”Nema nikakve nepravde, odluka Evrolige je u skaldu sa propozicijama”

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 21:13

”Nema nikakve nepravde, odluka Evrolige je u skaldu sa propozicijama”

Gotujući u emisiji Oko predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da je Evroliga pokušala sve da se takmičenje nastavi, ali da to jednostavno nije bilo realno, te je odluka o tome da isti klubovi igraju u tom takmičenju i naredne godine donesena u skladu sa propisima i propozicijama, i da ne postoji nikakva nepravda prema bilo kome. Sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << time se složio i bivši reprezentativac Duško Savanović, koji je rekao i da ne bi igrao u ovoj situaciji da je još uvek aktivan igrač.
Prvi čovek srpskog evroligaša objasnio je da je jučerašnja odluka klubova i rukovodstva Evrolige posledica nemogućnosti da se takmičenje nastavi, te se u skladu sa pravnim propisima naredna sezona igra sa istim učesnicima, a rezultati i statistika idu u istoriju.

Evroliga je sve radila da se prvenstvo nastavi, ali je ona kao i mnogi drugi subjekti, odnosno klubovi u Evroligi i Evrokupu stavila u prvi plan zdravlje igrača i ostalih aktera. Oni su pokšavali da nastave takmičenje i u Evroligi i u Evrokupu bez publike, i upravo zbog toga je Beograd bio jedan od kandidata za domaćinistvo, i on bi to sigurno dobio to i mi bi smo imali završnicu Evrolige u Beogradu da se nastavljalo”, uveren je Čović.
Upitan da li mu je žao što do tog scenarija i završnice u srpskoj prestonici neće doći, rekao je:
”Mi smo, ako se sećate, već tamo 12. marta po povratku iz Madrida, gde smo se sretno provukli da nam se ne zaraze igrači gde smo trebali da igramo sa Realom koji je imao slučajeve, odmah izjavili da ćemo u prvi plan staviti zdravlje i da naravno očekujemo da se do nekakvih rezultata i završnica svih liga u kojima igramo dođe na terenu, ukoliko to budu dozvoljavali uslovi sa zdravstvenog aspekta. Ali, pandemija je uzela maha. Naravno da nam je žao, nemam ja nikakvo seirenje zbog odluke Evrolige u ovim oklonostima”, rekao je on i potom obrazložio zašto je ona takva kakva jeste.
”Ona je u skladu sa propozijama, pravilima, ’By-law’-om Evrolige, a to znači da ako se liga prekida, rezultati se ne brišu, to ide u istoriju, pišu se stastistike itd., a naredna sezona se ponavlja sa istim klubovima”.
”Znate, i Efes je bio prvi a ostalo je šest kola i plej-of. Evroliga je čak promenila format da bi se ubrzalo, po kojem bi se posle tih šest kola igrao fajnal-ejt. To što može Efes da kaže ’mi smo prvaci’ nije tačno, niste prvi dok se liga ne završi. To što ste prvi u tom smislu ništa ne znači. Nažalost je tako”, smatra Čović. 
”Ja razumem što su (jedino) igrači Efesa bili glasali za, da se igra, jer je ovo njima bila feneomenalna prilika.  Oni su Evroligi toliko dobro igrali, i prošlku sezonu i stigli u finale, a ovu posebno. Zato oni sebe i vide kao prvake, jer ovo je bilo ono ’ako sada ne osvojimo, sa ovom grupom ljudi, kad ćemo’. Jer, znate, teško je održati se dugo u vrhu i ovo njih direktno košta jer su bili sjajni”, kaže Duško Savanović, nekadašnji reprezentativac Srbije i igrač brojnih evropskih klubova.
Slična situacija je i sa Partizanom, te je Savanović upitan da li je ovo nepravda za crno-bele.
”Nije nepravda. Gledajući tako svako će tumačiti onako kako želi. Iskreno, sportski - nema tu nepravde ljudi. Nije se ovo desilo iz političkih razloga, iz finansijskih razloga. Ovo je zdravstvenih, svetskih razloga. To je situacija koja se nikad nikom nije desila. Ja imam 19 profesionalnih sezona i ja nemam sa čime ovo porediti, ovako nešto nije postojalo. I ovaka pauza u kojoj su igrači nije ona pauza tokom leta, između sezona. Ovo je apsolutni mir, karantin, gde ti možeš da odeš u prodavnicu i da baciš smeće. Ovo je katastrofa za igrače. Dobijali su oni programe da rade od kuće, ali to je nivo programa kao da se vraćaš posle opracije i teške povrede. Razvlačiš gumu, malo lopet, fitnes. Ali ti treniraš dva meseca u dva kvadrata, kao u zatvoru. To nije nikakv sport, i mislim da bi se igrači dosta povređivali da se nastavilo. Donesena najbolja moguća odluka”, jasan je Savanović.
Prvi čovek tima sa Malog Kalemegdana izneo je svoj stav povodom priča o ”pravdi i nepravdi”.
”Ako vi prepumpate očekivanje ljudima, a mi smo u javnosti nekako skloni tim stvarima, onda možemo da uđemo u tu zamku da pričamo o pravdi i nepravdi. Mi treba da pričamo o realnim stvarima i realno da informišemo ljude, a ne da vodimo nerealne kampanje. Pre svega, košarka treba da bude cilj, a ne sredstvo za lični marketing. E onda u tim situacijama  dođemo do toga da imamo licemerne nastupe da li je pravda ili nepravda. Ovo je realnost i jednio što je bilo moguće, kada stavite zdravlje ispred posla, jer košarka je i posao”, poručio je Čović i dodao da smatra da bi u finišu sezone Zvezda imala dobru šansu da uđe u Top8 sa četiri-pet pobeda, kao i to da je zbog forme koja je bila usponu i kvaliteta tima uveren da bi osvojila, tj. odbranila titule u ABA ligi i KLS Superligi.
Pogledaj vesti o: Nebojša Čović

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.