Izvor: MozzartSport.com, 23.Nov.2020, 15:08

Sve po NBA spisku: Koliko je NBA maksimalac i zašto varira?

Svi odgovori nalaze se u Kolektivnom ugovoru NBA lige

Diaron Foks, Donovan Mičel i Džejson Tejtum iskoristili su mogućnost da godinu dana pre isteka četvorogodišnjeg ruki staža potpišu prve "veteranske" ugovore sa Sakramentom, Jutom i Bostonom, prema kojima će za pet sezona dobiti maksimalan iznos, između 163.000.300 i 195.600.360 dolara.

Zašto je moguće da plata varira iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << dogovoren maksimalac? Svi odgovori se nalaze u Kolektivnom ugovoru NBA (CBA) koji kaže da igrač sa najviše šest godina iskustva u Ligi, u prvoj sezoni može da dobije maksimalno 25 odsto od predviđenog budžeta, odnosno 163.00.300 dolara od 2021. do 2026. godine. Ukoliko bude izabran u treću petorku NBA zaradiće 169.500.000, što je 26 odsto od budžeta. Ako je u drugoj petorci, sleduje mu 28 odsto od budžeta (182.600.00), a ako je u idealnih pet Lige po završetku kompletnog ugovora biće bogatiji za 195.600.360 dolara, što je maksimalno od dozvoljenih 30 odsto od budžeta jednog tima namenjenog za igrače.

Da su kojim slučajem odlučili da čekaju sledeću godinu kako bi promenili sredinu, maksimalna godišnja plata bila bi im manja za po 3 odsto, jer je prema CBA, njeno povećane iz sezonu u sezonu iznosi 5 odsto, umesto 8 koliko je u slučaju kada košarkaš produžava saradnju sa sadašnjim timom. Takođe, s novom ekipom ne bi mogli da potpišu petogodišnji ugovor kao sa sadašnjim, već samo četvorogodišnji.

Važna stavka CBA za igrače koji su sakupili između 7 i 9 godina NBA iskustva, jeste da imaju bolju startnu osnovu, ali i da mogu da zagrizu veći deo finansijskog kolača tima, do čak 30 odsto budžeta za prvu sezonu ugovora. Entoni Dejvis, kao što su uradili Foks, Mičel i Tejtum, ima pravo da se pozove na "Izuzetak određenog igrača" i zagrabi dodatnih 5 posto od "seleri kepa" u prvoj sezoni ugovora, koliko je maksimalno predviđeno i za igrače sa najmanje deset NBA sezona.

Ipak, kako pišu američki mediji, malo je verovatno da će Dejvis, koji je odlučio da se odrekne poslednje godine prethodnog ugovora u visini od 28.751.775 dolara, posegnuti odmah za potpisivanjem petogodišnje saradnje s Lejkersima po kojoj bi dobio projektovani maksimalac od 189.903.600, plus pominjana uvećanja.

Pre će, misle bolje upućeniji, Dejvis uzeti trogodišnji ugovor vredan oko 106.000.000 dolara, sa opcijom da u leto 2022. godine, kada najkasnije ističe ugovor Lebrona Džejmsa (ima opciju za sezonu 2021-2022) izađe iz njega i uzme daleko veći novac...

Izborom u ovogodišnji ol star tim, uslove za supermaksimalan ugovor ispunjava i Brendom Ingram koji je završio ruki staž. Ali bi, ukoliko mu to Nju Orelans ponudi, dobio manje novca od Foksa, Mičela i Tejtuma, jer bi njegov ugovor počeo da teče već sada, a po sadašnjoj skali, inkasirao bi 158.253.000 dolara, ne računajući gore pominjane "dodatke".

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.