Ruska čizma ne odlazi sa Krima?

Izvor: Press, 04.Mar.2014, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska čizma ne odlazi sa Krima?

"Krim je de fakto okupiran i Rusija je već prekršila niz međunarodnih sporazuma. Rusi trenutno promovišu politiku sile. Budući da su argumenti Moskve vezani za "ukrajinske ekstremiste", koji navodno ugrožavaju ruske interese u Ukrajini, sve tanji, moguće su tenzije na jugoistoku Ukrajine, koje u specifičnim okolnostima mogu rezultirati loklalnim oružanim sukobom", kaže za "Blic" Boris Varga, politikolog i analitičar koji smatra da je direktan ratni sukob Kijeva i Moskve ipak manje verovatan.
Prema njegovim rečima, Rusija se trenutno pozicionira u Ukrajisnkoj krizi jer je bekstvom Janukoviča značajno izgubila uticaj.
"Rusija Ukrajinu smatra delom svojih geopolitičkih intersa, a Krim važnom tačkom u istorijsko-militarnom smislu. Nisam siguran da će se Moskva povući s tog poluostrva. Krim bi mogao da postane tačka odakle će Rusija uticati na političke prilike u Ukrajini. Skoro sve postsovjestke države koje su izrazile namere za evro-atlantske integracije imaju slične probleme: u Moldaviji to je Pridnjistovlje, u Gruziji Abhazija i Južna Osetija. I na svim tim teritorijama nalazi se ruska vojska", napominje Varga.
Ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je sinoć na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN da je Vikrot Janukovič zvanično zatražio od Vladmira Putina da rasporedi ruske snage da bi se ponovo uspostavio red i zakon u Ukrajini. Kako je preneo Rojters, Čurkin je imao kopiju pisma koju su mogli da vide predstavnici svih zemalja članica SB UN. Jurij Sergejev, ambasador Ukrajine, saopštio je da je Rusija prošle nedelje rasporedila oko 16.000 vojnika u autonomnoj oblasti Krim.
Kompletan tekst pročitajte u današnjem izdanju "Blica". 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.