Šta Hrvati kažu o tome što Srbin nije MVP?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2023, 16:39

Šta Hrvati kažu o tome što Srbin nije MVP?

Analizirali temeljno.

Ogroman deo košarkaške javnosti istakao je neslaganje sa tim da igrač Filadelfije Džoel Embid ponese titulu MVP-a NBA lige, u konkurenciji sa Srbinom Nikolom Jokićem.

Nakon dve uzastopne MVP sezone, Jokić je ovog puta završio drugi u glasanju, po ukupnom broju bodova mnogo bliže trećeplasiranom Janisu Adetokumbo nego pobedniku Džoelu Embidu.

Nerazumna je tolika razlika u glasovima, s obzirom da su po svim parametrima Jokić >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Embid bili slični (čak je Srbin imao blagu prednost). Ovom odlukom pozabavili su se mnogi, a između ostalih i hrvatski portal Index.

- Naravno, nije tih pet, sedam ili deset bodova koliko mu je "trebalo" dati presudilo pobednika, ali je svakako najekstremniji primer koji potkrepljuje tezu da mnogi novinari nisu toliko glasali za Embida koliko protiv Jokića. Samo su to činili suptilnije - piše hrvatski "Indeks".

Autor Toni Horvat smatra da je novi MVP izabran u senci straha od rasizma i odjeka istorijskih nepravdi.

- Embid se samoreklamirao, Jokić se gnušao samih pitanja o nagradi. Aktuelni narativ i istorijski kontekst ispostavili su se mnogo važnijim kriterijumima od samog kvalitete igre, učinka i uspešnosti ekipe, a svakako je dodatni 'uteg' na Embiidovoj strani bila kampanja kojom se besramno reklamirao glasačima. Nikola kao da je NBA ligi poručio: 'Je*ite se vi i vaša nagrada'. Njegov fokus nije na osnovnom delu sezone, nego plej-of, u kojem je proteklih godina bio bez najboljih saigrača. Da ga je bilo briga, sigurno bi se potrudio zadržati tripl-dable prosek, što bi sigurno otežalo odluku mnogim glasačima opterećenim istorijskom brojkama - piše Horvat.
Pogledaj vesti o: Košarka,   NBA

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.