OPEK+ produžava smanjenje proizvodnje nafte

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2023, 15:26

OPEK+ produžava smanjenje proizvodnje nafte

Grupa velikih zemalja proizvođača nafte OPEK+, predvođena Rusijom i Saudijskom Arabijom, složila se da produbi smanjenje proizvodnje na oko 2,2 miliona barela dnevno (bpd) na sastanku u četvrtak, navodi se u saopštenju delegata.
Grupa, koja čini više od 40% globalne proizvodnje sirove nafte, sastala se kako bi razgovarala o proizvodnji u narednoj godini usred zabrinutosti da se tržište suočava sa potencijalnim suficitom nakon što je ranije smanjenje proizvodnje trebalo da se završi sledećeg meseca. Novi plan uključuje produženje prethodnih 1 milion barela dnevno koje je smanjila Saudijska Arabija i rusko smanjenje od 300.000 barela dnevno. Pored toga, Rusija će smanjiti izvoz rafiniranih proizvoda za 200.000 bpd, dok će preostalih 700.000 bpd u rezovima biti podeljeno između ostalih članica. UAE planiraju da smanje proizvodnju za 163.000 barela dnevno, dok će Irak smanjiti dodatnih 220.000 barela dnevno. Proizvođači sirove nafte su rekli da planiraju postepeno smanjivanje smanjenja nakon prvog kvartala 2024. ako tržišni uslovi budu povoljni. Članice OPEK+ preduzele su niz koraka započetih još krajem 2022. kako bi podržale cene sirove nafte i pomogle stabilizaciji globalnog tržišta nafte, koje je imalo nestabilnu godinu zbog sankcija protiv najvećeg proizvođača nafte Rusije, a nedavno i rata između Izraela i Hamasa. Cene nafte su nakratko porasle na vesti o odluci OPEK+, ali su kasnije tokom dana pale i proširile gubitke rano u petak. Globalni referentni fjučers nafte Brent za februar trgovao se nešto iznad 80 dolara po barelu od 09:00 GMT, dok je američki referentni VTI bio oko 76 dolara po barelu. Stručnjaci tvrde da odluka grupe nije ispunila očekivanja tržišta, koja su naginjala dugotrajnijem i zvaničnom nedobrovoljnom smanjenju. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.