Nastavljaju sa uslovljavanjem: Podržaćemo članstvo u NATO ako...

Izvor: B92, 21.Jul.2023, 19:34

Nastavljaju sa uslovljavanjem: "Podržaćemo članstvo u NATO ako..."

Turska će pristupiti ratifikaciji kandidature Švedske za članstvo u NATO u skladu sa koracima koje Stokholm preduzme u borbi protiv terorizma.

To je izjavio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Švedskoj bi išlo u prilog ako bi preduzeli konkretne korake u borbi protiv terorističkih organizacija i izručenju terorista", rekao je Erdogan novinarima na letu kojim se vraćao iz posete zalivskim zemaljama i severu Kipra.

On je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će o procesu ratifikacije članstva Švedske u NATO "odlučiti agendi rada turskog parlamenta", navedeno je iz njegovog kabineta, a preneo je Rojters.

"Očekujemo da će obećanja biti ispunjena", rekao je Erdogan.

Ankara optužuje Stokholm da čini premalo protiv ljudi koje Turska smatra teroristima, uglavnom pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) i grupe koju Ankara optužuje za orkestriranje neuspelog puča 2016, uz ekstradiciju kao ključni kamen spoticanja.

Vrhovni sud Švedske nedavno je blokirao izručenje dvojice turskih državljana za koje Ankara kaže da su deo terorističke grupe.

Švedska je podnela zahtev za članstvo u NATO prošle godine nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Zahtev moraju odobriti sve članice alijanse, a do sada ga nisu odobrile Turska i Mađarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.