Bata Živojinović
Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović je srpski glumac koji je glumio u više od 270 tv serija i filmova. Snimio je mnoge filmove, u kojima je imao glavne uloge, a osim što je poznat kao veliki glumac Bata se bavio i politikom, pa je tako bio poslanik Socijalističke partije Srbije. Velimir Bata Živojinović je rođen 5. juna 1933. godine, u mestu Koraćici.

Bata se proslavio u partizanskim filmovima, a uloga u filmu Valter brani Sarajevo donela mu je popularnost, ne samo u Jugoslaviji nego i u dalekoj Kini.

Veliki glumački talent je otkrio kada je imao 15 godina. Radio je kao statista i scenski radnik, u poznatom pozorištu u Beogradu. Nakon što je završio srednju školu glume u Nišu, a posle toga i u Novom Sadu, Bata je rešio da upiše Pozorišnu akademiju, ali tek posle trećeg puta. Bata je više voleo da glumi u pozorištu, ali je ipak prva uloga bila u filmu Pesma sa Kumbare, i koja je probudila želju da nastavi sa filmovima.
Poznati srpski glumac nije se samo oprobao u glumi već i u politici, u nekoliko mandata je bio predstavnik Socijalističke partije Srbije, a 2002. godine bio je kandidat za predsednika Srbije.

Iza sebe ima mnogo uloga kao što su: Poslednji kolosek šofer, Te noći java, Hotel za ptice, Idemo dalje Šopenhauer, Hajde da se volimo, Sekula se opet ženi, Lepa sela lepo gore, Ptice koje ne polete, Tri karte za Holivud! Bio je jugoslovenski i srpski pozorišni televizijski i filmski glumac. Bio je najpoznatiji jugoslovenski glumac po ulogama, u partizanskim filmovima, vezanim za Drugi svetski rat.

Bata Živojinović je više voleo pozorište od filma, iako je u njemu igrao samo nekoliko godina, njegov filmski debi iz 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare reditelja Radoša Novakovića bio je početak izuzetno plodne karijere.

Velimir Bata Živojinović je bez sumnje odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije. Veliku filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, započeo je epizodama u Vlaku bez voznog reda iz 1959. godine i Ratu iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić u čijim filmovima je Bata igrao glavne uloge.

Oženio se 1960. godine svojom velikom ljubavlju dvadesetogodišnjom Julijanom Lulom, s kojom je dobio dvoje dece sina Miljka i ćerku Jelenu. Venčani kum im je bio Batin kolega iz Savremenog pozorišta na Crvenom krstu, glumac Miodrag Popović Deba. Po sopstvenom priznanju supruga Lula s kojom je proveo lepih 55 godina u harmoničnom braku predstavljala mu je najveći oslonac tokom plodne i naporne dugogodišnje karijere, praćene čestim odsustvima od kuće.

Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživeo težak moždani udar od kog se oporavio, u oktobru 2006. godine imao je srčani udar a bolovao je i od gangrene koju je više puta lečio na Kubi, gde živi njegova kćerka.

Poslednjih par meseci proveo je na oporavku kod kuće, uz voljenu suprugu i unuku Dinu. Posle amputacije noge Bata je hospitalizovan, iako je njegovo stanje bilo stabilno srce je prestalo da kuca kod velikog glumca u bolnici, cela nacija je plakala za legendom. Bata Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu Valter brani Sarajevo, koji je mega veliku popularnost stekao i doživeo u Kini.

Dobitnik je nagrade za životno delo Slavica, u dva navrata, Zlatne arene Jugoslovenskog filma u Puli, i mnogih drugih priznanja. Bata je bio među osnivačima a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je osnivač i festivala filmskog u Sopotu.

Na Festu mu je dodeljena nagrada beogradski pobednik za životno delo. Glumeći u više od 350 filmova, serija, pozorišnih i tv uloga, Batine omiljene uloge su bile odigrane u filmovima: Ptice koje ne polete, Lepa sela lepo gore, Bolji život, Balkan ekspres, Svečana obaveza, Kraj rata, Čudo neviđeno, Sivi dom, U raljama života, Halo taksi, iza sebe je ostavio više od 350 filmova i tv serija, i nemoguće je izabrati najbolje uloge po kojima ćemo ga pamtiti i po kojima je zadužio srpski film. Legendarne uloge po kojima će Bata živeti večno su Valter, Gvozden, Macola, Aranđel.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

PRVE FOTOGRAFIJE JEZIVE NESREĆE U BEOGRADU Devojka se automobilom zabila u kuću: Vozilo odvalilo fasadu, pa se prevrnulo na krov (FOTO)

Jedna devojka povređena je večeras u saobraćajnoj nesreći u Ulici Bate Živojinovića u Beogradu kada se automobilom zakucala u porodičnu kuću.

Izvor: Blic, 16.Mar.2024, 23:31

Detaljnije >>

 Velimir Bata Živojinović, ne počiva više u Aleji Zaslužnih građana!

Velimir Bata Živojinović, ne počiva više u Aleji Zaslužnih građana!

Glumac Velimir Bata Živojinović koji je preminuo 2016. godine, ne počiva više u Aleji Zaslužnih građana! Bata je rođen u Jagodini 5. juna 1933. godine, a preminuo 22. juna 2016. godine u Beogradu, gde je i sahranjen u Aleji Zaslužnih građana! Živojinović je rano detinjstvo proveo u rodnom selu svojih roditelja, Koraćici, podno planine Kosmaj, kao treće i najmlađe dete u skromnoj službeničkoj porodici. Otac Dragoljub „Baja” radio je kao sudski izvršitelj...

Izvor: Svet plus, 14.Mar.2024, 10:47

Detaljnije >>

(FOTO) OVDE ĆE POČIVATI BATA ŽIVOJINOVIĆ Glumca premeštaju iz Aleje zaslužnih građana, njegov sin Miljko stigao u Koraćicu

Velimir Bata Živojinović, velikan srpskog glumišta, uskoro će biti premešten iz Aleje zaslužnih građana u Koraćicu, odakle je rodom.

Izvor: Blic, 13.Mar.2024, 22:26

Detaljnije >>

(FOTO) BATA ŽIVOJINOVIĆ PREMEŠTEN IZ ALEJE ZASLUŽNIH GRAĐANA Posmrtni ostaci legendarnog glumca sada počivaju pored njegove supruge Lule

Velimir Bata Živojinović, velikan srpskog glumišta, premešten je iz Aleje zaslužnih građana u Koraćicu, odakle je rodom.

Izvor: Blic, 13.Mar.2024

Detaljnije >>

U subotu tri filma u nizu na "Blic televiziji"! Uživajte u ulogama Bate Živojinovića, Ala Paćina, Džulije Roberts...

Druga epizoda serije "De Gol" očekuje vas na MTS kanalu 117 u 10:10., odmah nakon repize 91. nastavka hit serije "Pokajanje" koja se emituje u 09:20.

Izvor: Blic, 09.Mar.2024, 10:06

Detaljnije >>

Vodio sam Kineze kod Bate Živojinovića, Šekil O'Nil se čudio da sam Srbin! Dragan Raca za Sportal ispričao najluđe karijerne priče, jedna iz Libana je za film /VIDEO/

Dragan Raca, najbolji mladi trener Evrope, najbolji trener Evrope, najbolji trener Kipra, Libana, Kine, selektor Ol star ekipa. Šampion u tri države, šampion i vicešampion Azije, šampion Evrope (B rang), najbolji strelac u istoriji kiparske...

Izvor: Sportal.rs, 05.Mar.2024, 17:12

Detaljnije >>

Tajna Bate Živojinovića koju je odneo u grob: Supruzi Luli niko nije smeo da kaže šta se tog dana dogodilo

Tajna Bate Živojinovića koju je odneo u grob: "Supruzi Luli niko nije smeo da kaže šta se tog dana dogodilo"

Prijateljica pokojne legende ispričala je detalje za koje niko nije znao.. Nađa Rodić jedna je od najvećih zvezda jugoslovenskog glumišta, koja iza sebe ima decenije besprekorne karijere i uloga koje niko nije odigrao kao ona. Osim što je bila prijateljica sa Desankom Maksimović, Nađa je i bila jako bliska sa Julijanom Lulom i Velimir Batom Živojinovićem. Ona je u jednom intervjuu otkrila tajne o legendarnom Valteru, koje je malo ko znao.

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2024, 15:50

Detaljnije >>