Japan, afera sa Novartisom

Izvor: RTS, 04.Apr.2014, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan, afera sa "Novartisom"

Švajcarski farmaceutski gigant Novartis falsifikovao rezultate kliničkog ispitivanja leka protiv leukemije u Japanu. Novartisu je ovu drugi veliki skandal vezan za falsifikovanje rezultata u dalekoistočnoj carevini. I lek za hipertenziju "Diovan," koji kompaniji sa sedištem u Bazelu donosi tri do šest milijardi dolara godišnje, takođe je lažno prikazan boljim nego što jeste.

Rukovodstvo japanskog ogranka švajcarskog farmaceutskog giganta "Novartis" u celini je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smenjeno, objavili su predstavnici ove firme na konferenciji za štampu u Tokiju.

Poslednjih nedelja ova kompanija nalazi se na stubu srama u Japanu zbog prikrivanja neželjenih posledica njenog leka "Tasigna" koji treba da pomogne u borbi protiv leukemije.

Nezavisni tim stručnjaka unajmljen da oceni rad japanskog ogranka "Novartisa" došao je do zaključka da je rukovodstvo te firme u Tokiju uništilo dokumenta koji su ukazivali na zdravstvene komplikacije koje izaziva taj lek.

Osoblje "Novartisa" mešalo se u klinička ispitivanja vršena u dvadesetak japanskih bolnica i prikrilo postojanje bar dva slučaja u kojima su pacijenti kojima je dat lek "Tasigna" imali burnu negativnu reakciju na njega.

Na konferenciji za štampu u Tokiju, švajcarski proizvođač lekova saopštio je da smenjuje tri rukovodioca japanske nacionalnosti koji su bili na čelu kompanija iz grupe "Novartis" i da na njihovo mesto postavlja strane državljane, jer je po njihovom mišljenju uplitanje prodavaca u rad lekara deo japanske biznis kulture i da se tako nešto može sprečiti dovođenjem stranaca.

Smenjeni su direktor "Novartisa Džapan holdingsa" i firme "Novartis Farma", kao i rukovodilac odeljenja za onkološke medikamente tog preduzeća.

Do formiranja nezavisne komisije koja je prostudirala poslovanje pomenutih firmi došlo je nakon akcije japanskih vlasti koje su pre samo dva meseca izvršile pretres Novartisovih prostorija u Tokiju zbog sumnje da je "Novartis farma" falsifikovala rezultate kliničkog ispitivanja leka za sniženje krvnog pritiska "diovana" (poznatog i kao "valsartan" i "angiotan").

Japanski istražitelji otkrili su da se Nobuo Širahaši, jedan od zaposlenih "Novartis farme" bolnicama predstavljao se kao istraživač i stručnjak za analizu podataka prikrivajući da radi za kompaniju čiji je lek trebalo da bude nezavisno i objektivno ispitan u tim bolnicama.

Istraživanje efikasnosti ovog leka sprovedeno je od 2001. do 2004. godine u bolnicama pet japanskih univerziteta, a kao plod tog ispitivanja objavljena je serija radova u inače uglednim međunarodnim medicinskim časopisima kao što su Amerikan džurnal ov kardiolodži i Lanset. Te studije korištene su kao empirijski dokaz za efikasnost "diovana" u prevenciji angine i moždanih udara, a lek je odobren za upotrebu u oko 100 zemalja sveta.

Prošle godine, kada se saznalo o omešanosti osoblja "Novartisa" u te studije, radovi su ponovo pregledani i u šest njih otkriveno nameštanje rezultata, zbog čega su povučeni. Još dva rada su ispravljena zbog nestručnosti iskazane u beleženju i analizi podataka.

Diovan je drugi najprodavaniji lek Novartisa i u 2013. godini toj kompaniji je zaradio tri i po milijarde dolara, prenosi japanski ogranak novinske agencije Blumberg.

Podaci samog "Novartisa" u godišnjem izveštaju deoničarima govore da je ovaj lek 2010. kompaniji doneo prihod od preko šest milijardi dolara, od čega je petina zarađena u Japanu. Te godine gigant iz Bazela ukupno je prodao lekova u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Japanski mediji izveštavaju i da postoje sumnje da je "Novartis" nelegalno finansirao istraživanja japanskih bolnica i univerziteta u kojima su njegovi lekovi ispitivani, stvarajući tako "konflikt interesa", odnosno situaciju gde firma čiji proizvod treba da bude nepristrasno ocenjen praktično kupuje naklonost lekara i preko njih dobija ocene koje su više od realnih.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.