Slem onlajn: Srbi najveći promašaji NBA lige

Izvor: Sportski Žurnal, 01.Jul.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slem onlajn: Srbi najveći promašaji NBA lige

Dirk Novicki je sjajno vodio Dalas do prve šampionske titule, i pokazao da evropska košarka ima štošta da ponudi najjačoj ligi sveta. Ima dosta igrača sa Starog kontinenta, pored Dirkenštajna, koji su se proslavili u NBA, ali ima i veliki broj onih koji su imali, blago rečeno, prolazne epizode.
Američki sajt Slem onlajn, napravio je listu najgorih evropskih pridošlica, svrstanih u nekoliko kategorija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << a ono što posebno upada u oči je činjenica da najviše ima košarkaša iz Srbije.
Sajt smatra da su Evropljani uglavnom precenjeni, posebno stavljajući akcenat na poziciju sa koje su draftovani. Izuzetkom se smatra Toni Parker, koji je 2001. izabran kao 28. pik od strane San Antonija, a stigao je da osvoji tri šampionske titule, u kojima je dao značajan doprinos. Pozitivan primer je i Pau Gasol, koji je draftovan iste godine, kao treći pik i potpuno je opravdao tu poziciju igrama u Lejkersima, gde je sa Kobi Brajantom bio najzaslužniji za dva šampionska prstena.

Apsolutni šampion na listi najvećih promašaja je Darko Miličić. Gorostas iz Novog Sada se otisnuo preko bare 2003. kada su ga, kao drugog pika na draftu, kaparisali Detroit Pistonsi. Ono što dodatno unižava Miličića je činjenica da je taj draft izbacio gomilu ekstra igrača, među kojima su najzvučnija imena Lebrona Džejmsa, Dvejna Vejda, Karmela Entonija i Krisa Boša.
Pistonsi su te sezone osvojili šampionski prsten, ali je doprinos Miličića bio minoran. Posle tri sezone je otišao iz Detroita i imao relativno pristojne role u Orlandu, Memfisu i Minesoti, sa kojom je potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 20 miliona dolara, ali činjenica da je na draftu izabran ispred Vejda, Entonija, Boša i ostalih je neoprostiva za urednike sajta, koji su mu namenili posebnu kategoriju.
Nešto bolje su prošli Vladimir Radmanović i Saša Pavlović, koji su, zajedno sa Boštjanom Nahbarom, upali u kategoriju „malo bolji od očajnog“. Radmanović, koji je igrao za reprezentaciju naše zemlje 2002. kada je osvojeno poslednje zlato za seniorsku reprezentativnu košarku, izabran je 2001. sa visoke 12. pozicije od strane Sijetla. Igrao je i za Lejkerse u velikom finalu 2008. i do tada nije pružao loše partije, ali kada je prešao u Golden Stejt rapidno mu opada učinak i to ga je svrstalo u ovu kategoriju.
Saša Pavlović je na početku, takođe dosta obećavao. Draftovan je 2003. kao 19. pik od strane Juta Džeza, ali je brzo promenio sredinu i otišao u Klivlend. Imao je nesreću da bude rezerva, gotovo nezamenjivom Lebronu Džejmsu, tako da je samo na mahove opravdavao ogroman potencijal. Igrao je za dobre timove, poslednju sezonu u Bostonu, ali bez pravog učinka.
Ono što odmah upada u oči je da se sajt bavio samo igračima koji su draftovani u poslednjih deset godina. Izostavili su neke igrače koji su dali važan doprinos igri pod obručima „preko bare“. To se u prvom redu odnosi na naše asove, Vlade Divca, Predraga Danilovića i Predraga Stojakovića, ali i drugih poput, Andreja Kirilenka, Arvidasa Sabonisa, Detlefa Šremfa, Tonija Kukoča, Dina Rađe.
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.