Pohod na medalju počinje protiv Letonije

Izvor: RTS, 01.Sep.2017, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohod na medalju počinje protiv Letonije

Prvi protivnik "orlova" na Evrobasketu je Letonija, jedna veoma specifična ekipa, sa prepoznatljivim karakterom, ali sa mnogo većim ambicijama nego ranije. Duel počinje u 16 časova i možete ga u lajv strimingu pratiti na internet portalu RTS-a, dok je direktan prenos na RTS1.
Košarkaška reprezentacija Srbije utakmicom protiv Letonije u Istanbulu počinje nastup na prvenstvu Evrope sa ambicijom da na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kraju osvoji medalju.

Olimpijski i svetski vicešampioni, četvrtoplasirani sa prošlog kontinentalnog šampionata, žele nastavak kontinuiteta odličnih rezultata, uprkos velikom broju povreda igrača.
U odnosu na srebrni tim iz Rija, zbog povreda neće biti sedmorice košarkaša (Teodosić, Marković, Jokić, Nedović, Simonović, Raduljica, Kalinić, pored takođe povređenog Bjelice), ali je i sadašnjih 12 jak sastav u pohodu na novi uspeh.
Selektor selekcije Srbije Aleksandar Đorđević ne traži alibi, već smatra da je napad na medalju obaveza i da nacionalni tim mora da se prilagodi na okolnosti.
"U poslednjem periodu za osam dana imali smo šest mečeva u kojima smo sve spremili, pred dve poslednje utakmice smo saznali neke stvari o odustajanjima.… Nemojte misliti da postoje neki magični štapići u rukama bilo koga, ne samo kod nas u reprezentaciji nego uopšteno. Košarka je vrlo jednostavna igra koju interpretiraju majstori, igrači koji imaju određene zadatke i odnos prema igri. Imamo dosta opcija gde znamo šta i kako tražimo", poručio je Đorđević.

Letonija ima jedno zlato osvojeno na Evropskom prvenstvu. Prvom ikada održanom, 1935. godine. Četiri godine kasnije osvojili su drugo mesto.
U novijoj istoriji letonske košarke, ipak, nema velikih uspeha. Jeste, učestvovali su na svakom šampionatu Starog kontinenta od 1993. godine, ali se nisu ni primakli podijumu. Najbolji plasman ostvarili su 2001, kada su bili osmi.
Sa klupe ih vodi Ainars Bagatskis, nekadašnji trener i strateg između ostalog Makabija, Darušafake, Nižnjeg i Žalgirisa. On će na raspolaganju imati veoma zanimljiv i nimalo naivan tim, predvođen pre svega zvezdom NBA lige i Njujork niksa Kristapsom Porzingisom.
Porzingis je bio pod velikim znakom pitanja, zbog povrede kao i odobrenja iz Meke svetske košarke, ali je u poslednjim momentima potvrdio nastup za nacionalnu selekciju.
Glavnu ispomoć imaće u još jednom NBA igraču, nekadašnjoj haubici Partizana, Davisu Bertansu. Bertans je nakon Partizana imao veoma dobre dve sezone u Baskoniji, nakon čega se odlučio da zakorači preko "bare". Prva sezona je definitivno služila za adaptaciju, pa je vreme provodio i u razvojnoj ligi i timu Ostin spars, ali se Bertans sve više nametnuo Popoviču za bitniju ulogu u narednoj sezoni. Sazreo je kao igrač i osim sjajnog šuta za tri, razvio je i odličan dribling i prodor i definitivno može da pravi razliku i prevagu u mnogim mečevima.
Draž i oslonac ovoj ekipi daju i igrači poput drugog Bertansa, Dairijusa, Strelnijeksa i Janisa Time, odnedavno člana Baskonije.
Letonce krasi, odlikuje i definiše šut za tri poena. Gotovo svaki igrač ove reprezentacije sposoban je da pogodi trojku i neće se od toga ustručavati. Obožavaju igru u tranziciji i sa svestranim igračem kakav je Porzingis spremni su da posle dužeg vremena ostave trag u evropskoj košarci.
Sastav Letonije: Janis Strelnijeks, Aigars Škele, Dairis Bertans, Janis Blums, Kristaps Janičenoks, Janis Tima, Žanis Peiners, Davis Bertans, Rolands Šmits, Andrejs Gražulis, Kristaps Porzingis, Martin Meires.
Pogledaj vesti o: NBA,   Evropsko prvenstvo

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Julija Gerges savladala Aleksandru Krunić

Izvor: RTS, 01.Sep.2017

Aleksandra Krunić nije uspela da se plasira u osminu finala Otvorenog prvenstva Amerike, pošto je u meču trećeg kola u dva seta izgubila od Julije Gerges, 6:3, 6:3. . Srbija je ostala bez predstavnika na JU-Es openu u konkurenciji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.