Vladimir Lučić za MOZZART Sport: Teško je očekivati da ponovimo prošlu sezonu

Izvor: MozzartSport.com, 11.Apr.2015, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Lučić za MOZZART Sport: Teško je očekivati da ponovimo prošlu sezonu

“Otišli su nam nosioci igre, ali nam je želja da uđemo u polufinale koje uvećava šanse za Evroligu“, poručuje krilo Valensije i govori o sjajnom učinku Unikahe, kao i svojim planovima

Vladimir Lučić “krcka“ gasterbajterske košarkaške dane u Valensiji već drugu godinu i ide mu veoma dobro. Prošle sezone ekipa je osvojila Evrokup, ali je srpski igrač imao dosta problema sa povredama, a ove ga je zdravlje poslužilo i uradiće sve da klub sa obale Mediterana >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ponovo izbori plasman u Evroligu.

Bivši kapiten Partizana kaže da mu prija život u španskoj metropoli, priznaje da je ima malu strepnju kako će se navići na ACB ligu, najkvalitetniji nacionalni šampionat na planeti posle NBA lige i dodaje da redovno prati ono što rade crno-beli.

“Teško je očekivati da ove sezone ponovimo prošlu, koja je bila jedna od najuspešnijih u istoriji Valensije. Otišli su nam nosioci igre, a ovu sezonu nismo baš počeli kako je očekivano. Nažalost, nismo se plasirali u TOP 16 fazu Evrolige, zatim smo imali neke dobre partije u Evrokupu, ali smo eliminisani u četvrtfinalu. Sad nam ostaje Endesa, gde nam je želja da uđemo u polufinale koje na neki način uvećava šanse za Evroligu“, rekao je Lučić na početku razgovora za MOZZART Sport.

On je ove sezone u osam utakmica Evrolige prosečno beležio 8,8 poena, dok u španskoj ligi taj prosek iznosi 8,3 poena. Prošle sezone, prve u inostranstvu, imao je peh da se dva puta povredi i odsustvuje pet meseci.

“Prošla sezona mi je bila jedna od najtežih u karijeri. Imao sam dve ozbiljne povrede koje su me udaljile od terena, kada se sve sabere, pet, šest meseci. Sada sam zadovoljan partijama, pogotovo na poslednjim utakmicama. To se malo poklopilo i sa dolaskom novog trenera. Nadam se da ću nastaviti ovako ili biti još bolji“.

SREĆAN SAM U VALENSIJI, IAKO MI JE BILA FRKA KAD SAM DOLAZIO

Kad je u leto 2013. godine dolazio iz Partizana krilni košarkaš je sa Valensijom potpisao ugovor na dve godine. Smatra da nije pogrešio u izboru sredine.

“Nismo još ništa pričali o novom ugovoru. Sviđa mi se život u Valensiji i klub u kojem igram, srećan sam ovde. Sve što se bude dešavalo u vezi sa mojom budućnošću desiće se na leto, kada se završi sezona. Do tada želim da se fokusiram na ono što nas čeka u završnici prvenstva. Inače, kad sam odlazio iz Partizana, gde je sve bilo odlično što se tiče svlačionice i druženja, bilo mi je mala frka kako će to izgledati u Valensiji. Ipak sam se prvi put otisnuo u inostranstvo, ali bio sam  iznenađen kako sve dobro funkcioniše. Ove sezone u Valensiji ima još više igrača sa ovih prostora, držimo se zajedno, a generalno, imamo izvanrednu atmosferu u ekipu“, istakao je srpski košarkaš.

Osim njega, sa prostora bivše Jugoslavije u Valensiji još igraju reprezentativac Srbije Nemanja Nedović, Crnogorac Bojan Dubljević i Hrvat Krešimir Lončar.

Ekipa Valensije trenutno zauzima šesto mesto na tabeli ACB lige sa šansama da bude i bolje plasirana do kraja, ali mora da brine i da je ne prestignu Saragosa i Gran Kanarija.

“Ne sećam sa da je ACB liga prethodnih godina bila tako izjednačena, uvek su se izdvajale tri ili četiri ekipe. Sada je pobeda ili dve razlika između pete i devete ekipe. Prednost za većinu ekipa je što imaju jedan meč nedeljno, pa se pet dana spremaju za duele sa evroligašima. Takođe, ima dosta teških gostovanja. Pre svega je to razlog što smo Barselona, Real, Unikaha i mi gubili od ekipa koje su slabije“, objasnio je Lučić.

On je dodao je da mu je višegodišnje igranje u Partizanu i nošenje kapitenske trake u velikoj meri pomoglo u prilagođavanju na zahteve ACB lige.

“Ogromna je razlika između ACB i Jadranske lige, ali ipak sam došao iz Partizana gde postoji sistem i tu nema mnogo iskakanja. Ovde je razlika u odnosu na našu košarku što se igra brže, više puta se dešava da u napadu ne razmenis više od jednog ili dva pasa. Akcenat je na napadačkoj košarci nego na odbranu, po tome je ACB liga najbliža NBA“.

Lučić je izjavio i da partije Unikahe koja je zasad lider španskog šampionata predstavljaju prijatno iznenađenje, iako ističe kvalitet Reala i Barselone, pogotovo kada se igraju plej-of serije.

“Ove godine Unikaha igra stvarno izvanredno, pre svega u ACB ligi, prva je na tabeli. Ne znam da li će neko uspeti da je ugrozi na toj poziciji. Ipak, na jednu utakmicu u ligi sve je moguce, ali u plej-ofu Barsa i Real dolaze do prednosti. Ove sezone svi favoriti su međusobno gubili jedni od drugih. Eto, mi smo dobili Barselonu sa 20 razlike. Sve je moguće, ali da sačekamo prvo da vidimo kako će se poređati ekipe za plej-of“, analizirao je on.

BIĆU UZ PARTIZAN DOK SAM ŽIV, VOLEO BIH DA SE VRATIM…

Partizan zauzima posebno mesto u Lučićevoj dosadašnjoj karijeri, sa crno-belima je osvojio ukupno 13 trofeja, pet u prvenstvu Srbije i po četiri u Jadranskoj ligi i nacionalnom kupu.

“Naravno da pratim Partizan kad god mogu, odnosno kad sam slobodan. Ove sezone su crno-beli možda bili malo manje zastupljeni u medijima, jer ipak Evrokup nije ispraćen kao Evroliga. Gledao sam dosta mečeva u Jadranskoj ligi. I dalje sam deo toga, u Partizanu imam mnogo prijatelja. Uostalom, jedan od mojih najboljih drugova je Gagi Milosavljević i svakodnevno se čujemo“, rekao je bivši kapiten crno-belih.

Lučić je rekao da klubu iz Humske duguje mnogo za uspeh u karijeri i da bi mogao jednog dana da ponovo obuče dres Partizana, iako je sada rano za razmišljanje o toj opciji.

“Stvarno, sve što trenutno imam i što sam stekao, stekao sam zahvaljujući Partizanu u koji sam došao kao klinac. Postepeno sam prolazio selekcije, a uspeo sam da od 15. igrača u timu postanem kapiten. Voleo bih jednog dana da se vratim. Naravno, ne znam šta će budućnost da donese, ali dok sam živ biću uz klub“, istakao je košarkaš Valensije.

PRAVILI NAM DOČEK NA STADIONU LEVANTEA, TEK POSLE NA MESTALJI

Nije do sada ima sreće u dresu seniorske reprezentacije Srbije kada su u pitanju velika takmičenja. Povrede su ga onemogućile da nastupi na kontinentalnom i svetskom šampionatu.

“Imao sam stvarno sjajan debi u seniorskom timu, a sa univerzitetskom reprezentacijom sam osvojio zlato u Kini. Dobio sam veliku minutažu odmah po ulasku u A tim, a povredio sam se protiv Islanda u prvom meču kvalifikacija. Tada mi je pukao primicač i morao sam da napustim pripreme. Posle je došla povreda leđa sa kojom i danas imam odredjenih problema i od toga će zavisiti moja budućnost. Odnosno videćemo da li mi je leto potrebno da se lećim i radim na nekim stvarima. Polako, važno je da se dobro osećam u poslednjih nekoliko meseci“, objasnio je krilni košarkaš.

Na kraju razgovora zanimalno nas je i koliko Lučić stiže da prati španski fudbal, s obzirom na činjenicu da Valensija ima čak tri kluba u Primeri.

“Odem da gledam fudbal kad god mogu da uklopim u raspored, ali problem je što oni često igraju vikendom kao i mi. Prošle godine sam na Mestalji gledao Real i Barsu u finalu kupa. Naravno bio sam i na mečevima Valensije, pa i Viljareala. Vlasnik našeg kluba je rođeni brat vlasnika Viljareala. Interesantno, fudbalski klub Valensija ima navijače koji nikad ne dolaze na košarku. Na primer, prošle sezone kad smo osvojili Evrokup, prvo su nam napravili doček na stadionu Levantea, gde smo dobili njihove dresove, ali i aplauze publike, a tek naredni vikend smo išli na Mestalju, a zatim i na Viljareal. Definitivno, nije to kao u Srbiji“,  zaključio je Lučić.

(FOTO: MN Press, Star sport)
Pogledaj vesti o: Izbori,   Evroliga

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.