Favoriti prema očekivanjima na Evropskom prvenstvu parastonotenisera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Favoriti prema očekivanjima na Evropskom prvenstvu parastonotenisera

Prvu pobedu u srpskoj selekciji postigao je Mladen Ćirić u klasi 3 protiv favorizovanog Nemca Jana Gertlera sa 3:2. U korist Ćirićevog samopouzdanja da može još bliže četvrt-finalu na debiju što se evropskih šampionata tiče ide i rasplet u kome je naš reprezentativac najpre izjednačio rezultata na 2:2 u setovima, a potom, u odlučujućem petu setu, od minusa 7:9 preokrenuo rezultat i stigao do pobede od 3:2 u setovima.

Nisam znao, niti sam tome pridavao bilo kakav značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da sam ja postigao prvu pobedu za Srbiju. Mislim da to i nije naročito važno. Mnogo važnije je da sam pobedio igrača kakav je Gertler. Meni je ovo prvo kontinentalno prvenstvo, a njemu ko zna koje po redu. Mnogo će mi ova pobeda značiti što se samopouzdanja tiče u sledeća dva meča u grupi. Potrebna mi je još jedna pobeda za prolaz. Sada verujem da to jeste moguće", svedočio je posle meča Ćirić.

U klasi 3 su još Siniša Bradašević i Darko Babić. Obojica su izgubili mečeve prvog kola u grupnoj fazi takmičenja: Bradašević protiv Italijana Matea Oršija sa 3:0, dok je Babić osvojio jedan set u meču sa jednim od favorita turnira, petim igračem na rang listi Evropljana, Poljakom Macejem Nalepkom.

U klasi 2 maksimalnom pobedom 3:0 startovao je Goran Perlić protiv Slovaka Lukasa Kližana. Za prolaz u eliminacionu fazu takmičenja Perlić računa sa pozitivnim rezultatom u predstojećem meču sa Rusom Rasulom Nazirovim, dok je favorit u njegovoj grupi treći evropski igrač Oleksandr Jezik iz Ukrajine.

Preostala dvojica srpskih stonotenisera u klasi 2 izgubili su mečeve prvog kola, obojica sa po 3:0: Vladan Petković sa Špancem Ikerom Sastreom i Boris Stoiljković sa Slovakom Janom Riapošom.

Srbija, što se muškog dela takmičenja tiče, ima još reprezente u klasi 5. Jedan od najboljih svetskih igrača u toj kategoriji Mitar Palikuća bez borbe je dobio meč prvog kola, pošto se Britanac Deniel Bulen nije ni pojavio za stolom.

Drugi naš takmičar u istoj klasi Milan Zelen baš nije imao sreće sa žrebom. Iskušenje u imenu i delu evropskog i svetskog šampiona, Turčina Alija Ozturka, bilo je isuviše zahtevno za odgovor kakav bi i Milan i svi u srpskoj selekciji želeli. Zaslužuje Zelen čestitiku za osvojen jedan set u meču sa Ozturkom, a prolaz u drugi krug potražiće u predstojećem meču sa Nemcem Jergom Didionom.

Uz osmoricu parastonotenisera na Evropskom prvenstvu u Helsingborgu je i pet naših dama. Junakinja prvog kola jeste Nada Matić. Mada favoritkinja u susretu sa Turkinjom Iren Oluk, Matićeva je izgubila prva dva seta, u klasi u kojoj su spojene konkurenciji dveju kategorija 4 i 5. U nastavku, međutim, treća igračica Evrope i finalistkinja prethodnog Evropskog prvenstva, Matićeva je zaigrala u skladu sa sopstvenim rejtingom i sa tri uzastopna seta rešila meč u svoju korist sa 3:2.

U istoj kategoriji, branilac kontinentalne titule, Borislava Perić Ranković bez poteškoća je složila kockice mozaika prvog kola maksimalnom pobedom u tri seta, dok se treća naša predstavnica u kategoriji 4-5 Zorica Popadić ravnopravno nosila sa drugom evropskom igračicom na Svetskoj listi (iza Rankovićeve), Nemicom Sandrom Mikolašek. Međutim, ravnopravna igra vagala je na Nemicinu stranu u trenucima kada se rezultat lomio, kao u trećem setu kada je Zorica vodila sa 9:4, a Nemica potom dobila sedam poena zaredom. Na kraju 3:1 za Mikolašekovu, ostavlja mogućnost Popadićevoj da u meču sa Ruskinjom Aleksandrom Vasilevom, približnih igračkih kvaliteta, trasira put za nastavak takmičenja.

U klasi 3 Sanja Mijatović je izgubila meč sa Slovakinjom Alenom Kanovom sa 3:1, da bi u trenucima kada smo podvlačili liniju ispod zbira rezultatskih utisaka prvog kola za sam kraj rezultantu ulepšala Ana Prvulović pobedom protiv druge evropske igračice Nadežde Pušpaševe sa 3:2 u setovima. Dvaput je Ruskinja vodila i dvaput je Ana stizala, da bi u odlučujućem setu, znajući da nema šta da izgubi u meču sa jednom od favoritkinja takmičenja, Prvulovićeva hrabro i rasterećeno napala i protivnicu ostavila na osam poena za pobedu od 3:2 u setovima.

-Ko je mogao da očekuje takav rasplet- na pitanje je odgovorila pitanjem presrećna Ana Prvulović.- Ni ko meni ni jedan procenat nije davao pre meča. Pripremala sam se, na Svetskom kupu sam stekla samopouzdanje, videla da mogu i eto, dobila sam igračicu koja je bila apsolutni favorit. Sada i ja i svi oko mene verujemo da mogu u eliminacionu fazu.

Voljom žreba u istoj grupi sa Prvulovićevom i Pušpaševom je i najbolja evropska igračica, Italijanka Džada Rosi. Takmičenje u grupnoj fazi završava sutra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.