Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vesti-online.com, 22.Feb.2017, 17:54

"Nikolić i Vučić imaju ideju lažne politike!"

Nikolić i Vučić imaju ideju lažne politike!

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kritikovao je regionalnu politiku koju sadašnja vlast vodi, navodeći da je reč o istoj politici, koja je, kaže, u prošlosti dovela do razarajućih ratova.. Tadić je u pisanoj izjavi medijima takođe istakao da predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić već pet godina obmanjuju građane Srbije otvarajući fabrike, čija je, kaže, izgradnja dogovorena za vreme bivše vlasti. Povodom Nikolićeve izjave...

Detaljnije >>


Izvor: Beta, 22.Feb.2017, 14:59

Tadić: Nikolić i Vučić vladaju lažima već pet godina

Tadić: Nikolić i Vučić vladaju lažima već pet godina

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je danas da je tvrdnja da su aktuelni predsednik i premijer Srbije "jedna ideja u dva čoveka" laž i obmana gradjana zarad ličnih interesa i privatizovanja države i institucija. "Osim što su poslednjih dana postali najpoznatiji pilot i kopilot u Srbiji, (Tomislav) Nikolić nam je...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 22.Feb.2017, 10:13

Ima li šanse da se opozicija dogovori i izađe sa jednim kandidatom na predsedničke izbore?

Nekoliko opozicionih lidera (Saša Radulović, Boris Tadić, Čedomir Jovanović) zalaže se da opozicija ima samo jednog kandidata na izborima za predsednika Srbije.

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 21.Feb.2017, 18:13

BORIS TADIĆ: Odluka Nikolića da se ne kandiduje rezultat trgovine a ne dogovora

BORIS TADIĆ: Odluka Nikolića da se ne kandiduje rezultat trgovine a ne dogovora

.. - Da je zaista u pitanju dogovor i da ne postoji raskol unutar vladajuće stranke, ne bismo svedočili javnim 'pretnjama' kandidaturom Tomislava Nikolića svih prethodnih dana Međutim, celokupna javnost je svedok toga da sve što Nikolić i Vučić kažu danas, već sutra mogu poreći - naveo je Tadić u pisanoj izjavi. Prema njegovim rečima, do sada su građane obmanjivali o boljem životu i plašili ih državnim udarima i bezbednosnim pretnjama, a sada im troše...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 21.Feb.2017

Tadić: Nikolićevo odustajanje od kandidature rezultat trgovine

Tadić: Nikolićevo odustajanje od kandidature rezultat trgovine

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je odluka aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne bude predsednički kandidat rezultat trgovine, a ne političkog dogovora sa Aleksandrom Vučićem. "Da je zaista u pitanju dogovor i da ne postoji raskol unutar vladajuće stranke, ne bismo svedočili javnim 'pretnjama' kandidaturom Tomislava Nikolića svih prethodnih dana. Međutim,...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 21.Feb.2017

Nikolićevo odustajanje rezultat brutalne trgovine

Nikolićevo odustajanje rezultat brutalne trgovine

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da je odluka aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne bude predsednički kandidat rezultat trgovine, a ne političkog dogovora sa Aleksandrom Vučićem."Da je zaista u pitanju dogovor i da ne postoji raskol unutar vladajuće stranke, ne bismo svedočili javnim 'pretnjama'...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 21.Feb.2017

Tadić: Raskol i trgovina u SNS

Tadić: Raskol i trgovina u SNS

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da je odluka aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Niklića da ne bude predsednički kandidat rezultat trgovine, a ne političkog dogovora sa Aleksandrom Vučićem.. Foto: MONDO/Tamara Sekulović. "Da je zaista u pitanju dogovor i da ne postoji raskol unutar vladajuće stranke, ne bismo svedočili javnim 'pretnjama' kandidaturom Tomislava Nikolića svih prethodnih dana. Međutim, celokupna javnost je...

Detaljnije >>