Izvor: B92, 20.Nov.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin: Sporazum do kraja novembra

Beograd -- Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin očekekuje da bi Sporazum o energetskoj saradnji Srbije i Rusije mogao biti potpisan 24. ili 25. novembra u Moskvi.

Prema izjavama učesnika u pregovorima o gasnom sporazumu sa Rusijom, čini se da je konačni dogovor u nekim segmentima postignut. Pojedinosti celog sporazuma još se ne znaju, ali su socijalni program za zaposlene u NIS-u, kao i put srpskih zvaničnika u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskvu iduće nedelje, izvesni.

Ruska strana je prihvatila socijalni program i kolektivni ugovor za zaposlene u NIS-u, potvrdio je za B92 predsednik sindikata tog preduzeća Goran Takić.

On kaže da su ruski pregovarači u početku bili "tvrdi" po pitanju socijalnog programa, a dogovor je postignut sinoć nakon višednevnih pregovora.

"Tako da će i socijalni program i kolektivni ugovor biti sastavni deo ugovora o prodaji 51 odsto akcija NIS-a. Osnovno što smo tražili u socijalnom programu - to je zaštita radnog odnosa, znači do 31. 12. 2012. godine ne može se niko otpustiti kao tehnološki višak”, kaže Takić.

"Ukoliko neko hoće dobrovoljno da ide iz firme, dobiće 750 evra po punoj godini radnog staža i, što se zarada tiče, one će se usklađivati sa troškovima života i sa rezultatima poslovanja”, objašnjava on.

Bilo je nemoguće saznati još neki detalj pregovora.

Na susretu ruskih i srpskih poslovnih ljudi u Privrednoj komori o gasnom aranžmanu novinari B92 pitali su o tome i Dušana Mrakića, člana pregovaračkog tima i šefa za Južni tok budućeg gasovoda, i sve što je hteo da nam kaže jeste da je u Vladi dogovoreno da se o sporazumu ne priča dok sve ne bude potpisano.

Ipak, s istim pitanjem B92 se obratio i ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Konuzinu.

"Kopredsedavajući mešovitog srpsko-ruskog komiteta i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić trebalo bi da otputuje u Moskvu 24. novembra. On će se sastati sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom i biće razmotrena pitanja naftno-gasnog aranžmana, kao i druga pitanja važna za obe zemlje”, rekao je ambasador Rusije.

"Polazimo od toga da će se 24. i 25. novembra održati naredna sednica međuvladinog komiteta, na kojoj će se razmatrati pitanje toka realizacije sporazuma o saradnji u oblasti energetike”, najavio je on.

Iako su novinari pokušali da saznaju još neke pojedinosti sporazuma, ambasador je diplomatski vešto izbegavao odgovor.

Skori put u Moskvu i dodatne pregovore o tom aranžmanu najavio je i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

"Verujem da će jedna od tema razgovora biti i gasno-naftni aranžman i da je to prilika da se u direktnom razgovoru pokuša pronaći rešenje i da se interesi obe strane na bolji i kvalitetniji način zadovolje", rekao je Milosavljević.

Protokol koji je već ratifikovala Skupština Srbije predviđa da se ugovori neophodni za realizaciju gasnog aranžmana moraju potpisati do kraja ove godine.

Dinkić: Držimo se sporazuma

Srbija insistira na gradnji gasovoda Južni tok, završetku podzemnog skladišta gasa "Banatski Dvor" i prodaji NIS-a, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

U pregovorima o realizaciji naftno-gasnog aranžmana s Rusima srpska strana striktno se pridržava ratifikovanog sporazuma, koji podrazumeva da se izgradnja gasovoda Južni tok, završetak podzemnog skladišta "Banatski Dvor” i kupoprodajni ugovor za NIS tretiraju kao jedinstveni i međusobno povezani paket, izjavio je za "Politiku” ministar Dinkić.

On nije želeo da komentariše tvrdnje da Rusija predlaže da se zbog svetske ekonomske krize odloži gradnja Južnog toka i završetak podzemnog skladišta ”Banatski Dvor” i da se sada potpiše samo kupoprodajni ugovor za NIS, navodeći da su pregovori tek počeli.

Kada je u pitanju koncesija za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, Dinkić kaže da se pregovori o sporazumnom raskidu ugovora privode kraju.

On kaže i da će izgradnjom Koridora 10 upravljati novoformirana ćerka firma "Puteva Srbije” - ”Koridor 10 d.o.o.”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.