Izvor: N1 televizija, 10.Maj.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska federacija o karatistima s Kosova: Ništa ne nedostaje

Evropsko prvenstvo u karateu otvoreno je danas u Novom Sadu, a činjenica da na njemu neće učestvovati takmičari s Kosova, po svemu sudeći, nije uzdrmala organizaciju samog turnira. U Karate federaciji Srbije tvrde, sankcija za organizatore neće biti, jer su procedure poštovane, dok sa Kosova stižu poruke da je politika opet oštetila sport.

Izvor: N1

Najveći ikad održani Evropski šampionat >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u karateu. U Novi Sad došlo je preko 650 takmičara iz 52 nacionalne selekcije, ali po planu, trebalo je da ih bude još više. Nedostaju karatisti iz pedeset treće prijavljene selekcije, one sa Kosova, ali organizatori tvrde - drugačije.

"Ja se ne bih složio s vama, ovde ništa ne nedostaje", kaže Slavoljub Piper, predsednik Karate federacije Srbije.

 Prvi čovek srpske karate federacije objašnjava - svi registrovani takmičari su na broju jer se karatisti Kosova jednostavno nisu pojavili. Tu se, po njemu, priča oko eventualne odgovornosti organizatora završava.

"Karate federacija Srbije ne može trpeti nikakve konsekvence, jer smo mi uradili sve da svako ko se prijavio na ovaj šampionat bude, u skladu s odlukom Vlade Srbije, zbrinut i obezbeđen. Čak smo dali i dodatne napore da ti sportisti učestvuju", rekao je Piper.

Dok se njegove kolege iz svih evropskih država bore za medalje u Novom Sadu, najbolji karatista Kosova je u Prištini. Kaže, cele godine se pripremao za ovaj turnir, i nije očekivao da im, kako kaže, politika spusti rampu.

"Priznati smo u međunarodnoj federaciji, puno smo vežbali, spremali smo se da dođemo i pobedimo, i ovo, iskreno, nismo očekivali. Sport je samo sport, ponekad pobeđuje najbolji, ponekad najbolji i izgubi. Politika nas uništava, jer se na kraju samo sportistima nanosi šteta", kazao je Herolind Nipevci, reprezentativac Kosova.

U njegovoj koži svojevremeno bio je i pokrajinski sekretar za sport Vladimir Batez, član organizacionog odbora turnira i bivši odbojkaš kog je takođe politika izbacila s kvalifikacija za Olimpijske igre 1992. godine. Po njemu, kosovski karatisti mogli su da dođu, ali pod neutralnom zastavom.

"Ako se dobro sećamo svi, neki naši sportisti su pod olimpijskom zastavom osvojili neke medalje. Sportska priča je ovde mogla da bude, da je želela. Postojala je mogućnost da se ti takmičari pojave - njjihov izbor je zašto se ovde nisu pojavili", rekao je Batez.

U Svetskoj karate federaciji bez ocene ko je u pravu. U pisanom odgovoru N1 naveli su samo da se trude da omoguće svim takmičarima da učestvuju, i da je to politika koju će nastaviti da sprovode.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Bez kosovskih karatista na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu

Izvor: N1 televizija, 10.Maj.2018

U Novi Sad došlo je više od 650 takmičara iz 52 nacionalne selekcije, ali nedostaju karatisti Kosova. Pogledajte prilog Miodraga Sovilja:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.