Novakov poziv se ne odbija, biću uz Srbiju u Areni

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novakov poziv se ne odbija, biću uz Srbiju u Areni

Jedini trener koji je s tri zemlje osvajao Dejvis kup, poslednji put s našom 2010, danas dolazi u Beograd iz Minhena. – „Nadalu piše da je broj 1 ali teren pokazuje da je Đoković najbolji”

Nikola Pilić će biti uz reprezentaciju Srbije u finalu Dejvis kupa protiv Češke koje počinje sutra u Kombank areni. Danas stiže iz Minhena zajedno sa suprugom Mijom Adamović, nekadašnjom glumicom iz Novog Sada. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

– Stižem u Beograd, jer poziv Novaka Đokovića se ne odbija. Pored njega zvali su me i selektor Obradović i u ime Teniskog saveza Srbije Orlandić. A i moja žena je forsirala da dođemo. Šta ću, to je ta srpska konekcija – kazao nam je juče kroz osmeh Splićanin Nikola Pilić (74), hrvatski stručnjak koji već godinama živi u Minhenu, u skladnom „jugoslovenskom braku”.

Novak Đoković je vrlo važan period, ako ne i najvažniji, u svom teniskom sazrevanju proveo u Pilićevoj akademiji u Minhenu, u koju je stigao sa 13 godina. Tada su Pilići i Đokovići postali prijatelji.

– Moja supruga i danas se često priseti kako je Novak kao dečak govorio za našim stolom – priča Pilić, jedini trener koji je s tri različite reprezentacije osvojio Dejvis kup (Nemačka 1988, 1989, 1993, Hrvatska 2005, Srbija 2010).

– Dok sam ja Novaka posmatrao tih dana uglavnom kroz ono što pokazuje na terenu, ona je stalno ponavljala kako je on retko bistar dečak, oduševljavala se njegovim načinom komunikacije. Onda bih je zadirkivao da tako priča o njemu zato što je iz Srbije. Zajedno se radujemo svakom susretu s Novakom i s njegovom porodicom.

Što se tiče šansi našeg tima da drugi put osvoji „salataru”, Pilić kaže:

– Pre mesec i po govorio sam da Srbija ima 51 odsto šansi da pobedi Češku, ali u međuvremenu se situacija pogoršala. Nisam siguran da će Tipsarević moći da igra, znamo da na Troickog ne možemo da računamo, a da je češki dubl Berdih, Štjepanek vrlo, vrlo jak. Ako Novak donese dve pobede, što je realno, pitam se onda ko može da obezbedi treći poen kad nema ni Janka ni Viktora… Puna arena će svakako biti velika motivacija, ali pored toga trebaće nam i velika inspiracija u dublu.

Kada je pre nekoliko godina došao u našu reprezentaciju, kao savetnik, bilo je to veliko pojačanje. Značio je mnogo i igračima i selektoru Obradoviću. Od svih mečeva sa srpskom reprezentacijom u sećanju mu je najviše ostalo polufinale sa Česima 2010, mada kaže da je i sa Nemcima i Hrvatima imao barem po jedan isto tako dramatičan trenutak.

– Kad sam se s Nemačkom borio za prvi pehar, 1988, rivali su nam bili Šveđani koji su imali svetske brojeve 1 i 4. A dobili smo ih 3:0. Sa Hrvatskom je poseban bio susret u Los Anđelesu protiv Amerikanaca koji su toliko bili puni sebe da na plakatu koji je najavljivao meč nije bilo njihovih protivnika, već samo američki igrači, Holivud i njihova zastava. Gledajući taj poster niste mogli ni da naslutite protiv koga igra Amerika. Ceo naš tim je bio kao nikada motivisan i tako su Amerikanci za 106 godina prvi put izgubili u prvom kolu na svom terenu. Možda najdramatičnija situacija bila je kad se Srbija protiv Češke, 2010. godine, borila za ulazak u finale. Vrlo teška situacija, gubili smo sa 2:1, a Novak je imao problema sa stomakom, nije se ni zagrevao. Kad je izgubio prvi set od Berdiha, poludeo sam u loži i rekao svima da počnemo da navijamo za svaki njegov poen. Uspeo je da izjednači, a onda je Janko doneo pobedu protiv Štjepaneka. Ponosim se što sam s tri nacije osvajao Dejvis kup pa neka misli o tome ko šta hoće.

Na pitanje da prokomentariše završetak teniske sezone kad je reč o turnirima, Pilić kaže:

– Jasno je da je kraj obeležio Đoković svojim fantastičnim partijama i sa 22 uzastopne pobede od kojih najveću težinu ima poslednja u londonskom finalu protiv Nadala. Iako je Nadal završio godinu na prvom mestu ATP liste, Novak je prema tenisu koji igra za mene broj 1 i tu nema diskusije. Igrao je sjajan tenis, došao je u London sa mnogo samopouzdanja, bio sam ubeđen da će pobediti Nadala jer je znatno bolji od njega u hali a pri tom Nadal nikada nije osvajao završni Masters. Uživao sam u Novakovoj igri i srećan sam što je sve svoje rivale pokosio.

Kako su Nemci propratili Masters u Londonu?

– Pa, većina bi volela da je Nadal pobedio, jer Nemci ipak više idu na Majorku. Mada mnogi gaje simpatije i prema Novaku koji je, još dok je bio kod mene na akademiji, naučio malo nemački. Dovoljno je da im se obrati na nemačkom i to im je mnogo simpatično. Znaju Nemci da je tenis naučio u Minhenu.

Kako predviđate borbu za vrh ATP liste u 2014. i da li je rivalstvo Đoković-Nadal zaista najveće svih vremena u tenisu, kako neki stručnjaci ocenjuju?

– Samo da Novak dobro odigra prva dva meseca, a posle nailazi pet meseci gde Nadal brani more poena. Mislim da je pitanje dana kada će se Novak vratiti na vrh. Što se tiče njihovog rivalstva, činjenica je da su se njih dvojica izdvojili. Federer nije ono što je bio, Marej je morao na operaciju, dok Del Potro i Ferer nisu ta klasa. Novak je za mene ipak posebna „vrsta”, imajući u vidu njegovu harizmu, personaliti, kako daje intervjue, kako se ponaša. Što se tiče Srbije – kad ima Novaka kao da ima veliki rudnik zlata!

Izbrisan iz filma o Ivaniševiću

Nedavno je na hrvatskoj televiziji emitovan dokumentarni film o najboljem hrvatskom teniseru svih vremena Goranu Ivaniševiću, tačnije o tome kako je od igrača koji je bio na ivici nervnog rastrojstva, posle tri poraza u finalima, stigao do pehara Vimbldona 2001 (pobedio kao 125. igrač na svetu, jedini šampion u istoriji koji je na turnir stigao sa specijalnom pozivnicom).

Imajući u vidu to koliko je Nikola Pilić imao značajnu ulogu u Ivaniševićevim uspesima, a posebno u tom „povratku iz mrtvih”, deluje prosto neverovatno da se uopšte ne pojavljuje u tom filmu. Bez obzira na to što njih dvojica nisu već godinama u dobrim odnosima.

Na naše pitanje kako komentariše to da je izostavljen iz tog dokumentarca, Pilić kaže:

– Takav je život… Nisam se video sa Goranom godinu dana. Svi znaju da je kod mene naučio tenis. Da nije bilo mene krajem 2000. godine, pošto je 19 puta izgubio mečeve u prvom kolu, ko zna šta bi s njim kasnije bilo. Obezbedio sam mu vajld kartu da bi se vratio u život. Život je jedno, film drugo, a film neka pravi ko kako hoće.

U Jugoslaviji smo bili amateri

Nikola Pilić, finalista Rolan Garosa 1973, bio je godinama jedan od najboljih svetskih tenisera, ali i glavni igrač reprezentacije Jugoslavije. O svojim igračkim uspomenama na Dejvis kup kratko kaže:

– Tenis danas i onda, kao nebo i zemlja. Kad smo kao reprezentacija išli u Meksiko 1963. godine, nismo imali para da savezni kapiten pođe s nama. U ono doba u Jugoslaviji nismo imali nikakve pripreme, nije bilo masera, čist entuzijazam. Bora Jovanović i ja smo bili mnogo kvalitetniji od rezultata koje smo napravili. A onda sam kao trener Nemačke, Hrvatske i Srbije iskusio najbolje moguće uslove koje nudi današnji tenis.

Aleksandar Miletić

objavljeno: 13/11/2013
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dubl odlučuje gde će „salatara“

Izvor: Danas, 13.Nov.2013

Današnjim žrebom u Kombank areni biće poznat redosled duela u finalu Dejvis kupa između Srbije i Češke koja je dolaskom Tomaša Berdiha u Beograd igrački kompletna i za razliku od domaćina bez problema iščekuje nadmetanja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.