Bata Živojinović
Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović je srpski glumac koji je glumio u više od 270 tv serija i filmova. Snimio je mnoge filmove, u kojima je imao glavne uloge, a osim što je poznat kao veliki glumac Bata se bavio i politikom, pa je tako bio poslanik Socijalističke partije Srbije. Velimir Bata Živojinović je rođen 5. juna 1933. godine, u mestu Koraćici.

Bata se proslavio u partizanskim filmovima, a uloga u filmu Valter brani Sarajevo donela mu je popularnost, ne samo u Jugoslaviji nego i u dalekoj Kini.

Veliki glumački talent je otkrio kada je imao 15 godina. Radio je kao statista i scenski radnik, u poznatom pozorištu u Beogradu. Nakon što je završio srednju školu glume u Nišu, a posle toga i u Novom Sadu, Bata je rešio da upiše Pozorišnu akademiju, ali tek posle trećeg puta. Bata je više voleo da glumi u pozorištu, ali je ipak prva uloga bila u filmu Pesma sa Kumbare, i koja je probudila želju da nastavi sa filmovima.
Poznati srpski glumac nije se samo oprobao u glumi već i u politici, u nekoliko mandata je bio predstavnik Socijalističke partije Srbije, a 2002. godine bio je kandidat za predsednika Srbije.

Iza sebe ima mnogo uloga kao što su: Poslednji kolosek šofer, Te noći java, Hotel za ptice, Idemo dalje Šopenhauer, Hajde da se volimo, Sekula se opet ženi, Lepa sela lepo gore, Ptice koje ne polete, Tri karte za Holivud! Bio je jugoslovenski i srpski pozorišni televizijski i filmski glumac. Bio je najpoznatiji jugoslovenski glumac po ulogama, u partizanskim filmovima, vezanim za Drugi svetski rat.

Bata Živojinović je više voleo pozorište od filma, iako je u njemu igrao samo nekoliko godina, njegov filmski debi iz 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare reditelja Radoša Novakovića bio je početak izuzetno plodne karijere.

Velimir Bata Živojinović je bez sumnje odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije. Veliku filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, započeo je epizodama u Vlaku bez voznog reda iz 1959. godine i Ratu iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić u čijim filmovima je Bata igrao glavne uloge.

Oženio se 1960. godine svojom velikom ljubavlju dvadesetogodišnjom Julijanom Lulom, s kojom je dobio dvoje dece sina Miljka i ćerku Jelenu. Venčani kum im je bio Batin kolega iz Savremenog pozorišta na Crvenom krstu, glumac Miodrag Popović Deba. Po sopstvenom priznanju supruga Lula s kojom je proveo lepih 55 godina u harmoničnom braku predstavljala mu je najveći oslonac tokom plodne i naporne dugogodišnje karijere, praćene čestim odsustvima od kuće.

Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživeo težak moždani udar od kog se oporavio, u oktobru 2006. godine imao je srčani udar a bolovao je i od gangrene koju je više puta lečio na Kubi, gde živi njegova kćerka.

Poslednjih par meseci proveo je na oporavku kod kuće, uz voljenu suprugu i unuku Dinu. Posle amputacije noge Bata je hospitalizovan, iako je njegovo stanje bilo stabilno srce je prestalo da kuca kod velikog glumca u bolnici, cela nacija je plakala za legendom. Bata Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu Valter brani Sarajevo, koji je mega veliku popularnost stekao i doživeo u Kini.

Dobitnik je nagrade za životno delo Slavica, u dva navrata, Zlatne arene Jugoslovenskog filma u Puli, i mnogih drugih priznanja. Bata je bio među osnivačima a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je osnivač i festivala filmskog u Sopotu.

Na Festu mu je dodeljena nagrada beogradski pobednik za životno delo. Glumeći u više od 350 filmova, serija, pozorišnih i tv uloga, Batine omiljene uloge su bile odigrane u filmovima: Ptice koje ne polete, Lepa sela lepo gore, Bolji život, Balkan ekspres, Svečana obaveza, Kraj rata, Čudo neviđeno, Sivi dom, U raljama života, Halo taksi, iza sebe je ostavio više od 350 filmova i tv serija, i nemoguće je izabrati najbolje uloge po kojima ćemo ga pamtiti i po kojima je zadužio srpski film. Legendarne uloge po kojima će Bata živeti večno su Valter, Gvozden, Macola, Aranđel.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 18.Jun.2017, 07:15

DVOJNIK BATE ŽIVOJINOVIĆA Legendarni Valter retko je imao dublera, ali ovaj ga je maestralno menjao

DVOJNIK BATE ŽIVOJINOVIĆA Legendarni Valter retko je imao dublera, ali ovaj ga je maestralno menjao

U prošloj godini izgubili smo nekoliko filmskih velikana, glumaca koji su obeležili vreme, ostavili u pamćenju mnogih posleratnih naraštaja dubok trag. Nije pristojno niti civilizovano porediti njihove doprinose, premda je Velimir - Bata Živojinović (1933-2016) izgleda u širokim narodnim slojevima ostao u najdubljem pamćenju, valjda zato što je imao karijeru dugu bezmalo šest decenija, ostvario 273 uloge u filmovima i TV serijama, pojavio se u svim žanrovima, od ratnih epopeja do populističkih...

Detaljnije >>


Izvor: BKTV News, 11.Jun.2017, 20:27

Komšije bravo: Još jedan velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta dobio spomen ploču

Komšije bravo: Još jedan velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta dobio spomen ploču

Nakon Dragana Nikolića, spomen ploču dobio je još jedan velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta - Velimir Bata Živojinović.. Komšije zgrade u kojoj je živeo Gaga Nikolić, odale su počast velikom glumcu, a samo nekoliko dana kasnije, memorijalnu ploču dobio je i Bata Živojinović. got a memorial plaque on the building he lived in Belgrade, 27 Mileševska street (Save Kovačevića 27), thanks to his childhood friend Radoslav Lale Vujadinović (June 5th, 2017).

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2017, 12:49

NJEGOVA SMRT JE RASTUŽILA CELU SRBIJU: Bati Živojinoviću posvećena memorijalna ploča (FOTO)

NJEGOVA SMRT JE RASTUŽILA CELU SRBIJU: Bati Živojinoviću posvećena memorijalna ploča (FOTO)

" Naš voljeni, duhoviti, radoznali, veseli, nežni, jedinstveni, neponovljivi...". Legenda srpskog glumišta, Velimir Bata Živojinović dobio je memorijalnu ploču koja je postavljena ispred ulaza zgrade u kojoj je živeo sa svojom suprugom Lulom. POTPUNI ŠOK, USRED SNIMANJA: Iznenada preminula slavna glumica! Pamtićemo je i po ČUVENOM braku! (VIDEO). Upravo se Lula uslikala zajedno sa unukom Dinom ispred dirljivih stihova koje je Bati posvetio glumac Toma...

Detaljnije >>

Izvor: medio.rs, 10.Jun.2017

(FOTO) LEGENDA SE NE ZABORAVLJA Dirljiva posveta Bati Zivojinovicu ispred stana u kojem je nekad ziveo1

(FOTO) LEGENDA SE NE ZABORAVLJA Dirljiva posveta Bati Zivojinovicu ispred stana u kojem je nekad ziveo1

Velimir Bata Živojinović dobio je memorijalnu ploču na ulazu zgrade u kojoj je živeo.

Detaljnije >>

Izvor: Svet plus, 09.Jun.2017, 19:56

Bata Živojinović: Dirljiva posveta legendarnom glumcu! FOTO

Bata Živojinović: Dirljiva posveta legendarnom glumcu! FOTO

Bata Živojinović, legendarni glumac, preminuo je 22. maja prošle godine, a njegova dela koja je ostavio čine da ga nikad ne zaboravimo.. Da ga ne zaboravljaju i oni sa kojima je delio životni prostor, pokazatelj je memorijalna ploča na ulazu zgrade u kojoj je živeo. Batina supruga Lula i njihova unuka Dina fotografisale su se danas ispred nje. Na ploči su uklesani stihovi pesme koju je glumac Toma Kuruzović posvetio Bati:"Naš voljeni, duhoviti, radoznali,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 09.Jun.2017

Dirljiva posveta Bati Živojinoviću ispred stana u kojem je nekad živeo

Dirljiva posveta Bati Živojinoviću ispred stana u kojem je nekad živeo

Preminuli glumac Velimir Bata Živojinović dobio je memorijalnu ploču na ulazu zgrade u kojoj je živeo.. Batina ponosna supruga Lula i njihova unuka Dina nisu odolele da se ne fotografišu ispred ploče na kojoj su uklesani stihovi pesme koju je glumac Toma Kuruzović posvetio Bati. - Naš...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 08.Jun.2017, 16:36

U 76. GODINI POSTAO OTAC Ovo je bivši muž Snežane Savić

U 76. GODINI POSTAO OTAC Ovo je bivši muž Snežane Savić

Proslavljena glumica i pevačica Snežana Savić sa rediteljem i scenaristom Dragoslavom Lazićem ima ćerku Anitu.. Njih dvoje su bili u braku, a posle nekoliko godina zajedničkog života, svako je krenuo svojim putem. Lazić je 20 godina u braku sa glumicom Draganom Turkalj, i sa njom u 76. godini dobio blizance ćerku Iskru i sina Lazara. Dragoslav i Dragana su...

Detaljnije >>