Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTV Pink, 23.Avg.2017, 00:20

BRITANSKI EKONOMIST:IKEA u Srbiji - simbol evropske normalnosti!

BRITANSKI EKONOMIST:IKEA u Srbiji - simbol evropske normalnosti!

Londonski nedeljnik navodi da je 2008. godine, kada je na čelu Srbije bio proevropski orijentisan Boris...

Detaljnije >>


Izvor: N1 televizija, 20.Avg.2017, 19:52

Ko s kim hoće, a ko s kim neće u opoziciji?

Saša Janković više neće s demokratama, LDP neće s Pokretom Saše Jankovića, Čedomir Jovanović nije prihvatljiv Saši Raduloviću, ali nisu ni Boris Tadić ni Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić,...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 20.Avg.2017

Opoziciju ni Mekalister ne može da sastavi

Izvestilac Evropskog parlamenta pokušaće da na jednom mestu okupi lidere opozicije, ali gotovo je izvesno da u tome neće uspeti. Na sastanku koji je zakazan za četvrtak neće se sigurno pojaviti Saša Janković i Vuk Jeremić, kako kažu, iz objektivnih razloga. Deo opozicije još razmišlja, a dolazak su potvrdili jedino lideri DS-a i LDP-a.. Izvor: N1. Saša Janković više neće s demokratama, LDP neće s Pokretom Saše Jankovića, Čedomir Jovanović nije prihvatljiv...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 19.Avg.2017, 12:46

Novosti: Janković i Jeremić ne idu na sastanak sa Mekalisterom 24. avgusta

Novosti: Janković i Jeremić ne idu na sastanak sa Mekalisterom 24. avgusta

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković i kandidat za predsednika na poslednjim izborima Vuk Jeremić neće ići na sastanak lidera opozicije sa izvestiocem Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom u četvrtak, 24. avgusta u prostorijama Delegacije EU u Beogradu, pišu danas Večernje novosti.Janković je za taj list kazao da na sastanak neće...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Avg.2017

Janković i Jeremić ne idu na sastanak sa Mekalisterom

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković i kandidat za predsednika na poslednjim izborima Vuk Jeremić neće ići na sastanak lidera opozicije sa izvestiocem Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom u četvrtak, 24. avgusta u prostorijama Delegacije EU u Beogradu, pišu danas Večernje novosti.. Janković je za taj list kazao da na sastanak neće moći da ide iz objektivnih razloga. Vuk Jeremić takođe neće ići na sastanak jer je van zemlje, rečeno je...

Detaljnije >>

Izvor: Press, 18.Avg.2017, 11:00

Šutanovac i Janković idu na sastanak u Brisel

Šutanovac i Janković idu na sastanak u Brisel

Lideri DS i PSG Dragan Šutanovac i Saša Janković trebalo bi 24. avgusta da se u Briselu nađu sa Dejvidom Mekalisterom, pišu "Večernje novosti". Foto:B92.net Prema navodima lista, osim Jankovića i Šutanovca, poziv za put u Brisel na zajednicki sastanak sa Mekalisterom dobila su još cetvorica lidera opozicije - Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Saša Radulović i Vuk Jeremić. Prema informacijama "Novosti",...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 18.Avg.2017

Beli: Kažite šta je problem, pa da se razilazimo

Beli: Kažite šta je problem, pa da se razilazimo

Predsednički kandidat Ljubiša Preletačević Beli upitao je kolege iz opozicije oko čega tačno ne mogu da se dogovore.. On se na Tviteru obratio Saši Jankoviću, Draganu Šutanovcu, Vuku Jeremiću, Bošku Obradoviću i Borisu Tadiću i pozvao da “kažu šta je stvarno problem“. “Za predsedničke sam vas pozvao da se dogovorite. Pre mesec dana ponovo sam vas pozvao da se dogovorite. Ajde možete, vi ste ’ozbiljni političari’, napisao je Preletačević.

Detaljnije >>