Preminuo Bata Živojinović, kolege i prijatelji se opraštaju od velikana

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2016, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Bata Živojinović, kolege i prijatelji se opraštaju od velikana

Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22,45 u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu, prenose danas beogradski mediji.

Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je mega popularnost doživeo u Kini.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda.

Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu. Poptom je pohađao srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu.

Posle završetka srednje škole upisao je pozorišnu akademiju u Beogradu.

U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao nekoliko godina i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje.

Na filmu, kojem se potpuno posvetio, debitovao je 1955. u "Pesmi sa Kumbare" Radoša Novakovića.

Po Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, Vlak bez voznog reda.

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija.

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valteru u Sarajevu" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breza" Anta Babaje, kao i ulozi "U raljama života'' Rajka Grlića.

Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita",  "Skupljači perja", "Tri".

Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.

Dobitnik je nagrade za životno delo "Slavica", u dva navrata "Zlatne arene" Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.

Posle uvođenja višeštranačkog sistema u Srbiji izabran je za poslanika Socijalističke partije Srbije u nekoliko saziva parlamenta, a 2002. je bio i njen kandidat za predsednika Srbije, kada je osvojio oko 120.000 glasova.

Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca.

On je i jedan od osnivača Filmskog festivala u Sopotu.

Na ovogodišnjem Festu dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za životno delo.

Kolege i prijatelji se opraštaju od Bate

Prijatelji, kolege i ljubitelji filmova Velimira Bate Živojinovića, koji je noćas umro u snu u beogradskoj bolnici Sveti Sava, opraštaju se od glumca sa puno tuge i verom da sećanja na njega i njegovo delo nikada neće izbledeti.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Relja Bašić je na vest o Batinoj smrti rekao da žali jer je, kako je rekao, otišao jedan velemajstor srpske glumačke generacije.

Bašić, koji je sa Živojinovićem igrao u filmovima "Most" i "Valter brani Sarajevo", kaže da je Bata bio vrhunski profesionalac.

"Odrađivao je sve što je reditelj zamislio a mi smo se, da tako kažem sporedni glumci, u napred složili sa njim i sa Batinim pogledom kako bi neku scenu trebalo snimiti", kaže Bašić za uzjavi za Kurir.

Slavni hrvatski glumac ističe da je Bata Živojinović imao iza sebe velike simpatije gledalaca iz svih krajeva bivše Jugoslavije kao i da je bio vrlo dobar saradnik u snimanju.

"Uvek bi izlazio u susret željama kolega i obrnuto. Mi smo izlazili njemu u susret da bismo međusobno olakšali taj komplikovan i nezahvalan posao", rekao je Bašić koji će, kako kaže, Batu pamtiti najviše po tome što je za sve vreme snimanja naših filmova uvek bio na suprotnoj strani nego što sam ja.

"Ali to nas nije sprečilo da se vrlo dobro razumemo, razgovaramo, složimo i nađemo zajednička rešenja", kaže Bašić i dodaje da je umeo sa Batom da sedne i popriča i privatno, onako uz kafu.

"To je uobičajeno. I najveći neistomišljenici i neprijatelji u toku 10 sati snimanja su prisiljeni da se druže i komuniciraju. Sva snimanja sa njim pamtim u jako dobrom sećanju jer sam uvijek našao načina, a i on isto, i potrudio da nađemo zajedničke tačke”, zaključio je Bašić.

Ljubiša Samardžić, koji je sa Batom Živojinovićem igrao u nizu velikih filmova, oprostio se od preminulog kolege na emotivan način u pisanoj poruci Blicu:

"Maločas, kada sam saznao da je naš ugledni kolega Bata Živojinović otišao, zanemeo sam!! Sećanja ne blede! Ostavio je neraskidiv trag svojim raskošnim darom u mnogim našim zajedničkim filmovima. Pula nam se klanjala. Deca nam rasla! Mira i njegova Lula bile su bliske! Ostavio je trajan pečat svojim rolama! Imao je personalnost, britkost i raskošan dar kojim je plenio gledališta.

Neka mu je laka zemlja. Svi smo mi na istom putu! Odlazeći ljudi!"

Glumac Branislav Lečić izjavio je povodm smrti Bate Živojinovića da mu je teško, uprkos tome što se to moglo očekivalo s obzirom na njegovu bolest.

Lečić je primetio da je ova godina nesrećna što se tiče odlaska glumaca -  najpre Gaga Nikolić, potom Marinko Madžgalj, a sada i Bata.

Lečić je podsetio da je Bata, kada su ga jednom pitali zašt toliko radi i snima, rekao: "Pa, ko sam ja da odbijem da uradim nešto što su drugi stvorili".

Pisac Isidora Bjelica je na Tviteru, opraštajući se od Bate, napisala: "Blago onom ko doveka živi i blago svima nama sto smo mogli da uživamo u sjaju najvece zvezde. Prijatelju, vole te Isi i Pajk zauvek".

Pevač i kompozitor Željko Joksimović se na svom Tviter nalogu od Bate oprostio jednostavno, samo rečju - legenda.

Savetnik u PKS Bojan Đurić je poručio da bi "veras, sa mnogo vise stvarnog smisla nego 4.maja 1980, Dnevnik treba da počne recenicom "Umro je Velimir Bata Zivojinovic". I tisina".

Bosanski glumac Emir Hadžihasifbegović je na svom Tviter nalogu, povodom Batine smrti napisao, da je odlazak srpskog glumca "kraj jedne epohe". Hadžihafizbegović je, inače, za sarajevski portal Klix.ba rekao da od Bate Živojinovića nikada nije doživeo nikakvu ksenofobiju ili nacionalizam.

Bata je umro sinoć u 22.45 u 82 godini života. Njegova smrt je pogodila mnoge koji su svoje misli tim povodom pretočili u poruke na društvenim mrežama.

Tako je se Lepa Brena od Bate oprostila uz slike iz filma "Hajde da se volimo", u kojem su zajedno igrali. Ona je uputila i saučešće familiji i prijateljima.

"Napustila nas je jos jedna kako glumacka tako i ljudska velicina. Ne postoje reči kojima bi se opisale osobe kakav je bio Bata, niti osećanja tuge koju izazovu ovakva saznanja... Počvaj u miru Bato, hvala za sve što si nam godinama davao. Porodici iskreno saučešće", napisala je Rada Manojlović na Instagramu.

Voditelj Vladimir Stanojević se takođe oprostio od Bate, kao i njegov kolega Ognjen Amidžić.

Jasmina Medenica, koja je glumila sa Batom u filmu "Sekula i njegove žene", oprostila se od njega na Instagramu uz fotografiju scena iz filma.

Inače, danas u Kinoteci biće prikazana tri filma sa Batom u glavnim ulogama.

Telegrame saučešća povodom smrti legende srpskog glumista, koji će, kako je za Pink rekao njegov sin, biće sahranjen u četvrtak, uputili su predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i mnogi drugi

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Bata Živojinović

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Maj.2016

Poznati srpski glumac i jedno od najpoznatijih filmskih imena u bivšoj Jugoslaviji, Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedjelju  22,45 u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu, prenose beogradski mediji...Živojinović je u karijeri odigrao najviše uloga u regionu, a van ovih prostora poznat  je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.