Lajen:Očekujemo od aprila 100 miliona doza mesečno vakcina protiv korona virusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 07:51

Lajen:Očekujemo od aprila 100 miliona doza mesečno vakcina protiv korona virusa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen očekuje da bi od aprila moglo doći do udvostručenja isporuka vakcina protiv korona virusa, a to bi značilo u drugom kvartalu oko 100 miliona doza mesečno.

Fon der Lajenova je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", istovremeno upozorila od prevremenog optimizma zbog novih sojeva virusa.

"Najverovatnije ćemo globalno još dugo morati da se bavimo ovim virusom, ali radimo svom snagom na tome da što pre izađemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz kriznog delovanja, što opterećuje ljude", objasnila je ona.

Rekla je da EU brinu novi sojevi, dodajući da postojeće vakcine dobro deluju, ali da je u svakom trenutku moguće da negde nastati novi soj, koji bi mogao biti rezistentan na aktuelne vakcine.

S tim u vezi, EU sarađuje tesno s velikim farmaceutskim kompanijama i podržava njihova istraživanja.

Takođe, kaže da je neophodno skratiti proces odobrenja vakcine, što smatra da je moguće preko brže razmene podataka.

"Redovno vakcinisanje protiv korone i njegovih varijacija moglo bi dugoročno postati nornalnost, kao što smo navikli i protiv gripa", predsednica Evropske komisije.

Ona je navela da se radi na jačanju Evrospke agencije za lekove i njenih postupaka provere, kao i na povećanju kapaciteta proizvodnje u celoj Evropi, kako bi bili što neovisniji od lanaca isporuke izvan Unije.

"Pouka ove pandemije je da moramo imati u pripravnosti kapacitete proizvodnje. Takođe je u krizi važno i jedinstvo. Ne bih želela da pomislim kako bi danas izgledala Evropa da je mali broj velikih članica imalo vakcine, a većina malih ostala bez njih. To bi razorilo Evropu i zajedničko tržište od kojeg svi živimo. Zato sam uverena da je evropski pristup bio ispravan", kazala je Fon der Lajenova.

Kada je reč o planiranom evropskom "korona pasošu", ona je kazala da su prava i slobode koje su vezane za taj dokument u nadležnosti nacionalnih država.

Objasnila je da će se koristiti samo "minimum podataka" i da će konkretno sertifikat biti dokaz o vakcinaciji, negativnom PCR testum ili preležanom oboljenju.

"Informacije na sertifikatu pokazuju samo da li je neko infektivan", rekla je Fon der Lajen.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džaba, Ursula

Izvor: B92, 08.Mar.2021

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen očekuje da bi od aprila moglo doći do udvostručenja isporuka vakcina protiv koronavirusa. Da li je prekasno?

Nastavak na B92...

EU SE NADA DA ĆE OD APRILA POČETI MASOVNA DISTRUBICIJA VAKCINA: Poznato koliko doza očekuju mesečno

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2021

Predsednica EK očekuje od aprila 100 miliona doza vakcina na mesec..Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen očekuje od aprila 100 miliona doza vakcina na mesec, pišu u ponedeljak nemačke novine...- Od aprila nadalje, količine bi mogle biti ponovno udvostručene prema planovima proizvođača,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.