Zvezdane staze iz Vršca vode ka četvrtfinalu! Istanbulski milioneri pali na kolena!

Izvor: MozzartSport.com, 26.Feb.2016, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdane staze iz Vršca vode ka četvrtfinalu! Istanbulski milioneri pali na kolena!

Crvena zvezda stigla i do pete pobede u Top 16 fazi i ozbiljno uvećala šanse da se nađe u četvrtfinalu elitnog takmičenja

Nebitno je gde igra, važno je da Crvena zvezda pobeđuje! Misao je koja se provlačila kroz glavu svih 5.000 navijača na tribinama vršačkog Milenijuma u Zvezdinom pohodu na peti trijumf u Top 16 fazi Evrolige, prvu odmah na otvaranju druge polovine elitnog takmičenja! >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Efes je pružio izuzetno jak otpor, izabranici Dušana Ivkovića bili su maksimalno naoštreni da ranjenom domaćinu stavi so na ranu posle neuspeha na završnom turniru nacionalnog kupa. Ali, ono čemu su se svi u Crvenoj zvezdi nadali, to su i dobili - jaku, mušku reakciju, eksploziju visokog stepena i pobedu nad Efesom koja je zalečila sve rane i otvorila nove puteve do četvrtfinala - 91:82 (24:19, 14:27, 25:19, 28:17)!

Posle 35 minuta žustre, usijane bitke na parketu vršačke dvorane, Crvena zvezda pokazala je direktnom rivalu u borbi za mesto u Top 8 da nijedan problem nije dovoljno veliki kada kompletan tim pokaže pravu reakciju, izdigne se visoko iznad svih pritisaka koji su ekipu pratili prethodnih dana i daleko skupljem rivalu očita lekcija iz upornosti. Brutalnom odbranom i raznovrsnim napadom u drugom poluvremenu anulirane su sve negativne stavke iz prvih 20 minuta, a potom je i trasiran put do sigurnog uspeha.

Iako je u dobrom delu meča bio u drugom planu, najviše zbog odbrambene taktičke postavke Efesa, Majk Cirbes je u najvažnijim momentima meča ponovo bio gazda dva reketa, što ni defanzivno čudovište u liku Brajanta Danstona nije moglo da spreči. Veliki posao odradili su talentovani Marko Gudurić, koji je svojim umećem zadivio brojne NBA skaute, te novopečeni otac Branko Lazić svojim koševima iz drugog plana. Vasilije Micić još jednom je na adekvatan način odmenio nedovoljno spremnog Stefana Jovića, dok je Kvinsi Miler težim putem, uz dosta ishitrenih poteza, opet ostavio jak utisak i bio jedan od najzaslužnijih u novom, petom evroligaškom trijumfu.

Ali, igrač koji je raspalio najjači šamar milionerima s Bosfora i oborio ih na kolena bio je Nemanja Dangubić, čija je hladnokrvna reakcija polovinom poslednje četvrtine definitivno rešila sporna pitanja. Prvo trojkom kod rezultata 71:71, potom i frenetičnom odbranom, ukradenom loptom i polaganjem, Zvezda je za manje od 20 sekundi otišla na ozbiljnih pet poena viška, da bi seriju 14:2 kompletirali Gudurić, Cirbes i Micić.

Uprkos tome što je u većem delu kontrolisala ritam utakmice, Crvenoj zvezdu su kola ozbiljno krenula nizbrdo u poslednjih pet minuta prvog poluvremena. Efes je iskoristio veliku konfuziju u redovima crveno-belih i serijom 15:3 u potpunosti slomio protivnikovu odbranu i koncepciju koju je gradio Dejan Radonjić sa svojim učenicima. Najveće probleme zadavao je raspucani tandem Dibler - Šarić, koji je zajedničkim snagama upravo u ovom periodu igre iskombinovao čak 13 koševa, a za dve pune četvrtine čak 26 (po 13 obojica). Iskusni američki šuter dalekometnom paljbom (u prvom poluvremenu 4/6 za tri), dok je jedan od najboljih hrvatskih košarkaša rešetao sa svih pozicija, gotovo bez greške i tako podsetio sve u Crvenoj zvezdi na čuveno polufinale ABA lige u Kombank Areni pre dve godine, kada je u dresu Cibone u crno zavio kompletan tabor kluba sa Malog Kalemegdana.

Da problemi budu dodatno veći, Kinzi je na 55 sekundi pre kraja prvog dela napravio oštar faul nad Danstonom, a zatim je zaradio i tehničku grešku usled protesta. To je u već delikatnoj situaciji samo otežalo posao beogradskom sastavu. Podatak kojim se Zvezdina odbrana neće previše ponositi jeste da je Efes rezultatski priključak prvo držao koševima iz samog reketa (čak 16 poena), gde su komandovali Danston i Šarić, a kada je pritisak sa tribina opao, Dibler je učinio da se Zvezdino maksimalno vođstvo od sedam poena pretvori u prednost Efesa od osam koševa - 46:38.

Ali i za ovu situaciju Crvena zvezda imala je spreman odgovor. Na početak treće četvrtine trener Radonjić kao da je na teren poslao drugi tim, koji je „ugrizao“ rivala bespoštednom odbranom, uz gladijatorsku hrabrost u svim napadačkim akcijama. Raspoloženje je popravio Gudurić brzom trojkom, a onda su redom koš Efesa izbušili Cirbes, Miler, Lazić, Micić... Uprkos snažnom otporu istanbulskih gostiju, Zvezda se potpuno vratila u život čak u jednom kratkom vremenskom intervalu i vodila, a kada su Šarić i Dibler zastali pod jakim udarima, proradili su Osman, Ertel, Balbaj... To je najavilo završnicu u kojoj je pobedu odneo tim sa više živaca, boljih vibracija na parketu i jačeg duha. A to je bila Crvena zvezda.

Zvezdinu listu strelaca predvodio je Miler sa 15 poena i pet skokova, po 14 koševa imaloi su Cirbes (9sk, 2as, 1uk) i Gudurić (5sk, 5as, 2uk), dok je 13 poena i četiri završna dodavanja imao Micić. Na drugoj strani Šarić je imao 19 poena i osam skokova, Osman je ubacio koš manje, dok je 16 poena (5/8 za tri) imao Dibler.

(FOTO: Star Sport)
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.