VELIKA TRAGEDIJA obeležila je život pobednice PZE: Teya Dora je njemu posvetila stihove pesme Džanum

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2024, 11:51

VELIKA TRAGEDIJA obeležila je život pobednice PZE: Teya Dora je njemu posvetila stihove pesme "Džanum"

O njenom životu se malo toga zna, a na sceni je ostavila dubok trag poslednjih nekoliko godina.

Teya Dora je pobednica "Pesme za Evroviziju" i ona će ove godine braniti boje naše zemlje u Švedskoj sa pesmom "Ramonda".

Mladu muzičku zvezdu je svet već upoznao prošle godine kada je njena pesma "Džanum" postala jedna od najviralnijih na društvenim mrežama.

O njenom privatnom životu se malo toga zna, a poznato je da nema oca, i da je njena majka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Jasna njoj najveća podrška.

Tekst pesme "Džaum" preveden je na 189 jezika širom sveta, a na Instagramu, Fejsbuku i Tiktoku napravljeno je više miliona postova uz nju. Bukvalno fenomen o kojem svi pričaju i uz koju se plače.

Teya Dora je u intervjuima koje je na Balkanu i u svetu davala povodom ove pesme iznela i mnoge činjenice vezane za njeno muzičko školovanje i njen rad. Ali o privatnom životu malo je toga pričala. Čini se – izbegavala je to.

Ono što niko do sada nije znao, a izuzetno je važno za pesmu Džanum, objavljeno je ovih dana i to očigledno slučajno, u lokalnom borskom mediju za koji je Teya Dora dala intervju u kome je evocirala uspomene na njeno detinjstvo iz Bora i drugih gradova istočne Srbije i Timočke krajine koje je posećivala prateći njenu mamu dok je iz tog dela Srbije pisala reportaže za Večernje novosti.

Čini se da je novinar koji je intervju vodio, i lično poznavao Teya Doru dok je bila dete, a otkrio je i ko su Teya Dorini roditelji.

Napisao je da su oni takođe Borani i da “Teinu mamu Jasnu rođenu Jojić, znamo po mnogobrojnim tekstovima o Boru i Timočkoj krajini koje je godinama objavljivala kao novinar Večernjih novosti, ali i po brojnim etnološkim knjigama među kojima su i knjige o vlaškoj magiji čijim je pisanjem i izdavanjem pre skoro tri decenije doprinela uverenju da Vlasi imaju svoj kulturni identitet i da zaslužuju da u Srbiji ostvare status nacionalne manjine”.

A post shared by TEYA DORA (@iamteyadora)

Trifunović je napisao i da je Tein otac, slikar i grafički dizajner koga će Borani pamtiti ne samo po logotipima koje je uradio za institucije poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Muzičke škole u Boru, već i po izložbama karikatura i sjajnih ilustracija, njegov dragi prijatelj Dragan Pavlovski Gandra, preminuo 2021. godine.

Kada uz to dodamo činjenicu da je Teya Dora u nekoliko intervju rekla da joj je uvek teško da peva Džanum i zato što je pesma podseća na tragičan gubitak koji je imala u životu i zato što osoba koju je mnogo volela nije bila živa da se raduje uspehu Džanum, potpuno nam je jasno zašto Teya Dora ovu pesmu uvek izvodi sa strašnim bolom u glasu i da uvek guta svoje suze pevajući Džanum kao uostalom i svako od nas i kad je sluša i kad je peva.

Da podsetimo, sinoć se održalo finale "Pesme za Evroviziju 2024" na kojem je Srbija odabrala svog predstavnika na prestižnom muzičkom takmičenju "Evrovizija" koje se ove godine održava u Malmeu.

Svoj sud o numerama dao je i stručni žiri, Žika Zana dao je Dušanu Kurtiću 12 poena, MC Sajsi dala je Teya Dori 12 poena, Dejan Petrović najveći broj poena dao je Breskvici, Aleksandar Sedlar dao je Hristini 12 poena, Marija Šerifović dala je Teya Dori 12 poena.

Srbija Danas/Blic/Prenela: O.T.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bukti rat na društvenim mrežama zbog Breskvice: "Narod je hteo nju"

Izvor: B92, 03.Mar.2024

Na jučerašnjem takmičenju Pesme za Evroviziju, pobedila je Teya Dora sa pesmom "Ramonda"...Ona će ove godine predstavljati Srbiju u Malmeu, a to se mnogima nije dopalo...Naime, jedan od glavnih favorita publike bila je Breskcvica i pesma "Gnezdo orlovo"...Tome svedoči i činjenica da njena numera...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.