Sigurne staze: DVE GODINE BORBE DA BOR POSTANE BEZBEDAN, PRISTUPAČAN I SAOBRAĆAJNO UREĐEN

Izvor: TimockeVesti.net, 10.Avg.2022, 06:32

Sigurne staze: DVE GODINE BORBE DA BOR POSTANE BEZBEDAN, PRISTUPAČAN I SAOBRAĆAJNO UREĐEN

Bor, 10. avgust – Povodom dve godine rada našeg udruženja rešili smo da kratkim video spotom hronološki ispratimo našu borbu za saobraćajno i urbanističko uređenje grada Bora.
Kroz naš rad nas vodi činjenica da se uređenost i veličina jedne zajednice ogleda u njenom odnosu prema najslabijima, a da ulica, kao osnovni arhitektonski prostor grada nije namenjena samo za kretanje motornih vozila već pripada i drugim učesnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << u saobraćaju.
Zbog toga smo i celokupan naš rad posvetili deci, pešacima, biciklistima i osobama sa invaliditetom.
Naši projekti se zasnivaju na primeni “Humanog inženjeringa”, konceptu koji se u osnovi fokusira na čoveka i okreće stvarnim zahtevima i potrebama koje imaju Borani.
Reč je o konceptu koji se kod nas praktično ne primenjuje, a koji zahteva drugačiji pristup rešavanju problema i drugačije oblikovanje saobraćajnog i urbanističkog prostora, uz primenu inovativnih, praktičnih i jednostavnih rešanja koja bi zadovoljila sve učesnike u saobraćaju.

Naš rad je dostupan na www.sigurnestaze.com i u protekle dve godine smo:
Izdali udžbenik „Siguran smer-vodič kroz osnovna pravila saobraćaja“ i besplatne primerke uručili osnovnim školama na teritoriji grada Bora, Zaječara, Negotina i Boljevca; Dizajnirali GIS platformu za strateško upravljanje biciklističkim saobraćajem na teritoriji grada Bora (bicibor.rs); Dizajnirali GIS platformu za optimizaciju, opservaciju i upravljanje održivim javnim prevozom u Kragujevcu (ekobus.rs); Dizajnirali GIS aplikaciju za osobe sa invaliditetom na teritoriji grada Bora (pristupacnostbor.com); Dizajnirali GIS platformu za urbanu mobilnost i bezbednost saobraćaja na teritoriji grada Bora (mobilitybor.com); Objavili tri analize i istraživanja i naši projektu su predstavljeni na pet konferencija i u Domu Narodne skupštine R. Srbije; Održali preko četrdeset edukativnih radionica i preko deset javnih tribina, sproveli dve peticije i uputili osam inicijativa GU Bor; Dobitnici smo plakete za inovativan startap poduhvat i primenu IKT-a u aktivizmu; Dve godine bile su sasvim dovoljne da naše udruženje  svojim inovativnim i kreativnim radom bude prepoznato na nacionalnom i međunarodnom nivou i da naše projekte podrže domaći i strani donatori.
U spotu u kome je predstavljen naš rad su učesvovali Igor Velić (Sigurne staze), Goradana Miletić-Svirčev (Sigurne staze), Nemanja Nikolić (MTB grupa Bor), Miroslav Ćirić (Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Bor) i Marija Grujić (Sigurne staze).
Cilj našeg udruženja je da grad Bor postane bezbedan, pristupačan i saobraćajno i urbanistički uređen!
Ovaj spot se realizuje uz podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.
Mišljenje koje je izneto u spotu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.
Igor Velić, Sigurne staze Bor
Članak Sigurne staze: DVE GODINE BORBE DA BOR POSTANE BEZBEDAN, PRISTUPAČAN I SAOBRAĆAJNO UREĐEN se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.