Izvor: MozzartSport.com, 28.Feb.2021, 10:03

Milojević za Mozzart Sport: ABA liga dugo nije bila ovako zanimljiva, od Mijovića sam dobio ekipu spremnu za sve

Šef stručnog štaba Budućnosti za naš sajt pričao o odluci da preuzme Budućnost, šta to konkretno znači za njegove planove da ode u NBA ligu, šta je to što Jadransku ligu ove sezone čini posebnom, da li mu je bilo teško da se odluči za selidbu u Podgoricu, a rezimirao je i završene kvalifikacije za Evrobasket

Dejan Milojević je tokom poslednjih mesec dana prošao put kakav sanjaju mnogi košarkaški treneri. Posle nekoliko meseci odmora od posla, mladi srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << stručnjak preuzeo je kormilo Budućnosti, u kome je kao igrač pravio velike rezultate, da bi pre nepunih devet dana ubeležio i selektorski debi umesto Igora Kokoškova i trijumfom protiv Gruzije omogućio Srbiji da naredne godine brani srebro iz Istanbula i napadne zlato.

Ostanak nekada snažnog reprezentativca u regionalnim košarkaškim vodama posle spektakularnog rastanka od Mege prošlog leta iznenadio je javnost, pogotovo jer su mesecima ranije pripremao teren za odlazak u NBA ligu što je oduvek bio Milojevićev san...

“Ne razmišljam sada o SAD. Da li će se nešto desiti na leto ili sledeće godine – ne znam, jer mi to trenutno nije u planovima. U dogovoru sa ekipom Budućnosti imam opciju da izađem iz ugovora, ali moram još jednom da ponovim da ne razmišljam o tome sada. Posvećen sam Budućnosti, želim da maksimalno sebe posvetim i pomognem da napravimo što bolje rezultate, dokle god sam u klubu“, počinje Milojević razgovor za Mozzart Sport.

21.00: (2,55) Igokea (14,5) Budućnost (1,60)

Odlazak Petra Mijovića desio se pomalo iznenađujuće, a nedugo pošto je rastanak s njim ozvaničen Budućnost je ekspresno postavila vas kao novog šefa stručnog štaba. Kakvu ste situaciju u timu zatekli?

“Dobio sam dobru, vrednu ekipu, koja je vrlo konkurentna. Videćemo šta nosi nastavak sezone. ABA liga je dosta jaka i odavno nije bila ovako zanimljiva, pogotovo borba za plej-of. Naš prvi cilj je da uđemo u plej-of, a ako to ostvarimo, onda možemo i o daljim planovima i ambicijama. Mogu samo da dodam da mi je zadovoljstvo što vodim ovu ekipu i igrače, a klub je jako dobro organizovan, sve dobro funkcioniše i zaista uživam“.

Da li vam je olakšavajuća okolnost bila to što već imate iskustvo rada sa četvoricom sadašnjih članova Budućnosti (Nikola Ivanović, Danilo i Zoran Nikolić, Petar Popović pr. au)?

“Naravno da mi je bilo lakše za adaptaciju. Nikada nije lako preuzeti ekipu usred sezone, gde mnoge stvari moraju da se rade u hodu. Olakšavajuća je okolnost što poznajem njih, ali i neke druge momke od ranije“.

Koliko je bilo teško ili lako doneti odluku da preuzmete Budućnost u takvom momentu, s obzirom na situaciju koju ste i sami naveli?

“Iskreno, vrlo lako. Ambicije su nam se poklopile posle prvih razgovora i vrlo brzo smo se dogovorili. Nisam imao tešku odluku ispred sebe“.

Pomenuli ste malopre da ABA liga dugo nije bila tako interesantna, šta vam je posebno privuklo pažnju?

“Konkurencija je izuzetno jaka i za plej-of konkuriše veliki broj timova. Pogledajte samo situaciju da Partizan kao tim sa prilično konkurentnom ekipom ne može da se bori za doigravanje. Ako pogledamo gornji dom, ima nekoliko jako kvalitetnih ekipa. Možda je prethodnih godina bila veća ’gužva’ u donjem delu tabele jer je borba za opstanak bila neizvesnija, ali ove godine je potpuno suprotno. Nekoliko ekipa ima najviše ciljeve, sa razlogom“.

Hajde da se osvrnemo na nedavno završene kvalifikacije za Evrobasket. Da li su se utisci složili, kako vam iz ove perspektive deluje sve ono kroz šta je Srbija prošla tokom ovih godinu dana?

“Najbitnije je od svega da smo ostvarili cilj, a to je plasman na Evrobasket. Kvalifikacije su, kako smo mogli da vidimo, prilično nezgodne. Mi stalno menjamo tim, a igramo protiv rivala koji godinama uglavnom igraju zajedno, u gotovo istim sastavima. U našoj grupi su otprilike svi imali nepromenjene rostere u odnosu na prethodne godine ili su korekcije bile minimalne“, priča Milojević i nastavlja:

“Ako pogledate naš sastav, on se pred svako okupljanje menjao i bili su značajno drugačiji. Mi smo s te strane bili u težoj situaciji od rivala. Kvalitetom jesmo bili ispred ostalih, ali je uigranost bila veliki problem, jer vi za dva-tri treninga ne možete mnogo toga da napravite, ne kao ekipe koje su godinama zajedno. Ali, mi smo zadatak ispunili“.

Srbija je tokom proteklih kvalifikacija na teren poslala dvadeset četiri različita igrača, dok su Jovan Novak i Nemanja Nenadić bili u sastavima, ali nisu dobili minute.

“Što više imaš igrača u Evroligi i NBA, to je veći izazov da se pogodi sastav za kvalifikacije. Problem je veći, a mi ih imamo zaista mnogo u oba takmičenja. To pokazuje da smo jako kvalitetna reprezentacija, ali nikog od njih nismo mogli da koristimo u kvalifikacijama što je veliki hendikep. Zato sam zahvalan svim momcima koji su bili deo tima, što su požrtvovano izneli ove kvalifikacije i dali svoj maksimum kada je Srbiji to bilo potrebno. Nije lako za nekoliko uklopiti bilo šta, ali mi smo eto – uspeli“.

Pošto je spuštena zavesa na kvalifikacije, a Srbija obezbedila kartu za završnicu Evrobasketa, javnost se pita – šta je to nacionalna selekcija dobila u ovih godinu dana rada?

“Gledajte, osim toga što nismo mogli da koristimo igrače iz Evrolige i NBA, nama je i korona pravila dosta problema zbog letova. Neki igrači nisu mogli da igraju zbog bolesti, neki zbog povreda, a kod nekih jednostavno nije bilo mogućnosti da doputuju bez ozbiljne logistike puta. Šta smo dobili? Eto, neki momci su postali reprezentativci i s ponosom su nosili dres, a mogu slobodno da kažem da su neki opravdali očekivanja“, kaže nam najbliži saradnik Igora Kokoškova i dodaje:

“Ako pogledamo realno, kvalifikacije ’slabije’ reprezentacije i lično mislim da to nije dobro za košarku. Isto tako ne mora da znači da je moje mišljenje ispravno. U prošlim kvalifikacijama imali smo situaciju da se Slovenija kao aktuelni evropski prvak nije kvalifikovala za Mundobasket u Kini, pošto Dončić i Dragić nisu igrali“.

Da li se i kod nekih igrača video kvalitet ili potencijal za najjači sastav Orlova? I kod koga, ako jeste?

“Ne bih sada o imenima, jer ima sasvim dovoljno vremena do sledećih reprezentativnih obaveza, ali mogu da kažem da su neki pokazali da imaju kvalitet i biće u kombinaciji za olimpijske kvalifikacije. Za dalje – videćemo od učinka na kvalifikacionom turniru, ne želim da idem mnogo unapred. Mi smo u ovih godinu dana imali priliku da vidimo veliki broj igrača na delu, videli ih kako rade i treniraju, siguran sam da će neki od njih dobiti poziv. Sve je ipak na selektoru, ali verujem da će biti nekih lica iz kvalifikacija na sledećem spisku. To su i zaslužili“.

Kada smo radili veliku priču sa Jakom Lakovičem i Radom Trifunovićem, pomoćnicima Igora Kokoškova u slovenačkoj reprezentaciji, obojica su samo u superlativu govorili o saradnji s njim. Kakvo je vaše dosadašnje iskustvo?

“Vrlo, vrlo ću kratko da prokomentarišem – Igor je sjajan trener i čovek, čast mi je što sam njegov pomoćnik i što sarađujemo. U toj rečenici je sve rečeno“.

Ove kvalifikacije pamtićete i po tome što ste na selektorskom debiju obezbedili plasman Srbiji na Evrobasket pobedom nad Gruzijom u Tbilisiju. Kakav je osećaj?

“Pripremili smo dobru utakmicu, ceo stručni štab dao je veliki doprinos. Lično sam samo radio svoj posao i posebna je emocija biti na klupi Srbije. Iskreno, istu emociju imam i kao pomoćnik. Svi mi kao Igorovi saradnici radimo zajedno kao tim, a to što sam lično vodio Srbiju protiv Gruzije – nisam osećao nikakav pritisak. Navikao sam na takve stvari kroz karijeru, bez obzira što je utakmica bila jako bitna za nas. Odradio sam ono što smo se dogovorili, sproveli smo plan utakmice u delo i mogu da budem zadovoljan“.

Selektor je uoči puta u Tbilisi javno istakao vaš značaj u organizaciji ekipe, a možete li da nam otkrijete nešto malo više na šta je konkretno mislio?

“Znate kako, mi smo jedan tim. Svi zajedno radimo na tome da napravimo što bolju reprezentaciju i ekipu. Svako od nas ima neku ulogu, lično sam radio ono što mi je selektor zadao, ali ne bih o tome javno, neka to ipak ostane nešto među nama. Nije za novine ko, šta i kako radi. Mogu samo da kažem da uživam u radu“.

ABA liga - 19. kolo

Petak

Mornar - Krka 80:61

/Šehović 16 - Vrabac 11/

Subota

Zadar - Partizan 96:94

/Mavra 20 - Tomas 24/

Cedevita Olimpija - FMP 94:86

/Braun 17 - Nenadić 22/

Nedelja

12.00: (1,20) Mega (19,0) Borac Čačak (5,00)

19.00: (1,55) Cibona (14,5) Split (2,70)

21.00: (2,55) Igokea (14,5) Budućnost (1,60)

*** Kvote mogu biti podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.