Izvor: MozzartSport.com, 26.Jun.2021, 23:12

AUSTRALIJA: Istorijsko finale Melburn Sitija i Sidneja, Ninković džoker s klupe

Zvanično najbolji fudbaler A-lige nije se u potpunosti oporavio od povrede i neće moći da odigra ceo meč. Domaćini se bore za prvu titulu šampiona, a aktuelni prvak će pokušati da postane prvi klub sa tri uzastopne krune

Australija će u nedelju dobiti fudbalskog šampiona za sezonu 2020/2021. U velikom finalu A-lige (9.05) sastaju se dva najbolja tima u državi - Melburn Siti i Sidnej - a ko god da osvoji trofej ostvariće istorijski uspeh. Domaći Melburn Siti igraće >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << za svoju prvu titulu prvaka, dok će aktuelni šampion Sidnej pokušati da osvoji treću krunu zaredom, što do sada nije pošlo za rukom nijednom klubu u Australiji.

Sidnej je najuspešniji tim A-lige u poslednjoj dekadi, sa po tri titule šampiona i premijera (pobednik ligaškog dela takmičenja), a pokretačka snaga tima iz Lučkog grada u poslednjih šest godina je Miloš Ninković. Upravo nekadašnji srpski reprezentativac zadaje najveću glavobolju obojici trenera uoči velikog finala. Naime, Ninković je zbog povrede lista propustio polufinale protiv Adelajd Junajteda, kao i gotovo sve treninge svog tima uoči duela sa Sitijem. Tek na poslednjem treningu u subotu Miloš je radio sa saigračima i, kako saznajemo, počeće utakmicu za titulu sa klupe za rezervne igrače.

Dok njegov šef Stiv Korika ima besane noći razmišljajući kako da sastavi dobitnu kombinaciju bez najboljeg igrača, trener Melburn Sitija Patrik Kisnobro ne zna da li mu veća opasnost od Miloševih "lopti ispod zemlje" preti ako je Srbin starter ili džoker s klupe aktuelnog šampiona.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Zahvaljujući odluci A-lige da ne modifikuje kalendar takmičenja kako bi igrači koji nastupaju za reprezentaciju mogli da budu na raspolaganju svojim ekipama za plej-of, veliko finale biće drastično oslabljeno neigranjem čak šest fudbalera koji predstavljaju važne karike u svojim timovima. Domaći Melburn će igrati bez prvog strelca lige Džejmija Meklarena (25 golova na 24 meča), pouzdanog veziste Konora Metkalfa i oslonca odbrane Kurtisa Guda. S druge strane, Sidnej nema na raspolaganju neprikosnovenog prvog golmana Endija Redmejna, snažnog štopera Rajana Mekgauana i ubojitog desnog beka Rajana Granta, koji je rešio prošlogodišnje finale istih rivala (1:0 za Sidnej u produžecima).

I dok gosti ne mogu da računaju na Ninkovića u punom kapacitetu, sličan problem ima i Siti u čijim redovima je neizvestan nastup rovitog krilnog napadača Endrjua Nabuta, koji je uz Meklarena i Nuna bio glavni zamajac ekipe u najboljoj sezoni u istoriji kluba.

Kada je reč o prednostima dva rivala, Siti će pokušati da materijalizuje pre svega privilegiju domaćeg terena. Utakmica se igra AAMI Park stadionu u Melburnu, na kojem su premijeri A-lige u poslednje dve sezone imali impresivan učinak. Naročito im dobro ide u poslednje vreme, pošto su kod kuće zabeležili pet pobeda i dva remiaj u poslednjih sedam mečeva.

Takođe, odlukom lokalnih vlasti države Viktorija, koja je tek izašla iz "lokdauna" zbog izbijanja žarišta kovida, na tribinama će biti maksimalno 15.000 gledalaca. Svi oni će bodriti Melburn Siti, s obzirom na to da je navijačima Sidneja zabranjen ulaz u Viktoriju zbog aktuelne epidemiološke situacije u Novom Južnom Velsu i zaključavanja celog grada Sidneja koje je počelo u subotu popodne.

Gosti pak imaju prednost u vidu iskustva u utakmicama za titulu. Dobar deo prvotimaca Sidneja se već iskalio u velikim finalima, pošto neki od njih za pojasom imaju četiri duela za titulu u poslednjih šest godina, a kapiten Aleks Vilkinson će u nedelju sedmi put igrati u najvažnijoj utakmici australijskog fudbala.

Kada je reč o Milošu Ninkoviću, za njega je ovogodišnje finale jedna vrsta dežavua iz 2017. Naime, bivši as kijevskog Dinama i Crvene zvezde je i pre četiri godine, kao i sada, proglašen za igrača godine u Australiji, a uoči velikog finala je vodio trku s vremenom kako bi se oporavio od povrede. Tada je u poslednjem trenutku sanirao neprijatnu povredu skočnog zgloba, na visokom nivou odigrao 120 minuta protiv Melburn Viktorija i na kraju još pogodio poslednji, odlučujući penal u seriji. Da li će se istorija ponoviti za Ninkovića ove godine, teško je predvideti. Ali, ako je neko od fudbalera koji će se u nedelju sudariti na AAMI Parku kadar da trenutkom lucinosti reši veliko finale, onda je to svakako plejmejker Sidneja, koga mediji i navijači u Australiji s pravom zovu - Maestro.

Piše: Branko Cvetojević

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Finale Lige Šampiona,   Liga Šampiona

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Sidnej nemoćan sa desetoricom i bez Ninkovića: Sitiju prvi trofej u istoriji!

Izvor: MozzartSport.com, 27.Jun.2021, 11:18

Zvanično najbolji fudbaler A lige za 20 minuta na terenu nije uspeo da trgne ekipu da izbori preokret..Da bi vladao ostrvom dovoljno je da se zoveš Siti. U Engleskoj Mančester, u Australiji njegova filijala Melburn.. I to, prvi put u istoriji! Pao je moćni Sidnej na Ejmi parku. Izabranici Patrika...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.