Bata Živojinović
Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović je srpski glumac koji je glumio u više od 270 tv serija i filmova. Snimio je mnoge filmove, u kojima je imao glavne uloge, a osim što je poznat kao veliki glumac Bata se bavio i politikom, pa je tako bio poslanik Socijalističke partije Srbije. Velimir Bata Živojinović je rođen 5. juna 1933. godine, u mestu Koraćici.

Bata se proslavio u partizanskim filmovima, a uloga u filmu Valter brani Sarajevo donela mu je popularnost, ne samo u Jugoslaviji nego i u dalekoj Kini.

Veliki glumački talent je otkrio kada je imao 15 godina. Radio je kao statista i scenski radnik, u poznatom pozorištu u Beogradu. Nakon što je završio srednju školu glume u Nišu, a posle toga i u Novom Sadu, Bata je rešio da upiše Pozorišnu akademiju, ali tek posle trećeg puta. Bata je više voleo da glumi u pozorištu, ali je ipak prva uloga bila u filmu Pesma sa Kumbare, i koja je probudila želju da nastavi sa filmovima.
Poznati srpski glumac nije se samo oprobao u glumi već i u politici, u nekoliko mandata je bio predstavnik Socijalističke partije Srbije, a 2002. godine bio je kandidat za predsednika Srbije.

Iza sebe ima mnogo uloga kao što su: Poslednji kolosek šofer, Te noći java, Hotel za ptice, Idemo dalje Šopenhauer, Hajde da se volimo, Sekula se opet ženi, Lepa sela lepo gore, Ptice koje ne polete, Tri karte za Holivud! Bio je jugoslovenski i srpski pozorišni televizijski i filmski glumac. Bio je najpoznatiji jugoslovenski glumac po ulogama, u partizanskim filmovima, vezanim za Drugi svetski rat.

Bata Živojinović je više voleo pozorište od filma, iako je u njemu igrao samo nekoliko godina, njegov filmski debi iz 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare reditelja Radoša Novakovića bio je početak izuzetno plodne karijere.

Velimir Bata Živojinović je bez sumnje odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije. Veliku filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, započeo je epizodama u Vlaku bez voznog reda iz 1959. godine i Ratu iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić u čijim filmovima je Bata igrao glavne uloge.

Oženio se 1960. godine svojom velikom ljubavlju dvadesetogodišnjom Julijanom Lulom, s kojom je dobio dvoje dece sina Miljka i ćerku Jelenu. Venčani kum im je bio Batin kolega iz Savremenog pozorišta na Crvenom krstu, glumac Miodrag Popović Deba. Po sopstvenom priznanju supruga Lula s kojom je proveo lepih 55 godina u harmoničnom braku predstavljala mu je najveći oslonac tokom plodne i naporne dugogodišnje karijere, praćene čestim odsustvima od kuće.

Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživeo težak moždani udar od kog se oporavio, u oktobru 2006. godine imao je srčani udar a bolovao je i od gangrene koju je više puta lečio na Kubi, gde živi njegova kćerka.

Poslednjih par meseci proveo je na oporavku kod kuće, uz voljenu suprugu i unuku Dinu. Posle amputacije noge Bata je hospitalizovan, iako je njegovo stanje bilo stabilno srce je prestalo da kuca kod velikog glumca u bolnici, cela nacija je plakala za legendom. Bata Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu Valter brani Sarajevo, koji je mega veliku popularnost stekao i doživeo u Kini.

Dobitnik je nagrade za životno delo Slavica, u dva navrata, Zlatne arene Jugoslovenskog filma u Puli, i mnogih drugih priznanja. Bata je bio među osnivačima a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je osnivač i festivala filmskog u Sopotu.

Na Festu mu je dodeljena nagrada beogradski pobednik za životno delo. Glumeći u više od 350 filmova, serija, pozorišnih i tv uloga, Batine omiljene uloge su bile odigrane u filmovima: Ptice koje ne polete, Lepa sela lepo gore, Bolji život, Balkan ekspres, Svečana obaveza, Kraj rata, Čudo neviđeno, Sivi dom, U raljama života, Halo taksi, iza sebe je ostavio više od 350 filmova i tv serija, i nemoguće je izabrati najbolje uloge po kojima ćemo ga pamtiti i po kojima je zadužio srpski film. Legendarne uloge po kojima će Bata živeti večno su Valter, Gvozden, Macola, Aranđel.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Piplmetar.rs, 20.Avg.2017, 21:47

VENDI NAPALA EVU RAS Da je Glogovac glumio groma u Cecinim spotovima, tad bi joj odgovarao

VENDI NAPALA EVU RAS Da je Glogovac glumio groma u Cecinim spotovima, tad bi joj odgovarao

Nakon što je Nebojša Glogovac dao oštru kritiku društva i rekao da živimo u silikonskom svetu u kom su uzori Ceca Ražnatović i Dara Bubamara, mnogi su ga podržali, neki su ga osudili. Među njima je bila i Rada Manojlović, ali se u njegovu odbranu stala Vesna Vukelić Vendi. NEBOJŠA GLOGOVAC Živimo u silikonskom svetu u kom su Dara i Ceca zakon, ne ja! Molim lepo, doviđenja! EVA RAS Kad bude Glogovac sa Hamletom okupio 100.000 ljudi kao što je Ceca, tad nek se buni AKO ME JE VOLEO BATA...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 09.Avg.2017, 11:08

Trebinjci se prisetili „Valtera“: Otvorena izložba priznanja i plakata filmova Bate Živojinovića

Trebinjci se prisetili „Valtera“: Otvorena izložba priznanja i plakata filmova Bate Živojinovića

U okviru 5. Festivala evropskog i mediteranskog filma u Trebinju je otvorena izložba „Sećanje na Valtera“, posvećena velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimiru Bati Živojinoviću.. Izložbu je, uz saglasnosnost Batine supruge Lule, u Trebinje doneo filmski kritičar i novinar Milan D. Špiček. Postavku čini deo nagrada i priznanja koje je Bata Živojinović dobio tokom dugogodišnje karijere, kao i plakati iz filmskih ostvarenja u kojima je igrao glavne...

Detaljnije >>

Izvor: Piplmetar.rs, 05.Avg.2017, 11:08

AKO ME JE VOLEO BATA ŽIVOJINOVIĆ, ŠTA GLOGOVAC IMA PROTIV Rada Manojlović se osetila prozvanom zbog izjave Nebojše Glogovca

Otkad je Nebojša Glogovac dao kritiku društva i javno prozvao Daru Bubamaru i Cecu, prašina se ne sleže zbog njegovih rečenica. Sada se prozvanom našla i Rada Manojlović. – Kako samo glumci? Nikad sportisti, postoje valjda i druge profesije u ovoj zemlji osim glumaca.Nekako njima najviše smetaju pevačice, folk pevačice pogotovo. I sama sam se susrela sa glumicama, „velikim zvezdama“… koje, onako imaju stav prema nama kao da smo mi niža rasa.Ne znam što je to tako. Prva...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 03.Avg.2017, 08:08

"Toma Kuruzović bio je dobar čovek, glumac i sjajan pisac" čija se pesma nalazi na spomen-ploči Bati Živojinoviću

Toma Kuruzović bio je dobar čovek, glumac i sjajan pisac čija se pesma nalazi na spomen-ploči Bati Živojinoviću

Juče rano ujutru iznenada je umro Toma Kuruzović. A samo pre pet dana razgovarao sam sa njim kada mi je rekao da je spremio zanimljiv tekst za rimejk moje knjige "Krstaši Čuburci".. Od kada sam ga upoznao, 1972. godine, pa sve do ovih dana, bio je pun života. Njegov šarm upoznali su mnogi koji su imali prilike da budu u njegovom društvu. Bio je društven, duhovit i - pre svega - dobar čovek, glumac i sjajan pisac. Njegovo kreativno pisanje iskoristio sam odmah...

Detaljnije >>

Izvor: Piplmetar.rs, 03.Avg.2017

SRPSKI KASKADER OTKRIVA TAJNE SA SNIMANJA Uživao sam dok me je Monika Beluči ubijala!

SRPSKI KASKADER OTKRIVA TAJNE SA SNIMANJA Uživao sam dok me je Monika Beluči ubijala!

Bila je to najlepša smrt na filmu, ali i vrlo neprijatna. Kusta me je davio, a ona me je probola nožem pod vodom, kaže Batica Branislav Fistrić Batica, naš najbolji kaskader i vođa kaskaderske grupe K. G. B., više puta je poginuo na filmu nego što je Bata Živojinović pobio Nemaca. Batica je magični svet pokretnih slika i ekstremnih sportova zavoleo gledajući vratolomije i slušajući priče beogradskih mangupa i kaskadera iz stare garde“,...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 26.Jul.2017, 18:14

ISPRAĆAJ LEGENDE: Sahranjen Cune Gojković

ISPRAĆAJ LEGENDE: Sahranjen Cune Gojković

Članovi porodice, prijatelji i saradnici oprostili su se danas od jednog od najvećih pevača izvorne i starogradske muzike Predraga Cuneta Gojkovića na komemoraciji u Kamenoj sali Radio Beograda Čuveni pevač Predrag Cune Gojković sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.Opelo je održano u 14:30, a u 15:00 časova njegovo telo je položeno u grob koji se nalazi u blizini mesta na kom počiva Velimir Bata Živojinović, njegov dugogodišnji...

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 26.Jul.2017

ZBOGOM LEGENDO: Sahranjen Predrag Cune Gojković! (FOTO)

ZBOGOM LEGENDO: Sahranjen Predrag Cune Gojković! (FOTO)

Ostaće upamćen kao interpretator srpskih narodnih pesama, a počivaće pored svog prijatelja iz detinjstva, velike glumačke legende Velimira Bate Živojinovića! Predrag Cune Gojković, bard starogradske pesme i jedan od najznačajnijih pevača jugoslovenske i srpske scene, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. FOTO: Tanjug.

Detaljnije >>