Tadić: Bez slobodnih medija nema demokratije

Izvor: Studio B, 15.Jun.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Bez slobodnih medija nema demokratije

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na Skupštini Evropske federacije novinara da je odnos države i medija delikatan i više dimenzionalan naglasivši da bez slobodnih medija nema demokratije, ni prespektive Srbije.

"Mediji su kontrolori države. Mediji su istraživači. Oni treba da osvetle procese u društvu, ukažu na propuste i kriminal. Oni su i korektiv javnosti i njen nezaobilazan gradivni činilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i zato imaju posebnu ulogu u kreiranju atmosfere u društvu", istakao je Tadić.

Tadić je istakao da država ne može biti vlasnik medija, ali da i u EU postoje brojne dileme u vezi sa tim i različiti modeli rešavanja ovog pitanja.

"Kao predsednik države pažljivo analiziram sve procese u društvu. Niko ovde nije naivan. I mediji i država zastupaju određene interese. Da li su ti interesi uvek podudarni - nisu", rekao je Tadić i istakao da demokratsko društvo nije moguće bez elementarne saglasnosti te dve strane.

Tadić se složio da je situacija u kojoj se novinari danas nalaze teška, ali ne i sa tim da je situacija gora nego devedesetih, istakavši da je tada bilo likvidacija novinara i poručio da Srbija ne može biti stabilna dok se ne reše ubistva novinara.

Srbija se, kaže Tadić, znatno promenila, između ostalog i posle hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića ukazavši na stereotipe koji su se u medijima pojavili nakon hapšenja Mladića.

"Bilo je potrebno ponovo gurnuti Srbiju ispod površine vode. Svi koji su tvrdili da je Srbija kalkulisala sa hapšenjem Mladića nisu iznosili istinu", istakao je Tadić.

Kenig: Mediji važni i za evropski put Srbije

Mediji u Srbiji izloženi su mnogim problemima u vidu političkih pritisaka, pretnji novinarima i potrebno je da se preduzmu konkretni koraci i rezultati da bi to pitanje bilo rešeno, ukazao je danas u Beogradu predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Arne Kenig.

Na otvaranju skupštine EFJ pod motom "Ključ za slobodu medija u Evropi: novinarstvo kao javno dobro", Kenig je naveo da je stekao utisak otkako je juče došao u Beograd, da se "ljudi plaše da se sretnu sa predstavnicima EFJ" što, po njegovim rečima, "nije prihvatljivo ni za vas ni za nas". "Nemojte nam davati samo signale već konkretne dokaze da ste na putu da stvorite bolje medijsko okruženje", rekao je on.

Kenig je pohvalio rad na medijskoj strategiji u Srbiji i ohrabrio grupu zaduženu za njenu izradu da komunicira sa svim delovima društva. "Voleli bismo da vidimo neke konkretne rezultate. Medijsko društvo je veoma važno za razvoj demokratije u Srbiji i njen evropski put", poručio je predsednik EFJ.

Predsednica Sindikata novinara Srbije (SNS) Dragana Čabarkapa ukazala je da je danas zaposlenima u medijima teže nego što je to bilo devedesetih godina, navodeći kao razlog male i neredovne plate, nedostatak dijaloga o samim medijima kao i nepostojanje sindikata u nekim od vodećih medija u Srbiji. "Očekivali smo da će dolaskom stranih medijskih kuća stići i evropski standard. Ali, u Blicu koji je vlasništvo Ringijera, čiji je glavni urednik predsednik Asocijacije medija, ne postoji sindikat. Nema sindikata ni na b92, ni na Prvoj televiziji, doskorašnjem Foksu", rekla je ona. Čabarkapa je navela da SNS, iako je to zahtevao, nije bio ni uključen u trenutnu raspravu o medijskoj strategiji.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) LJiljana Smajlović rekla je da podržava dolazak stranih medijskih kompanija u Srbiju ali je primetila da se one ne libe da ugrožavaju prava novinara. Smajlovićka je u tom smislu istakla da je "vlada (Srbije) daleko od toga da je jedina pretnja slobodi novinara u Srbiji". Zahvalivši se na podršci EFJ, Smajlovićka je rekla: "Naše težnje su iste kao vaše samo što se ponekad dramatično razlikuju naše okolnosti".

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović podsetio je na neispunjene obaveze države kada je reč o otkrivanju i privođenju pravdi počinilaca ubistava novinara od Dade Vujasinović preko Slavka Ćuruvije do Milana Pantića. "Nemamo razloga da ne verujemo da vlast sve čini da novinarima omogući da rade slobodno, ali očekujemo više jer će inače put u Evropu ostati zamagljen i krivudav", rekao je Obradović.

Teme trodnevnog skupa koji je danas počeo, jesu socijalni dijalog između medijskih kompanija i sindikata i sloboda štampe. Skupštini koja se održava u hotelu "M", prisustvuje 80-ak predstavnika članica EFJ koja okuplja novinare udruženja i sindikate iz skoro svih evropskih država, sa više od 260.000 članova. Domaćini skupštine su sve tri članice EFJ iz Srbije - NUNS, UNS i SNS.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.