Razgovori u Moskvi kao mogući podstrek srpskoj ekonomiji

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori u Moskvi kao mogući podstrek srpskoj ekonomiji

07.07.2014. -

Već iz činjenice da premijer Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u dvodnevnoj poseti Rusiji, tokom koje se prvog dana sastaje sa Dmitrijem Medvedevim, a sutra i sa Vladimirom Putinom, jasno je da se na dnevnom redu nalaze brojne teme iz oblasti međusobnih ekonomskih i političkih odnosa, a opravdano se pretpostavlja da će pre svega biti reči o Južnom toku, ruskim investicijama, snabdevanju gasom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << o Ukrajini, predsedavanju Srbije OEBS-om.

Ali o čemu će još u Moskvi dva dana razgovarati strateški partneri Rusija i Srbija? Dakle, mada u javnosti nije unapred bio poznat tačan spisak tema, iz celog niza nedavnih susreta na visokom nivou, od kojih je poslednji bio onaj ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova sa državnim vrhom Srbije, logički proističe da su dominantne teme Južni tok i gas, a zatim i brojna ostala ekonomska pitanja, među kojima se u domaćoj javnosti pominje i budućnost Smedrevske železare, za koju su pokazali interes ruski investitori. Stoga, ako se to pokaže kao tačno, pogledajmo u najkraćem šta bi to značilo za srpsku privredu.

Naime, ta kompanija koja je u neka srećnija vremena bila najveći pojedinačni izvoznik u Srbiji, sada se nalazi u skoro nemogućoj situaciji, s obzirom da se odmah posle odlaska Amerikanaca iz nje, od stručnjaka moglo čuti da su oni ostavili iza sebe veliki dug u iznosu od čak 700 miliona evra, a i sada se uglavnom pominje cifra od najmanje pola milijarde evra akumuliranog gubitka. Država Srbija je samo u poslednje dve godine bila primorana da potroši 200 miliona evra za održavanje u životu tog giganta, te da bi se sačuvala radna mesta za tamošnjih 5.000 zaposlenih. Upravo zato je premijer Vučić uoči odlaska u Moskvu naglasio da se o prodaji železare razgovara sa potencijalnim kupcima, pri čemu je doslovno rekao da ta firma samo pravi minus, kao i to da „mi Boga molimo da nekome platimo ako treba, samo da je već jednom preuzme i da u budućnosti to više nemamo kao gubitak“. I na tom mestu dolazimo do pitanja – šta bi se na osnovu dosadašnjeg iskustva moglo očekivati, ako upravo ruska kompanija postane novi vlasnik smederevske železare?

Dakle, ako uzmemo za primer Naftnu industriju Srbije, onda dolazimo do zaključka da je moguće i takvog hroničnog gubitaša već za nekoliko godina pretvoriti u najuspešniju kompaniju u zemlji, što je pošlo za rukom ruskom Gaspromnjeftu. Tako je danas NIS posle uspešnog poslovnog preobražaja postao najveći pojedinačni punilac državne kase Srbije, koji učestvuje u državnom budžetu sa preko 13 procenata. U svakom slučaju, ako su ruski holding „Junajted grupa“ i Vlada Srbije, kako su ranije pisali beogradski mediji, zaista postigli dogovor o kupoprodaji železare u Smederevu i ukoliko se to potvrdi tokom moskovskih razgovora Vučića sa Medvedevim i Putinom, odnosno ako takav bude ishod tendera kog su najavili iz Ministarstva privrede, to će bez sumnje učvrstiti nadu brojnih smederevskih radnika da će sačuvati svoja radna mesta i dragoceni izvor prihoda za svoje porodice.

A da je tačna narodna izreka – „gde ima dima ima i vatre“, potvrđuje vest iz železare da baš danas počinje sa radom visoka peć, što donekle potvrđuje pretpostavku da se uskoro očekuju novi poslovi. Tada bi sigurno i država Srbija mogla da odahne, jer je održavanje Železare Smederevo sada košta 8 miliona evra svakog meseca. Ili ako hoćete – više od 200 evra svakog minuta, i tako već godinama.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

VUČIĆ: Putin u Beogradu do kraja godine, potpis na Južni tok danas ili sutra!

Izvor: Kurir, 08.Jul.2014, 08:07

Premijer Srbije izjavio je da su u razgovoru sa ruskim predsednikom otklonjene sve prepreke potpisivanju Ugovora o Južnom toku, da se potpisivanje ključnog dokumenta može očekivati danas ili sutra i najavio dolazak šefa ruske države u Beograd do kraja godine..MOSKVA - Premijer Srbije Aleksandar...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.