Federer odbio poziv da igra u Saudijskoj Arabiji

Izvor: Sportske.net, 30.Okt.2018, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federer odbio poziv da igra u Saudijskoj Arabiji

Švajcarski teniser Rodžer Federer odbio je poziv da igra na egzibicionom turniru u Saudijskoj Arabiji u decembru na kojem su učešće najavili njegovi najveći rivali, Novak Djoković i Rafael Nadal.

Saudijska Arabija je pod sve većim pritiskom medjunarodne zajednice posle ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu te zemlje u Istanbulu >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << 2. oktobra. Kašogi je kao kolumnista Vašington posta kritikovao poteze Rijada i moćnog saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Nadal i Djoković, koji zauzimaju prva dva mesta na ATP rang-listi, ostavili su otvorenu mogućnost da ne nastupe na egzibicionom meču u Džedi 22. decembra, ali se nisu povukli. Obojica su to obrazložili time što su pozive dobili pre najmanje godinu dana.

Upitan danas u Parizu da li je i on ranije pozvan, Federer je odgovorio da su "i njega kontaktirali", a potom je odgovorio zašto je odbio da učestvujem prenosi Asošiejted pres.

"Nisam želeo da igram tamo u to vreme. Dakle, za mene, to je bila veoma brza odluka", kazao je osvajač 20 gren slem titula.

Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti ineterenešenel pozvala je Nadala i Djokovića da otkažu učešće u Džedi.

Upitan u nedelju o učešću na turniru, Nadal je rekao da njegov tim analizira situaciju s organizatorima turnira.

"Naravno da sam svestan situacije. Ali obavezao sam se pre godinu dana da ću igrati tamo. Moj tim razgovara s njima, analiziraju stvari. To je to. Užasno je što je jedan novinar izgubio život. Znam da se unutra desilo nešto veoma loše. Gledamo kako se razvija situacija i nadam se da će se stvari razjasniti što pre", kazao je Nadal.

Djoković je u nedelju takodje jasno rekao da je odluka da igra odavno doneta.

"Obavezali smo se prema njima pre više od godinu dana, tačnije prošle godine kada smo razgovarali o tom poencijalnom duelu. To je bila moja profesionalna teniska odluka. Naravno da znam, svestan sam šta se dešava i to je naravno tužno", naveo je drugi teniser sveta.

Ni Djoković nije potvrdio da će doći u Džedu.

"Moj tim je trenutno u kontaktu s ljudima iz Saudijske Arabije, kao i Rafin, i mi svi naravno pričamo da bismo bolje razumeli situaciju. Moramo da dobijemo više informacija o tome šta se dešava kako bismo mogli da donesemo racionalnu odluku da li je dobro ići ili nije", dodao je Djoković.

Kašogi je poslednji put vidjen 2. oktobra, kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu, gde je došao po dokumenta za ženidbu. Saudijska Arabija je prvobitno tvrdila da je Kašogi napustio konzulat, da bi pre deset dana, usled jakog medjunarodnog pritiska, Rijad priznao da je novinar izgubio život u tuči u konzulatu, negirajući da je on mučen i namerno ubijen.

Turska, s druge strane, optužuje Saudijsku Arabiju da je na dan ubistva Kašogija poslala u Istanbul tim od 15 ljudi, zadužen da ubije novinara, i da je potom pokušala da prikrije zločin.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Pariz

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.