U susret finalu Lige šampiona

Izvor: BKTV News, 19.Maj.2012, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret finalu Lige šampiona

Očekuje nas sudbonosni dan na Alijanc Areni kada se budu sreli domaćin Bajern i Londonski Čelzi. Najbolje klupsko takmičenje na Starom kontinentu proizvelo je neverovatnu dramu od prve kvalifikacione runde, juna prošle godine i sutrašnje finale obećava da će vrhunac sezone biti veoma uzbudljiv.
Bajern ima idealnu priliku da trofej osvoji na svom terenu dok Čelzi želi svoju prvu Evropsku krunu. Od 2003. kada je preuzeo klub najveći san Romana Abramoviča bio je da sa ’’plavcima’’ >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << iz Londona osvoji Ligu šampiona. Rus često nije imao milosti prema onima koji ovaj zadatak nisu znali da ispune.
Roberto Di Mateo je osmi po redu trener koji radi sa Romanom Abramovičem, Italijan je sredinom marta zamenio Portugalca Andrea Viljaša Boaša, kada je Čelsijeva sezona izgledala beznadežno.
Šta je usledilo nakon odlaska Portugalca? To se može opisati kao scenario iz bajke, a od srećnog kraja Čelzi deli samo jedna utakmica. ’’Plavci’’ su se provukli tokom grupne faze Lige šampiona, ali otkada je Di Mateo na klupi tima, oni su uspeli da naprave fenomenalna povratka, najpre protiv Napolija u osmini finala Lige šampiona, a zatim u revanšu polufinala Lige šampiona kao gosti protiv Barselone.
Pošto su izbacili Benfiku u četvrt finalu Lige šampiona, Čelzi je napravio prvoklasno iznenađenje izbacivši vladajućeg šampiona, Barselonu, odigravši nerešeno 2:2 kao gost iako je tim iz Londona igrao skoro 60. minuta sa igračem manje. Zbog udaranja Aleksisa Sančeza bez lopte, Džon Teri je bio opravdano isključen.
Ukupan rezultat bio je 3:2 za Čelzi.
Idealan izazov
Tokom sezone Čelzi je osvojio trofej FA kupa pošto je u finalu pobedio Liverpul, ali ipak sutrašnji meč biće pravi ispit za trenera Roberta Di Matea. Pošto je imenovan kao privremeno rešenje do kraja sezone, ostaje da se vidi da li će Italijan dobiti stalan posao, ukoliko uspe da pobedi u Minhenu možda bi i Roman Abramovič promenio mišljenje i ponudio mu ugovor.
Kada su prethodni put igrali u finalu Lige šampiona 2008. godine u Moskvi protiv Mančester Junajteda, ’’plavci’’ su pomalo nesrećno izgubili meč kada je Džon Teri propustio priliku da bude junak u penal seriji.
Ukoliko žele da i sledeće sezone igraju u Ligi šampiona, Čelzi mora da pobedi Bajern, jer je takmičenje u Premijer ligi završio na razočaravajućem šestom mestu.
Totenhem je zauzeo četvrto mesto, ali ukoliko Čelzi pobedi oni naredne sezone neće igrati u Ligi šampiona. Hari Rednap i njegovi igrači će sigurno navijati za Bajern.
Inspiracija zvana domaći teren
Za razliku od Čelzija, Bajern je imao jednostavniji put do finala, inspirisan time da ima šansu za osvajanje trofeja kod kuće. Forma Bajerna na domaćem terenu bila je ključni faktor za njihov put u finale, od šest odigranih mečeva oni su ostvarili šest pobeda.
Izdvojićemo neke od značajnijih pobeda: 2-0 protiv Mančester Sitija u grupnoj fazi, 7-0 protiva Bazela u osmini finala, 2-1 protiv Real Madrida u polufinalu.
Bajern je na penale izbacio Real Madrid i kao Čelzi može smatrati da im je sudbina odredila da je sada njihov trenutak za traženje slave. Menadžer Bajerna Jup Hajnkes je 1998. godine osvojio trofej Lige šampiona sa Real Madridom, poslednje što može da ga brine jeste loša partija njegovog tima u finalu kupa prošle nedelje protiv Borusije iz Dortmunda.
Međutim, on na raspolaganju ima dokazane majstore, bivše krilo Čelzija Arjena Robena, Franka Riberija kao i napadača Marija Gomeza koji je u ovoj sezoni Lige šampiona postigao 12. golova.
Vesti iz obe ekipe
Iako će oba polufinala dugo živeti u sećanju, oni su koštali oba tima sa ukupno sedam igrača koji neće moći da nastupe u finalu.
Džon Teri neće moći da nastupi u finalu zbog crvenog karta koji je zaradio udarajući Aleksisa Sančeza bez lopte, ukoliko Čelzi pobedi njemu će ipak biti dopušteno da podigne trofej Lige šampiona, on to planira da učini zajedno sa Frenkom Lampardom.
Postojao je pokušaj iz sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro) da se ukinu zabrane za šest igrača koji će izostati u finalu zbog parnih kartona.
Bane Ivanović, Ramires i Raul Mejreleš finale će posmatrati sigurno sa velikom nervozom.
Džon Obi Mikel zauzeće mesto u srednjem redu pored Frenka Lamparda, Huan Mata će sigurno igrati na mestu napadača,jedina nedoumica ostaje ko će početi meč na mestu prvog napadača Čelzija, Didije Drogba, kome će ovaj meč možda biti poslednji u dresu Čelzija ili preporođeni Fernando Tores?
Za Bajern neće nastupiti zbog parnih kartona David Alaba, Luis Gustavo i Holger Badštuber.
Rafinja je jedna od opcija za mesto beka, ali zbog povrede Van Bujtena vrlo je moguće da će mesto odbrambenog igrača pored Žeroma Boatenga zauzeti Anatoli Timošćuk.
Mesto u veznom redu rezervisano je za Tonija Krosa i Bastijana Švajnštajgera, Tomas Miler igraće iza najisturenijeg Marija Gomeza, dok će na krila standardni dvojac Bajerna Arjen Roben i Frank Riberi.
Glavni sudija na meču biće Portugalac Pedro Proensa.
Budimir Vasilijević
Tweet
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.