Izvor: RTS, 09.Feb.2023, 13:36

Borelj: Poziv liderima iz Beograda i Prištine da dođu uskoro u Brisel

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj je, uoči samita lidera EU, izjavio da je za njega prva stvar da danas na samitu informiše lidere o dijalogu između Beograda i Prištine.
Borelj je ponovio da je evropski predlog na stolu i uputio poziv "liderima Beograda i Prištine da dođu u Brisel, uskoro, za nekoliko nedelja, kako bi definitivno izgurali ovaj predlog".

"Zamoliću lidere za snažnu podršku kako bi se izbegla bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kakva eskalacija i zamoliću ih da ozbiljno rade na ovom predlogu, koji je jedini način da pokušamo da rešimo i normalizujemo odnos Srbije i Kosova. Išli smo iz krize u krizu. Sada je vreme za deeskalaciju i konstruktivan rad", naglasio je Borelj.
Na njegovo insistiranje, dijalog između Beograda i Prištine stigao je na dnevni red današnjeg samita i očekuje da će lideri, u svojim zaključcima, pozvati obe strane da ubrzaju svoju evropsku perspektivu time što će sprovesti obaveze iz dijaloga.
Što se tiče Ukrajine, Borelj kaže da je siguran da će rezultat današnje debate lidera biti veća podrška Ukrajini, "pružanje više naoružanja, više vojne podrške, više finansijske podrške kako bi Ukrajina bila u stanju da se odupre ruskoj agresiji".
Na samitu će biti reči i o migracijama, a neke zemlje traže da se izgrade zidovi na spoljnim granicama Unije. Za Borelja "tvrđava Evropa nije rešenje, a migracije su stare koliko i čovečanstvo".
"Problem nije u smanjivanju migracije, već u upravljanju. Upravljati na ljudski način, pre svega. To je važan deo naše spoljne politike. Sve više i više, migracije su u srži naših odnosa sa mnogim zemljama širom sveta, sa našim partnerima. I mi moramo da radimo s njima i da se pozabavimo osnovnim uzrocima migracije i da im se upravlja. Možemo da tražimo od ljudi da vrate neregularne migrante, ali moramo da ponudimo načine regularne migracije. Jer su Evropi potrebni migranti, a to je i način da se bolje nosimo sa našim partnerima širom sveta", naglasio je Borelj.
Borelj je najavio da će se na samitu razgovarati i o zemljotresu u Turskoj i Siriji.
"To je velika tragedija. Evropljani su potpuno mobilisani. Šalju svu opremu za spasavanje, medicinsku pomoć, kako bi pokušali da podrže Tursku i Siriju u ovoj situaciji", rekao je Borelj.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ŠTA SE DANAS DEBATOVALO O SRBIJI U EVROPSKOM PARLAMENTU: Borelj pozvao predsednika Vučića i Kurtija da što pre dođu u Brisel

Izvor: Kurir, 09.Feb.2023

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku poručio da je predlog na stolu, a Bilčik je ovako izvestio o nama

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.