Zvezdina prekretnica u Evroligi

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 11:32

Zvezdina prekretnica u Evroligi

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Žalgiris u "Beogradskoj areni", u okviru 26. kola Evrolige.

Izabranici Janisa Sferopulosa pred sobom imaju težak zadatak, s obzirom da im dolazi ekipa koja je u odličnoj formi i koja je slavila na poslednja četiri susreta, od čega su dva u duplom kolu elitnog takmičenja.

Žalgiris je pred duel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa crveno-belima slavio protiv litvanskog Juventusa sa 101:63, dok je u prethodna dva meča u Evroligi bio bolji od Panatinaikosa (80:68) i Efesa (96:70).

Sa druge strane, Crvena zvezda je doživela debakl u "Morači" protiv ekipe Budućnosti, koja je trijumfovala 84:62, dok je u prethodnom duplom kolu elitnog takmičenja bila bolja od Valensije (82:64), a potom doživela poraz od Barselone (76:85).

Crveno-beli imaju veliki kvalitet, ali ne i kontinuitet koji je preko potreban, ali ove sezone itekako izostaje, pogotovo u Evroligi.

U poslednja tri susreta Zvezde i Žalgirisa, litvanski tim je bez poraza. Jedan od njih je bio prijateljski meč pred početak ove sezone.

Ove sezone u drugom kolu šampionata, crveno-beli koje je tada predvodio Duško Ivanović su poraženi u Kaunasu (79:74), iako su pred poslednjih 10 minuta imali +9.

Pred ovaj duel, timovi su izjednačeni i nalaze se jedan ispod drugog na tabeli (15. i 16. mesto), sa po 10 pobeda i 15 poraza. Ekipa koja bi došla do pobede bi itekako ostala u trci za mesto koje vodi u plej-in, dok bi druga šanse svela gotovo na minimum.

Trijumfom bi prišli na dve utakmice zaostatka za 10. plasiranim Makabijem iz Tel Aviva i Valensije, koji se trenutno nalaze na mestima koja vode u sledeću fazu takmičenja sa skorom 13-13.

Zvezda je prethodne sezone na svom terenu savladala Žalgiris, rezultatom 77:73.

Zvezda je mnogo bolja u većem broju parametra, prosečno postiže 81,7 poena po meču, dok je Žalgiris na 79,8. U odbrani su ekipe gotovo izjednačne, crveno-beli dozvoljavaju rivalu 80,4 poena, dok ekipa iz Kaunasa 80,3.

Kada je u pitanju skok igra, Zvezda je na sedmom mestu po broju skokova u Evroligi sa 35 po meču, dok je Žalgiris tek 17. sa 32. Pored toga, izabranici Janisa Sferopulosa su drugi po ofanzivnom skoku u ligi sa 12,5 u proseku.

Takođe je Zvezda bolja po broju asistencija, ukradenih lopti, a ima i manji broj izgubljenih.

Sa druge strane, Žalgiris je prvi u Evroligi po broju procenta uspešnosti za tri poena (40,6%), dok je Zvezda tek na 16. mestu sa 34,4. Ipak na to utiče broj pokušaja, koji je daleko veći od ekipe iz Kaunasa.

Zvezda uzima 28,5 šuteva u proseku po meču, dok Žalgiris 24,2 uz sličan broj uspešnih pogodaka.

Glavni figure u Žalgirisu su Amerikanac Kinan Evans i centar Laurinas Birutis.

Evans ima u proseku 16,8 poena i svakako igra ekipe iz Kaunasa zavisi od njega, pošto je lider ekipe. Pored njega i Birutisa, tu su Roland Šmits nekadašnji košarkaš Barselone sa 11,4 poena u proseku, kao i svestrani Edgaras Ulanovas, koji može da pokrije veći broj pozicija.

Trener je od nedavno Andrea Trinkijeri, koji je preporodio ekipu, nakon što je nasledio Kažisa Maksvitisa. Dobili su na agresivnosti, čvrstini u odbrani, kao i širini u napadu.

Sferopulos je svestan kvaliteta rivala, istakao je da crveno-beli moraju da odigraju dobru odbranu i ne dozvole gostima da se razigraju. Žalgiris je to uspeo protiv Efesa i Panatinaikosa i rezultiralo je pobedom.

"Oni (Žalgiris) su u dobrom momentumu, dobrom ritmu, pobedili su tri od poslednje četiri utakmice, pa je za nas bitno da budemo veoma koncentrisani , Primarno je da bude dobra odbrana, da kontrolišemo utakmicu dobrom odbranom. I u napadu da vidimo šta pokušavaju da urade i igramo pametno protiv svih poteškoća u koje će nas staviti. Igraju sada na drugačiji način u odnosu na prvi meč, moramo biti pametni, da čitamo. Očekujem bolju odbranu, kao što sam rekao na početku. Defanzivno moramo biti solidni. Ako dozvolimo da igraju u svom ritmu imaćemo probleme. Moramo da dezoragnizujemo utakmicu, to je prva stvar koju moramo da unapredimo u poređenju sa utakmicom protiv Budućnosti", rekao je Sferopulos.

Crvena Zvezda ni za ovaj duel ne može da računa na Nikolu Topića, koji se još uvek oporavlja od povrede kolena.

Ostali su svi na raspolaganju. U timu bi trebao da bude i Branko Lazić, koji je propustio meč sa ekipom Budućnosti.

Pored njih, iako je registrovan za 26. kolo Trej Tompkins se verovatno neće naći među 12 igrača, s obzirom na kratak vremenski period u ekipi, a pored toga Sferopulus je istakao da se još radi na njegovoj rehabilitaciji.

"I dalje je u procesu rehabilitacije, biće mu potrebno još nekoliko dana, ne znam tačno koliko za njegovo koleno. Posle toga biće deo tima".

Ostali su svi spremni da konkurišu za tim.

Kada je u pitanju ekipa Žalgirsa, kod njih nema povređenih, u punom su sastavu, a pred ovaj duel im se pridružio i Karolis Lukosiunas, koji se vratio u ekipu iz Kaunasa posle perioda provedenog u razvojnoj NBA Dži ligi.

Takođe, pitanje je da li će ga Andrea Trinkijeri uvrstiti među 12 igrača.

Pred Zvezdom je veoma bitan duel, gde crveno-beli moraju da dođu do trijumfa, pogotov pored svojom publikom, koja će im biti veliki "vetar u leđa".

Posle duela sa Žalgirisom, ostaće još osam duela do kraja regularnog dela sezone, a pre susreta sa Bajernom u Minhenu, crveno-bele očekuje duel sa Zadrom u ABA ligi i Kup Radivoja Koraća.

Pravdu u duelu između Zvezde i litvanske ekipe će deliti Španaci Huan Karlos Garsija i Đordi Aliaga, kao i Italijan Karmelo Paterniko.

Podsetimo, utakmica između Crvene zvezde i Žalgirsa je na programu od 20 časova u "Beogradskoj areni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.