Đoković za istoriju – kreće na peto osvajanje Australijan opena

Izvor: Sportski Žurnal, 12.Jan.2014, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković za istoriju – kreće na peto osvajanje Australijan opena

Pit Sampras i Rodžer Federer su osvojili Vimbldon po sedam puta, Rafael Nadal je sa Rolan Garosa odneo osam pehara, Džimi Konors je na Ju-Es openu bio najbolji pet puta.
(FOTO: AP)
Svi najveći teniseri sveta su bar na jednom gren slemu imali bazu za najveće podvige, bar na jednom od četiri najveća svetska turnira, osećali su se kao kod kuće.
Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << Novaka Đokovića to je Australijski open. Kada dođe januar i počne nova sezona, zna se da je kucnuo čas srpskog asa. Četiri puta u poslednjih šest godina pehar je odlazio za Beograd.
Nole je na Rod Lejver areni postavio temelje karijere velikog šampiona. Na njoj je osvojio prvi gren slem pehar, to mu je i jedini od velikih turnira na kome je uzeo više od jedne titule, tu je nepobediv već tri godine, a sada ima šansu i da postane ikona Australijskog opena.
Jer, niko otkako je tenis 1968. postao profesionalni sport, nije osvojio ovaj turnir više od četiri puta.
Tu statistiku sada dele Andre Agasi, Rodžer Federer i Nole, ali Srbin ima mnogo veće šanse da se odvoji nego Švajcarac.
Zašto je granica iz 1968. bitna i zašto bi Novakovih pet titula danas imalo mnogo veću težinu od šest koje je rekorder Roj Emerson osvojio šezdesetih?
Zato što je u to vreme tenis bio podeljen na nekolicinu vrhunskih profesionalaca koji su igrali za pare, ali nisu imali pravo učešća na gren slemovima i ostatak belog karavana koji su činili amateri koji ili nisu bili pozvani da igraju za novac, ili im je sjaj najvećih trofeja bio izazovniji.
Zato Novak u naredne dve nedelje neće igrati samo za privilegiju da bude proglašen za šampiona 2014, nego za pola veka profesionalnog tenisa, a odatle ni večnost nije daleko. Malo li je?


Pogledaj vesti o: Rafael Nadal,   Nova godina

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.