Tadić: Bez slobodnih medija nema demokratije

Izvor: Politika, 15.Jun.2011, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Bez slobodnih medija nema demokratije

BEOGRAD  – Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je odnos države i medija delikatan i više dimenzionalan i da bez slobodnih medija nema ni demokratije ni prespektive Srbije.

„Mediji su kontrolori države. Mediji su istraživači. Oni treba da osvetle procese u društvu ukažu na propuste i kriminal. Oni su i korektiv javnosti i nezaobilazan gradivni činilac javnosti i zato imaju posebnu ulogu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kreiranju atmosfere u društvu”, istakao je Tadić.

Tadić je na Skupštini Evropske federacije novinara rekao da država ne može biti vlasnik medija, ali da i u EU postoje brojne dileme u vezi sa tim i različiti modeli rešavanja ovog pitanja.

„Kao predsednik države pažljivo analiziram sve procese u društvu. Niko ovde nije naivan. I mediji i država zastupaju određene interese. Da li su ti interesi uvek podudarni - nisu”, rekao je Tadić i istakao da demokratsko društvo nije moguće bez elementarne sagalasnosti te dve strane.

Predsednik Republike se posebno osvrnuo na odnos države i medija i istakao da mediji predstavljaju deo države u jednom širem smislu, da je odnos države i medija delikatan i više dimenzionalan.

On je rekao da će se boriti za slobodne medije i status novinara i naglasio da bez slobodnih medija nema ni demokratije ni prespektive Srbije.

Tadić je rekao da Srbija nikada neće biti demokratsko društvo bez jasne prespektive za medije i dodao da medijska strategija predstavlja doprinos tome.

On se složio da je situacija u kojoj se novinari danas nalaze teška, ali ne i sa tim da je situacija gora nego devedesetih, istakavši da je tada bilo likvidacija novinara i poručio da Srbija ne može biti stabilna dok se ne reše ubistva novinara.

Tadić je nagalsio da je Srbija slobodno društvo i da se Srbija znatno promenila i između ostalog posle hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.

U tom kontekstu on je ukazao na stereotipe koji su se u medijima pojavili nakon hapšenja Mladića.

„Bilo je potrebno ponovo gurnuti Srbiju ispod površine vode. Svi koji su tvrdili da je Srbija kalkulisala sa hapšenjem Mladića nisu iznosili istinu”, istakao je Tadić.

-------------------------------------------------------

Tadić: Kosovo nije uslov evropskih integracija Srbije

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da Kosovo nije uslov za evropske integracije Srbije, ali da nema sumnje da će neke zemlje Unije insistirati na tome da Srbija reši to pitanje pre ulaska u EU.

„Kosovo nije preduslov za evropske integracije i nije navedeno kopenhaškim kriterijumima, ali s druge strane ne treba širiti iluziju da Kosovo nije problem u Evropskim integracijama”, rekao je Tadić.

Kada je reč o pitanju Kosova, Tadić je naveo da Evropa ima dovoljno unutrašnjih konflikata i zbog toga ne želi da unosi još jedan.

„Imamo naš jasan interes. Hoćemo dijalog, tragamo za rešenjem”, rekao je Tadić novinarima na marginama Skupštine Evropske federacije novinara koja se održava u Beogradu, istakavši da nikakav pritisak na Srbiju ni iz EU, ni iznutra, nema efekta.

On je podsetio da pritisak nije imao efekta ni kada je reč o završetku saradnje sa Haškim tribunalom.

Kako je rekao saradnja sa Tribunalom nije završena zbog pritiska iz EU ili tog suda, već zato „što smo odlučili da to uradimo i zato što je to naša moralna i zakonska obaveza”.

„Interes Srbije je da reši problem na Kosovu”, rekao je Tadić, i istakao da Srbija ima svoje crvene linije ispod kojih ne ide.

Prema njegovim rečima, Srbija je konstruktivna u dijalogu, želi da nađe rešenje za građane na Kosovu, bilo Srbe, bilo Albance, uključujući i pitanje učešća Kosova na regionalnim forumima.

„Srbija nema razlog da blokira Albance da učestvuju na regionalnim forumima jer će cenu te blokade plaćati sama” istakao je Tadić.

Tanjug

objavljeno: 15.06.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Bez slobodnih medija nema demokratije

Izvor: Blic, 15.Jun.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je odnos države i medija delikatan i višedimenzionalan i da bez slobodnih medija nema ni demokratije ni prespektive Srbije. .."Mediji su kontrolori države. Mediji su istraživači. Oni treba da osvetle procese u društvu ukažu na propuste i kriminal....

Nastavak na Blic...

Mediji kontrolori države

Izvor: RTS, 15.Jun.2011

Stanje u srpskim medijima nije dobro, novinari su zaplašeni, ucenjeni malim platama, a neki žive i pod policijskom pratnjom. Učiniću sve da se stanje popravi, obećava predsednik Boris Tadić i poručuje da mediji moraju biti kontrolori i korektivi države. ..Stav Evropske federacije novinara i domaćih...

Nastavak na RTS...

Tadić: Država je loš vlasnik medija

Izvor: S media, 15.Jun.2011

Mediji su kontrolori države i korektiv javnosti, ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić na godišnjoj skupštini Evropske federacije novinara. ..U Beogradu je danas započela godišnja skupština Evropske federacije novinara, koja će trajati do 17. juna u hotelu „M“. Na današnjem svečanom...

Nastavak na S media...

Država ne može biti vlasnik medija

Izvor: Danas, 15.Jun.2011

Država ne može biti vlasnik medija, ali i u Evropskoj uniji postoje brojne dileme u vezi s tim i različiti modeli rešavanja ovog pitanja, istakao je juče predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju godišnje skupštine Evropske federacije novinara (EFJ) u hotelu M u Beogradu.

Nastavak na Danas...

Tadić: Mediji su kontrolori države

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 16.Jun.2011, 16:07

ADVERTISER-SERBIA.COM / Beograd - Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je odnos države i medija delikatan i višedimenzionalan, ali da bez slobodnih medija nema demokratije i perspektive Srbije.. (KLJUČNE REČI: Skupština Evropske federacije novinara; European Federation of Journalists; IFJ; medijske...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.