Naftni gigant upozorio Bugare: Ostaćete bez goriva

Izvor: B92, 22.Nov.2023, 02:01

Naftni gigant upozorio Bugare: Ostaćete bez goriva

Lukoil upozorava na moguću obustavu proizvodnje u Bugarskoj.

Ukidanje od 1. januara 2024. kvota za izvoz naftnih derivata koji se ne mogu prodavati na bugarskom tržištu zapravo je jednako ukidanju derogacije od decembra 2023, navodi Lukoil neftohim Burgas u stavu povodom dogovora vladajućih stranaka o derogaciji uvoza ruske nafte.

PP-DB, GERB-SDS i MRF dogovorili su se da će se od 1. januara 2024. suspendovati kvote za izvoz ruskih naftnih derivata, a od 1. marta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prestati derogacija.

Prema rafineriji, blokiranje izvoza dovešće do brzog prepunjavanja skladišta, kao i do prisilnog zaustavljanja proizvodnje. A to Lukoil može dovesti u uslove povećanog tehnološkog i logističkog rizika i ugroziti snabdevanje bugarskog tržišta gorivima.

To je razlog zašto je Lukoil pozvao na dijalog s institucijama kako bi se pronašlo "izvodljivo rešenje bez rizika".

U međuvremenu je ministar finansija Asen Vasiljev opovrgao tvrdnje da je preko rafinerije u Rusiju otišla gotovo milijarda bugarskih leva, prenosi Seebiz.

"Porez na dobit koji će Lukoil platiti ove godine je oko 400 miliona leva, a dobit koju će ostvariti je oko 600–650 miliona leva. Odnosno 250 miliona leva je dobit koju ne uzimamo u bugarsku kasu", rekao je za BNT .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.