se plasirale Belgija, Australija, Letonija, Estonija, Norveška, Izrael i Srbija. Predstavnica Srbije Bojana Stamenov sa pesmom Bjuti never lies u finalu je imala veoma zapažen i magičan nastup. Ona je još u prvom nastupu i polufinalu postala miljenica novinara i gledalaca u dvorani, a ni reakcija nije izostajala, gromoglasni aplauzi publike u toku i nakon nastupa srpske predstavnice koja je zajedno pevala sa njom stihove pesme govori da je Srbija imala odličnog predstavnika na Evroviziji.

Evropa i Australija odlučile su da sledeća destinacija organizovanja Evrosonga bude Švedska koja je imala svog pobednika.
Švedska pesma Heroes je pretekla Rusiju koja je vodila u jednom trenutku. Srbija je osvojila 10. mesto. Ovogodišnje izdanje Evrosonga je održano u prestonici Austrije koje je ostalo zapamćeno po odličnoj scenografiji, grandioznim nastupima, koncertu Bečke filharmonije i hora Bečkih dečaka, zlatnim patikama predstavnika Izraela, i poruka velika koja je krasila celu svečanost Izgradimo mostove. Iako je predstavnica Srbije mnogima bila favorit čak i novinarima zemlje koje su se takmičile nisu bile preterano naklonjene Bojani. Prenos ovog takmičenja na Rts će ostati upamćen po duhovitim komentarima spikerke kojoj je ovo takmičenje bilo malo više dosadno. U finale za pesmu Evrovizije prošli su: Srbija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Mađarska, Grčka, Estonija, Gruzija, Albanija, Belgija, Austrija, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Španija, Poljska, Švedska, Norveška, Crna Gora, Kipar, Slovenija, Azerbejdžan, Letonija, Litvanija, i Izrael. Procenjuje se da su troškovi bili manji od predviđenog budžeta grada Beča za pesmu Evrovizije. Odbornik grada Kristijan Oksonić je izjavio da su sredstva namenjena za Štathale u iznosu od 8,89 miliona evra smanjena za najmanje 800.000 pa se uz 1 milion za različite gradske službe i oglašavanje, i 1,85 milion evra za turističku zajednicu Beča ukupni troškovi kreću oko 10,95 miliona.

Beč je u potpunosti opravdao oznaku zelenog događaja za Evroviziju, koristio je obnovljive izvore energije, i zadao težak udarac pred buduće organizatore Evrosonga. Javni gradski prevoz je funkcionisao savršeno, a u noći finala svi prevozi su išli tokom cele noći do jutra. Tokom ceremonije otvaranja za prevoz delegacija do crvenog tepiha korišćeni su inovativni električni autobusi. Euroklub je posetilo 7200 posetilaca, a evrovizijske noći u prvoj nedelji oko 3500 akreditovanih i fanova Evrovizije.

Evrovizijsko selo na Rathausplacu posetilo je preko 120.000 ljudi, a na veče finala tamo se okupilo njih 25.000, javni prenos je rađen na 49 lokacija širom cele Austrije. Video snimci su pogledani preko 4,9 miliona puta što uživo što kasnije na zahtev, samo prenosu uživo tokom finala bilo je pristupljeno 680.000 puta. Ovogodišnja Pesma Evrovizije reemitovana je u 45 zemalja. Po prvi put je rađen prenos na međunarodnom znakovnom jeziku, a pored Austrije takav prenos su imale i javne tv stanice Nemačke, Slovenije, Danske, Norveške, Letonije i Švedske. Veliki uspeh je imala i akcija pravljenja virtuelnih mostova pa je na server ORF otpremljeno preko 15.000 fotografija.

Na ovom finalu Srbija je dobila odlične pohvale, Bojana Stamenov i njen moćni glas digla je halu na noge, publika je oduševljeno ispratila nastup srpske predstavnice, a Srbija je dobila još jedno mesto i zvezdu na Evroviziji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 23.Maj.2022, 15:11

KONSTRAKTA SE POVLAČI IZ JAVNOSTI: "Treba mi pauza, pamtiću do kraja života Evroviziju"

Ana Đurić Konstrakta nakon osvojenog petog mesta na Evroviziji sa pesmom "In corpore sano", ne krije da se uželela mira i tišine, te je donela odluku da se bar na kratko povuče iz javnosti.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 22.Maj.2022, 19:50

"GREŠKA SE VIDI" Kristina Radenković otkrila sve tajne o Konstrakti i Evroviziji: "Niko nije kriv, Ana je rekla da je sve na njoj"

Kristina Radenković, glumica i voditeljka, igrom srećnog slučaja bila je deo hora koji je bio na sceni sa Anom Đurić Konstraktom tokom učešća na Pesmi Evrovizije.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Maj.2022, 10:38

Oglasila se Poljska povodom neregularnosti na Evroviziji: "Glasali su po svom nahođenju"

Oglasila se Poljska povodom neregularnosti na Evroviziji: Glasali su po svom nahođenju

Televizija Polska takođe je objavila saopštenje u vezi sa glasanjem žirija na Pesmi Evrovizije 2022.. Poljska se nalazi među šest zemalja čiji su glasovi žirija uklonjeni sa takmičenja i zamenjeni EBU rezultatima "zasnovanim na prethodnim obrascima glasanja", šta god to značilo. Šut-kartu su, uz njih, dobili Azerbejdžan, Gruzija, Crna Gora, Rumunija i San Marino. U saopštenju koje je izdala TV Polska stoji da kategorički odbacuju sve optužbe na račun poljskih...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 21.Maj.2022

Rumunija razmatra povlačenje sa Evrosonga, RTCG smatra da neregularno glasanje nema veze sa Crnom Gorom

Rumunski javni servis TVR saopštio je da će zbog poništavanja glasova žirija te zemlje na "Pesmi Evrovizije" razmotriti povlačenje sa takmičenja, kao i pokretanje sudskog postupka protiv Evropske...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 21.Maj.2022

OVA ZEMLJA HOĆE DA SE POVUČE SA EVROVIZIJE Nakon što su im poništeni glasovi NAJAVLJUJU I TUŽBU

TVR, rumunska televizija preti da će se povući sa takmičenja za "Pesmu Evrovizije", nakon što je EBU odgovorio na neregularne obrasce glasanja šest zemalja, uključujući i njihovu.

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 21.Maj.2022

Konstrakta od svog megahita do sada inkasirala 16.000 €, a prava zarada je tek očekuje

Ana Đurić dobro će unovčiti visoko peto mesto koje je osvojila na Evroviziji i popularnost koju je stekla predstavljajući Srbiju s pesmom „In corpore sano“. Kako je i sama umetnica izjavila nakon povratka iz Torina, ona će tokom leta sa svojom grupom „Zemlja gruva“ imati više koncerata i to uglavnom festivalskih, a oni su zakazani tokom prethodnih meseci, nakon što je pobedila na festivalu Pesma za Evroviziju ’22, piše Blic. Šira javnost je tada prvi put čula za Konstraktu i...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Maj.2022

Konstrakta se čula dalje od Evrope; Amerikanci: "Tehnički, to je pesma..."

Konstrakta se čula dalje od Evrope; Amerikanci: Tehnički, to je pesma...

Ana Đurić Konstrakta, osim što je osvojila region i Evropu svojom evrovizijskom pesmom "In corpore sano", trenutno izaziva pažnju i u Americi.. Konstrakta se posle finala Evrovizije u Torinu našla na stranicama čuvenog New York Timesa, kao i na njihovom sajtu i zvaničnoj Instagram stranici. U tekstu pod naslovom: “Megan Markl stigla na evrovizijsku scenu. Nekako!”, novinar američkog lista ističe da je Konstraktin nastup predstavljao umetnički performans. "Možda...

Detaljnije >>