Kampaco se vraća u Beograd – šampionski izazov pred Zvezdom

Izvor: B92, 19.Dec.2023, 10:11

Kampaco se vraća u Beograd – šampionski izazov pred Zvezdom

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Real Madrid od 19 časova, u okviru 15. kola Evrolige u “Beogradskoj areni”.

Crveno-beli su 14. na tabeli elitnog takmičenja sa pet pobeda i devet poraza, dok je Real apsolutni lider u elitnom takmičenju sa 13 pobeda i samo jednim porazom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zvezda je u prethodnom kolu savladala Albu (85:71) i tako prekinula niz od dva uzastopna poraza u Evroligi.

Sa druge strane, Real je posle poraza od Fenerbahčea u 11. kolu elitnog takmičenja, koji je ujedno i jedini poraz, slavio u tri utakmice uzastopno, protiv Olimpijakosa, Panatinaikosa i Bajerna.

Nevarovatnu košarku igraju izabranici Ćusa Matea i iz utakmice u utakmicu pokazuju kako igra pravi šampion Evrope.

Uprkos tome što su favorit na ovom meču, što je očigledno, po do sada prikazanom, ipak Zvezda je pokazala da zna sa ekipama iz gornjeg dela tabele, iz sezone u sezonu.

Prethodnih godina su više “fenjeraši” pravili probleme crveno-belima.

Kada je u pitanju međusobni susret, Zvezda ima pet pobeda, dok Real 10.

Ako se sagledaju dueli iz Beograda, ekipe su skoro izjednačene. Crveno-beli su slavili tri puta, dok je ekipa iz Madrida pet.

Ipak, prethodne sezone je Real odneo ubedljivu pobedu protiv “desetkovane” Zvezde (bez Martina, Bentila, Vildose, Kampaca i Ivanovića) u Beogradu - 59:79, iako su se crveno-beli dobro držali tri četvrtine.

Ono što sada može da raduje, Zvezda će ovoga puta da bude kompletna protiv šampiona Evrope.

Zvezda je pokazala ove sezone da mnogo bolje igra na domaćem terenu, u odnosu na gostujućem. Svih pet pobeda je upravo zabeležila pred domaćom publikom, a neki od njih su bili dosta ubedljivi, kao protiv Efesa i Fenerbahčea.

To u neku ruku može da bude prednost crveno-belih, a toga je svestan i trener Reala Ćus Mateo, koji je najavio tešku utakmicu u Beogradu.

"Psihički smo dobro,imamo želju, motivisani smo i samouvereni. Na fizičkom nivou, imamo problema sa igranjem mnogo utakmica, ali radujemo se još jednoj evroligaškoj utakmici. Igramo protiv ekipe koja postaje veoma jaka kod kuće. Oni su pobedili u pet od sedam utakmica koje su tamo odigrali, a mi ćemo morati da odigramo inteligentnu i strpljivu utakmicu da bismo pobedili na terenu koji nije nimalo lak", rekao je Mateo.

Real je bez premca najbolja ekipa u Evroligi ove sezone, a o tome ne govori samo skor već i statistika.

Madriđani su lideri po broju postignutih poena u elitnom takmičenju, sa prosekom od 89,1 po meču, dok su treća najbolja odbrana, koja dozvoljava rivalima svega 75,6 poena u proseku.

Kada je defanziva u pitanju, prvi su po broju defanzivnih skokova (25,9) i blokada (3,8).

U ukupnom poretku, drugi po broju skokova (34,2), takođe imaju najviše asistencija po meču od svih ekipa (21,6), a to nije čudo kad u svojim redovima imaju "mađioničara" poput Fakunda Kampaca, koji je prethodne sezone nastupao u crveno-belom dresu, a ove godine prosečno ima skoro osam proigravanja po meču.

Svakako uz njega, veliku pretnju predstavljaju Edi Tavares, koji je prethodne sezone bio nerešiva "enigma" za crveno-bele, kao i Džanan Musa. U timu pored njih skoro na svakoj poziciji imaju elitnog igrača, ne treba zaboraviti Serhija Ljulja, koji je prošle sezone Madriđanima doneo titulu, kao i Rodrigeza, Marija Hezonju...

Zvezda igra sve bolje ove sezone, pogotovo na domaćem terenu, a o tome govori i prosek od 82,4 poena, što ih stavlja na sedmo mesto ekipa po poenterskom učinku u elitnom takmičenju.

Takođe, ukoliko odigraju dobru odbranu, kao što znaju, u proseku dozvoljavaju rivalu 80,3 poena, a takođe su četvta ekiap po broju ukradenih lopti po meču (7,4), kao i treća ekipa sa najmanje izgubljenih lopti (10,5).

Peti su po broju skokova po meču sa 32,1, dok su treći kada je u pitanju ofanzivni skok (11,1) po meču. Kada se govori o asistencijama, prosečno beleže 18,9 što ih stavlja na četvrtu poziciju.

U tom parametru najviše dominira Miloš Teodosić sa 5,4 dodavanja po meču. Najbolji poenter u dosadašnjem delu je Nemanja Nedović sa prosečno 13,9 poena.

Mnogi će se složiti da najbolje ove sezone partije pruža Luka Mitrović, koji je trenutno na proseku od 10,9 poena uz 5,9 skokova i 2,1 asistencije. Takođe, tu je kada crveno-belima ne ide. U poslednjem meču protiv Studentskog centra je ubacio čak 20 poena.

Ukoliko Zvezda uspe da uspostavi kontrolu nad skokom (zaustavi Tavaresa) i popravi procente šuta, imaće šanse protiv šampiona Evrope, a tome je pričao i trener crveno-belih Janis Sferopulos.

"Igramo protiv šampiona Evrolige, koji je ove sezone već dokazao da je prvi favorit da se plasira na fajnal for. Moramo da budemo spremno da se borimo za svaki posed. To je najvažnije", rekao je Sferopulos.

Zvezda će konačno u 15. kolu Evrolige, biti u kompletnom sastavu. Timu se nedavno pridružio povređeni Adam Hanga. Imao je ulogu u pobedi protiv Studentskog centra i deluje kao da se u potpunosti oporavio.

Crveno-beli su u svoje redove doveli Fredija Gilespija iz Bajerna, ali on neće moći da nastupa u Evroligi pre 18. kola, a s obzirom da je pojačanje ozvaničeno pre jedan dan, prosto je nerealno da odmah konkuriše za tim.

Sa druge strane, Real neće moći da računa na Geršona Jabuselea, koji je će biti dugo van terena zbog povrede kolena u 9. kolu elitnog takmičenja.

Pored njega su pod znakom pitanja Rudi Fernandez i Gabrijel Dek, za čiji će se nastup Ćus Mateo odlučiti pred sam meč u Beogradu.

Zvezdi bi itekako značila pobeda protiv Reala, s obzirom da bi igračima dala veliki vetar u leđa za nastavak sezone, takođe, dosta bi uticala na psihološku barijeru, koju se čini da igrači imaju.

Takođe, drugom uzastopnom pobedom, crveno-beli bi došli do nekog kontinuiteta, s obzirom da su do sada slavili na tri prethodna meča (računajući i dva u ABA ligi).

Posle utakmice sa Realom, koja je na programu do 19 časova u "Beogradskoj areni", samo dva dana kasnije crveno-bele očekuje duel sa Makabijem u gostima, ali takođe u Beogradu.

Ekipa iz Izraela je domaćin u hali "Aleksandar Nikolić". Možda "na svom" terenu od prošle sezone mogu da prekinu niz od sedam uzastopnih poraza na gostujućem parketu u Evroligi ove sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kampacov povratak u Beograd

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2023

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Real Madrid od 19 časova, u okviru 15. kola Evrolige u “Beogradskoj areni”.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.