BiH u grupi sa Francuzima i Rusima

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2014, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH u grupi sa Francuzima i Rusima

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine igraće u grupi sa Francuskom, Finskom, Izraelom, Rusijom i Poljskom na Evropskom prvenstvu 2015.

Odlučio je to žrijeb, koji je juče održan u Parizu, a košarkaška reprezentacija BiH, koja je predvođena selektorom Duškom Ivanovićem izborila treći uzastopni nastup na EP, igraće grupnu fazu u Monpelijeu.

"Zadovoljan sam grupom, treba da budemo optimistični i realno je da budemo drugi. Najbitnije je da svi budu zdravi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Ovaj tim BiH može daleko ako bude pružio sve što zna i umije", rekao je Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, koji je bio član bh. delegacije u Parizu i dodao:

"Naravno, Francuska je prvi favorit u grupi, a s Rusijom ćemo se boriti za drugo mjesto. Francuzi mogu pobijediti svakoga, ali mi moramo da pobijedimo one najbolje da bismo prošli dalje, tak onda ćemo i protiv domaćina ići na trijumf".

Sreća juče nije bila na strani reprezentacije Srbije jer je u grupi sa tri bivša evropska šampiona Njemačkom, Španijom i Italijom, a tu je još i Island.

Hrvatska kao jedan od domaćina grupne faze je u grupi sa Slovenijom, Grčkom, Makedonijom, Gruzijom i Holandijom, a grupa s najslabijim timovima je ona u kojoj su Letonija, Litvanija, Ukrajina, Belgija, Češka i Estonija.

Evropsko prvenstvo biće održano od 5. do 20. septembra sljedeće godine, s tim da će grupna faza biti od 5. do 11. septembra. Zbog odustajanja Ukrajine od organizacije, FIBA Evropa podijelila je turnir i prvi put ga organizovala u pet gradova - Monpelije, Lil (Francuska), Berlin (Njemačka), Zagreb (Hrvatska) i Letonija (Riga).

Zanimljivo je da su domaćini imali pravo da odaberu po jednog rivala, koji će im donijeti komercijalno-marketinšku dobit. Završnica će biti odigrana na fudbalskom stadionu Lila.

U osminu finala plasiraće se po četiri prvoplasirane ekipe, a grupe se ukrštaju po principu A-B, C-D. Evropsko prvenstvo će biti kvalifikaciono za odlazak na Olimpijske igre u Riju.

Finalisti će se plasirati direktno, a ekipe raspoređene od trećeg do šestog mjesta otići će u interkontinentalne kvalifikacije, koje će biti organizovane u julu 2016. godine.

Krunu evropskog šampiona brani Francuska, koja je slavila na Evrobasketu 2013. u Sloveniji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.