NOVA UCENA! Brisel TRAŽI NEMOGUĆE od Srbije, hoće UDAR NA PUTINA: Naša zemlja NE SME DA POKLEKNE

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Avg.2019, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA UCENA! Brisel TRAŽI NEMOGUĆE od Srbije, hoće UDAR NA PUTINA: Naša zemlja NE SME DA POKLEKNE

Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, poručio da naša zemlja mora da uvede sankcije Rusiji i raskine svaku saradnju sa Moskvom.

Dejvid Mekalister, predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i donedavni izvestilac za Srbiju, poručio je da Beograd, ukoliko hoće u EU, mora što pre da prekine svaki vid saradnje sa Rusijom!

Mekalister je u intervjuu za Radio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Slobodna Evropa (RSE) rekao da Srbija pre prijema u Evropsku uniju mora da izađe iz Putinove Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Ova poruka predstavlja samo još jednu u nizu ucena iz Brisela.

Dejvid Mekalister kaže da bi tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini s Evroazijskom ekonomskom unijom, čije se potpisivanje očekuje 25. oktobra, trebalo da bude u skladu sa obavezama Beograda, koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

- Ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma s ovim savezom nakon što pristupi Evropskoj uniji. Srbija treba da obezbedi kompatibilnost svih svojih sporazuma o trgovini, investiranju i ekonomskoj saradnji i druge relevantne sporazume sa pravnom tekovinom Evropske unije - naveo je Mekalister.

Komentarišući ove poruke Brisela, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da niko nema prava da kritikuje Srbiju samo zato što radi na svojim interesima.

- Srbija će sve sporazume o slobodnoj trgovini morati da usaglasi sa Evropskom unijom, odnosno neće moći samostalno da ima takve sporazume sa trećim zemljama. Međutim, mi danas uopšte ne govorimo o izvesnoj, skoroj budućnosti Srbije u Evropskoj uniji i zato niko nema prava da nas kritikuje što trenutno radimo na svojim interesima. Ako gospoda iz EU toliko žele Srbiju, pa što nas odmah ne prime u članstvo ili što se bar ne obavežu na prijem u nekom doglednom roku... - kaže Dačić.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ocenjuje da ovakvi pritisci nisu ništa novo.

- Bilo je očekivano da će briselske diplomate da izmisle neki novi uslov i ucenu. Šta god mi da uradimo, oni postavljaju nove i nove prepreke i uslove, a ta ista pravila ne važe, recimo, za Hrvate ili Albance. Ne smemo da pokleknemo pod ovim pritiskom, jer bi to ugušilo našu ekonomiju. Srbija još nema ni približni datum za članstvo, a pitanje je da li će proširenja Evropske unije uopšte i biti - naglašava Deđanski.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.