Šest stvari koje morate znati o Saši Obradoviću, novom Zvezdinom treneru

Izvor: RTS, 10.Jun.2020, 06:09

Šest stvari koje morate znati o Saši Obradoviću, novom Zvezdinom treneru

Saša Obradović je bivši trofejni košarkaš a sada trener, koji će od danas i zvanično sedeti na klupi beogradske Crvene zvezde. On se u redove srpskog evroligaša vraća treći put, ali prvi put dolazi u svojstvu trenera, gde će zameniti Dragana Šakotu.
Saša Obradović rođen je 29. januara 1969. godine u Beogradu. Visok je 197 centimetara i igrao je poziciji plejmejkera.
Do nedavno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vodio tim Monaka, odakle i dolazi na mesto trenera prvog tima KK Crvena zvezda.
Crvena zvezdaObradović je još kao kadet stigao u Crvenu zvezdu iz Radničkog sa Crvenog Krsta.

U klubu sa Malog Kalemegdana počeo profesionalnu karijeru 1987. godine i tu igrao narednih šest i po sezona, sa jednom pauzom za odlazak u vojsku i kratkim boravkom u Limožu.
Sa crveno-belima osvojio dve titule prvaka zaredom ('93 i '94), od kojih je prva, 1993. godine bila istorijska, nakon 21 godine posta.
Njegov treći boravak u Zvezdi bio je u sezoni 1999/2000, tokom koje je odigrao samo jednu utakmicu zbog teške povrede i kidanja Ahilove tetive, na prvestvu Evrope leta uoči iste.
ReprezentacijaObradović je kao igrač bio deo najuspešnijeg perioda repreznatacije tadašnje Jugoslavije, nakon ukidanja sankcija.
Bio je član istorijskog tima, koji se kroz kvalifikacije prvo plasirao na Evropsko prvenstvo 1995. godine u Atini, a potom u epskom finalu savladao Litvaniju i okitio se zlatnom medaljom.

Kao važan šraf bio je deo ekipa koje su redom osvajale olimpijsko srebro 1996 u Atlanti, evropsko zlato 1997 u Barseloni, titulu prvka sveta 1998 u Atini i bronzu na EP 1999 u Francuskoj, a reprezentativnu karijeru okončao je 2001. godine u dominantnom osvajanju Evropskog prvenstva u Istanbulu.
NemačkaPored Jugoslavije, odnosno Srbije, za sportsku karijeru Saše Obradovića vrlo je bitna i Nemačka.
Tamo je kao igrač tri sezone (1994-1997) nosio dres Albe, u koju ga je doveo Svetislav Pešić.

Kao igrač u Berlinu je osvojio jedno prvenstvo i jedan Kup Nemačke, ali i evropski Kup Koraća, a igračku karijeru je završio u Kelnu, gde je takođe sarađivao sa Pešićem, a gde je za četiri sezone uz puno problema sa povredama osvojio dva trofeja u Kupu.
Upravo u Kelnu je počeo svoj trenerski put i već u prvoj sezoni osvojio titulu (2006), naredne se morao zadovoljiti pobedom u Kupu Nemačke, a onda se taj klub raspao.
Nakon boravka u Kijevu, Turovu i Donjecku, 2012. godine vraća se u Albu, koju u četiri sezone vodi do tri naslova u Kupu Nemačke.

Važno je istaći i trijumf nad tada aktuelnim NBA šampionom San Antonijom u Berlinu 8. oktobra 2014. godine od 94:93, ostvaren u poslednjoj sekundi košom Meklina.
Energija, disciplina i odbranaSve ono što je radio kao igrač, definisalo je i trenerski stil Obradovića.
Kao igrač, posebno u reprezentaciji Jugoslavije, Obradović je važio za elitnog i vrlo pouzdanog defanzivca, koji je često čuvao najbolje protivničke bekove. U napadu je bio racionalan, uz solidan šut spolja i dobar ulaz.
Na oba kraja terena uvek je demonstrirao veliku energiju, koju je zadržao i kao trener, te ga često pored aut linije možete videti kako vrlo strastveno prati mečeve, gestikulira i viče, a ume i prilično grubo da kritukuje svoje pulene.

Što se stila igre može se očekivati akcenat na odbrani, slično kao kod ljubimca Zvezdinih navijača Dejana Radonjića, dok će to vizuelno pored klupe to ličiti na stil njegovog slavnog prezimenjaka Željka.
Ljubimac navijačaIako mu neki nisu zaboravili to što je prakitično izgubio celu sezonu 1999/00, a onda potom oporavljen otišao u Budućnost, Obradović je prilično voljen kod Zvezdine košarkaške publike.
Pamti se njegova uloga u šampionskom timu iz 1993 godine, a posebno njegove partije u plej-ofu naredne, 1994. godine, kada bio jedan od ključnih igrača iako se kasno priključio i kada je pomogao da se titula i odbrani.

Čuveno je njegovo slavlje na konstrukciji koša u Pioniru, a da ga nisu zaboravili navijači Zvezde pokazali su su nekoliko puta kada se vraćao u Beograd, poslednji put sa Albom u Evroligi 2015. godine, kada je dobio ovacije, skandiranje imena i poklone u ispunjenoj dvorani.
Trener godine u EvrokupuSaša Obradović je kao trener Lokomotive Kuban iz Krasnodara u sezoni 2017/18 proglašen za trenera godine Evrokupu.
Njegov tim je postavio rekord tog takmičenja vezavši 20 pobeda, i bio već viđen sa titulom.

Međutim, perfektnu sezonu sprečila je turska Darušafaka, tačnije Skoti Vilbekin i osvojila titulu, ostvarivši dve vezane pobede u finalu.
Marko LjUBOMIROVIĆ (Twitter@LjubomirovicM)

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Odličan trener, neverovatan profesionalac i iznad svega čovek"

Izvor: B92, 10.Jun.2020

Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Igor Rakočević vidno je zadovoljan što je njegov bivši tim angažovao Sašu Obradovića...Obradović će na klupi crveno-belih zameniti Dragana Šakotu, a zvanično će biti predstavljen u sredu...Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije je putem Tvitera uputio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.