Svet

Utorak, 21.11.2023.

14:35

Naftni gigant upozorio Bugare: Ostaćete bez goriva

Lukoil upozorava na moguću obustavu proizvodnje u Bugarskoj.

Izvor: SEEbiz

Naftni gigant upozorio Bugare: Ostaćete bez goriva
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ukidanje od 1. januara 2024. kvota za izvoz naftnih derivata koji se ne mogu prodavati na bugarskom tržištu zapravo je jednako ukidanju derogacije od decembra 2023, navodi Lukoil neftohim Burgas u stavu povodom dogovora vladajućih stranaka o derogaciji uvoza ruske nafte.

PP-DB, GERB-SDS i MRF dogovorili su se da će se od 1. januara 2024. suspendovati kvote za izvoz ruskih naftnih derivata, a od 1. marta prestati derogacija.

Prema rafineriji, blokiranje izvoza dovešće do brzog prepunjavanja skladišta, kao i do prisilnog zaustavljanja proizvodnje. A to Lukoil može dovesti u uslove povećanog tehnološkog i logističkog rizika i ugroziti snabdevanje bugarskog tržišta gorivima.

To je razlog zašto je Lukoil pozvao na dijalog s institucijama kako bi se pronašlo "izvodljivo rešenje bez rizika".

U međuvremenu je ministar finansija Asen Vasiljev opovrgao tvrdnje da je preko rafinerije u Rusiju otišla gotovo milijarda bugarskih leva, prenosi Seebiz.

"Porez na dobit koji će Lukoil platiti ove godine je oko 400 miliona leva, a dobit koju će ostvariti je oko 600–650 miliona leva. Odnosno 250 miliona leva je dobit koju ne uzimamo u bugarsku kasu", rekao je za BNT .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: