Snimci mogućih ratnih zločina u Libiji na društvenim mrežama

Izvor: RTS, 02.Maj.2019, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimci mogućih ratnih zločina u Libiji na društvenim mrežama

Istraga Bi-Bi-Si servisa na arapskom dovela je do pronalaženja video-snimaka i fotografija mogućih ratnih zločina u Libiji, javio je britanski javni servis.
Pomenuti materijal je pronađen na društvenim mrežama Fejsbuk i Jutjub, gde je dugo vremena bio šerovan, a na snimcima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se može videti kako borci samoproglašene i međunarodno nepriznate "Libijske nacionalne armije (LNA) skrnave tela boraca i civila", navodi Bi-Bi-Si.

Podseća da je prema međunardnim zakonima skrnavljenje tela i postavljanje slika takvih prizora na Internetu ratni zločin.
Navodeći da su pojedini materijali na društvenim mrežama bili više od dve godine i da su imali više od 10.000 pregleda, britanski medij u opisu svog video-priloga, objavljenog uz sam tekst, navodi da se jedan od pripadnika "elitnih jedinica" LNA hvalio ubijanjem i potom masakriranjem tela komandanta džihadista objavljivanjem snimaka na svom Fejsbuk profilu.
Bi-Bi-Si pomenutog Šerifa el Marganija dovodi u vezu sa LNA na osnovu njegove uniforme i jednog video-snimka u kojem se rukuje sa liderom samoproklanovane administracije Kalifom Haftarom.
Britanski javni servis još navodi da je došao u posed materijala u kojem je prikazano "skrnavljenja tela civila tokom ofanzive LNA 2017. godine u Ganfudi".
U svom video-prilogu Bi-Bi-Si navodi da su snage pod komandom Haftara trenutno u ofanzivi na Tripoli, ali i da "žele da preuzmu kontrolu nad celom Libijom".
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ratni zločini u Libiji završili na DRUŠTVENIM MREŽAMA: "Elitne jedinice" SKRANVILE TELA civila i vojnika

Izvor: Blic, 02.Maj.2019

Istraga Bi-Bi-Si (BBC) servisa na arapskom dovela je do pronalaženja video snimaka i fotografija mogućih ratnih zločina u Libiji, javio je britanski javni servis.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.