Dok u Partizanu ćute, Čović stigao i u Jutarnji program - Ko zabada glavu u pesak kao noj?

Izvor: Sportske.net, 26.Maj.2020, 10:46

Dok u Partizanu ćute, Čović stigao i u Jutarnji program - Ko zabada glavu u pesak kao noj?

Prvi čovek Crvene zvezde, u društvu Bože Maljkovića i novinara Vlade Stankovića jutros komentarisao jučerašnju odluku Evrolige.

Sezona u Evroligi i Evrokupu je juče prekinuta, a sledeće sezone će u elitnom evropskom takmičenju igrati istih 18 ekipa kao u ovoj sezoni. Dakle, ABA ligu će ponovo prekinuti Crvena zvezda, što u Partizanu doživljavaju kao nepravdu, jer se verovalo da će imati >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << mesta za još jedan klub sa ovih prostora.

Na tu temu, jutros se u Jutarnjem programu TV Prva oglasio predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović.

''Ja mislim da je jedina ispravna, realna i poštena odluka u ovakvim okolnostima, i u skladu sa pravilima i propozicijama.





Mislim da je u našoj javnosti izvršena klasična zamena teza. Odmah nakon proglašenja pandemije, odmah se krenulo sa kampanjom i licitiranjem ovaj će biti prvi, što nije u redu u ovakvim okolnostima, Evroliga je stavila zdravlje igrača u prvi plan, o zdravlju i stručnog štaba. Imate primer da je prvi doktor u CSKA preminuo od korone.







Liga će biti ponovljena sledeće sezone, niko nikome nije poklonio ništa, jedino što nam je korona svima uzela i što smo zapravo svi izgubili, treba gledati realno, a ko je kakve kalkulacije imao - šta da radimo.





Đordi je čekao da vidi kakva je situacija sa pandemijom u Evropi. Mi i ne znamo kako će sve ovo dalje teći. Ako bude po najavama nekih stručnjaka, postoji priča o drugom talasu. NBA ima drugačiji kalendar takmičenja, a oni i odranije pokušavaju da kalendar pomere na decembar. Naš dodatni problem je i što je 90 posto američkih igrača otputovalo iz Evrope.





Takođe, problem su i ugovori. Igrač kome ističe ugovor 30. juna, trebalo je da igra 4. jula pa nadalje, a ako je već potpisao ugovor sa nekim drugim timom, taj drugi tim je trebalo da mu dozvoli da igra za svoj dosadašnji tim, što baš i nije realno'', objašnjava Čović.

Komentarišući nezadovoljstvo pojedinih klubova, među kojima je i Partizan, Čović je poručio da se prvak ne postaje na sredini sezone.





''To da li je neko bio prvak... Ne dobija se prvak na sredini ili pred kraj sezone. Esencija košarke je plej-of. Šta da kaže Efes, šta da kaže Barselona, Real?







Šta da kaže i Zvezda na kraju krajeva? Nama je bilo potrebno nekih 4-5 pobeda da budemo među osam ekipa.







Sve u svemu, svi smo izgubili, ne treba da napadamo nikoga i da pravimo negativnu atmosferu. Biće teška sezona, ući ćemo u recesiju, ugovori će biti znatno manji. Čeka nas težak posao. Nama su karte 30-35% budžeta. Ko će da plati kartu ako ne budemo igrali pred publikom?'', pita Čović.

Govoreći o odnosu FIBA - Evroliga, Čović ponavlja da Zvezdi niko ništa nije poklonio.

-



''Da se malo vratimo unazad, Evroliga je kupila od FIBA kompletno elitno takmičenje. Niko ništa nije ukrao. Nemojmo da zabadamo glavu u pesak kao nojevi. Sve što se traži, traži se da se izbori na terenu.







Mi još nemamo sistem finansiranja frhunskog sporta. Zvezda ima ubedljivo najmanji budžet četiri godine, pa se dobro nosimo u Evroligi, niko nam ništa nije poklonio. ABA liga treba da ima dva mesta u Evroligi. Zašto ih nema, sama je kriva. Imali smo ranije tri prvaka - Srbije, Slovenije, Hrvatske, pa je došlo do rekonstrukcije Evrolige.





Zvezda je od 12. marta permanentno ćutala i rekla da neće dati izjave. Gledao sam propozicije, bio sam opšuten, gledajući propozicije i pravila. Ovde se donose pravila da bi se kršila, a tamo se pravila donose da bi se poštovala. To jeste kvalitet Evrolige, nijedan autoritet ne može da utiče i da promeni odluku. Ovde su se uz čašice i flaše tumačili propisi po restoranima, a nisu se proučavala pravila'', konstatovao je Čović.

-

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božodar Maljković najpre je pozdravio odluku o prekidu sezone, ali je uputio i kritiku Evroligi.

''Očekivana odluka i mislim da je dobro da malo razmišljamo i o zdravlju igrača. U Španiji ima po 300 operacija u sezoni, moramo malo da vodimo računa i o igračima, pogotovo evropskim koji leti imaju tek desetak dana odmora.





Ja sam Bertomeuu ranije rekao da kako gleda da od Milana do Atine nema evroligaša. Sada je to Zvezda. Ja jesam Zvezdaš, ali trebalo je još jedan klub sa ovih prostora, Partizan, ili Budućnost da dobije priliku radi respekta prema ovoj teritoriji koja je dala hiljade velikih igrača.







Po meni, to je nepravda. Oni kažu kod nas nema poklona, a šta je Zenit zadužio više košarku od Partizana? Ima Gasprom iza sebe, jake ljude iza sebe, zar to nije poklon. Trebalo je da uđu još dva kluba iz Evrokupa, Partizan i Bolonja da uđu u ligu'', izjavio je Maljković.

''U ovoj situaciji nema dobre odluke, a da li je ova najmanje loša ili dobra, pokazaće vreme. Odluka je očekivana, iznuđena i realna, jer nije bilo manevarskog prostora'', istakao je novinar Vlada Stanković.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Nebojša Čović

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čović: "Ušli bismo u Top 8 Evrolige i uzeli bi ABA i Super ligu"

Izvor: Sportske.net, 26.Maj.2020

Zanimljiva izjava Nebojše Čovića...Prvi čovek Crvene zvezde mts tvrdi da bi Crvena zvezda bila najbolji tim ABA lige i Super lige Srbije, a istakao je i dobar raspored koji je njegov tim imao do kraja Evrolige i dobru formu...U razgovoru za emisiju "Oko" na RTS-u, Čović je istakao i da nema pravde...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.