Zanimanja fudbalera: Mihajlović obućar, Bajković popravlja veš mašine…

Izvor: Sportski Žurnal, 07.Jan.2013, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimanja fudbalera: Mihajlović obućar, Bajković popravlja veš mašine…

Pekar, lekar, apotekar, obućar, putar, meteorolog, mogao je biti bilo šta – a odlučio je da igra fudbal. Da nisu uspeli na fudbalskom igralištu, većina poznatih srpskih igrača bi se bavila nekim drugim poslom, uglavnom zanatom.
Tako bi Nenada Milijaša verovatno viđali u nekoj od turističkih agencija, Bobana Bajkovića u servisu za veš mašine, Dejana Stankovića za volanom GSP autobusa ili Dušana Tadića kako „krpi“ rupe po srpskim drumovima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << /> Ipak, nisu ni svi fudbaleri isključivo jurili samo za loptom. Neki su želeli i da usavrše svoje znanje, pa je tako Željko Brkić posle završene srednje škole, upisao Filozofski fakultet u Novom Sadu i nedavno je stekao diplomu istoričara…
Siniša Mihajlović – obućar
Ako želiš savet za dobre cipele, potraži ga od Siniše Mihajlović. Selektor reprezentacije Srbije, završio je srednju obućarsku u Borovu.
Pre toga je upisao mašinsku, koju je kasnije zbog problema sa matematikom napustio i prebacio se u najpopularniju školu u rodnom gradu.
Da nije uspeo u fudbalu Mihajlović bi verovatno radio u nekada najboljoj fabrici obuće u Jugoslaviji „Borovu” gde su se proizvodile i čuvene „Startas” patike i popularne „Borosane”, koje su proslavile tetkice.
Miroslav Đukić – rukovalac građevinskim mašinama
Bager je bio omiljena „igračka” nekadašnjeg selektora reprezentacije Srbije, a sada šefa struke Valjadolida Miroslava Đukića.
Pomenuti trener je završio srednju školu učenika u privredi u Šapcu, smer rukovalac građevinskim mašinama.
Do 22. godine Đukić je pre podne vozio bager i obrađivao zemlju u rodnom Štitaru, a posle završenih obaveza, hitao je na trening u Mačvu.
Sa bagera Đukića je „skinuo” trener Selja Jovanović i odveo ga iz Mačve u Rad, među Građevinare sa Banjice.
Boban Bajković – mašinski tehničar za popravku veš mašina
Stojan Milanović, ekonom Crvene zvezde nema potrebe da zove majstora za popravku veš mašine ukoliko dođe do kvara. Dovoljno je da siđe do terena i u pomoć pozove Bobana Bajkovića.
Golman Crvene zvezde „ekspert” je za popravku veš mašina, a zanat je završio u srednjoj mašinskoj školi u Crnoj Gori.
To je porodični „biznis”. Učio sam od tate Save kako se popravljaju veš mašine, a kasnije i u školi. Ipak, nisam se baš proslavio. Ništa od toga nisam naučio.
Zlu ne trebalo možda bi Bajković, ipak mogao da ode kod tate Save na obuku.
Finansijska situacija u Crvenoj zvezdi nije sjajna, a za popravku veš mašine mogao bi od jedne intervencije da zaradi od 20 do 50 evra.
Boško Janković – meteorolog
Kakvo će vreme biti sutra? Koliko je stepeni? Da li će padati sneg? Odgovore na ova pitanja sigurno bi i bez gledanja vremenske prognoze u nekoj od informativnih emisija znao Boško Janković.
Prvotimac Đenove završio je Geološku školu, smer meteorolog u Beogradu, a šta ga je privuklo ovom pozivu Janković kaže:
Geološka škola mi je bila najbliža kući i Marakani pa sam odlučio da je upišem.
Nenad Milijaš – turistički vodič
Gde na odmor, Pariz, London ili Beč? Ko je gradio veličanstvene piramide u Egiptu i zašto? Koje bi predele u Srbiji trebalo obići?
Ako neko od fudbalera i ima ovakvu nedoumicu pred zimski odmor, mogao bi da se obrati kapitenu Crvene zvezde.
Nenad Milijaš završio je srednju turističku školu u Beogradu, smer turistički tehničar – vodič. S obzirom da je kao igrač obišao zemaljsku kuglu uzduž i popreko sigurno bi se prvotimac crveno-belih odlično snašao i u ulozi vodiča.
Saša Ilić – birotehničar
Sekretarice Partizana Ljiljana i Nevena, trebalo bi da se zabrinu za svoja radna mesta s obzirom da će kapiten crno-belih Saša Ilić uskoro završiti igračku karijeru i možda odlučiti da se bavi poslom za koji se školovao.
Saša Ilić završio je srednju pravno-birotehničku školu u Beogradu, smer – birotehničar. Sa ovim zvanjem kapiten crno-belih mogao bi da radi kao daktilograf, sekretarica odnosno desna ruka sportskog direktora Ljubiše Tumbakovića ili predsednika Dragana Đurića.
Dušan Tadić – tehničar drumskog saobraćaja
Zavejao je sneg pre dve nedelje Srbiju i jedva su putari širom zemlje stigli da očiste puteve. Nije bilo dovoljno ljudi, a ni mehanizacije, tako da su neki morali da rade i po više od dvanaest sati u smeni.
Ako Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja i u narednom periodu bude imao problema, a putarima trebala pomoć u „krpljenju” puteva i čišćenju istih, mogli bi u pomoć da pozovu prvotimca Tventea Dušana Tadića.
Filip Đuričić i Marko Šćepović – tehničari za računare
U eri računara savršeno zanimanje pronašli su Filip Đuričić i Marko Šćepović. Da nisu fudbaleri sigurno bi lako pronašli posao.
Đuričić je završio srednju tehničku školu u Obrenovcu – smer elektrotehničar računara, dok se prvotimac Partizana, Marko Šćepović školovao u zemunskoj školi „Zmaj” za tehničara kompjuterskog upravljanja.
Ako su pažljivo slušali na časovima, Đuričić i Šćepović će sigurno znati da poprave lap-top, ukoliko im se pokvari na pripremama.
Predrag Luka – mašinbravar
Možda po ugledu na Josipa Broza Tita, a možda i što mu je škola bila blizu kuće, Predrag Luka, prvotimac Rada završio je srednju mašinsku školu za mašinbravara.
U klubu sa Banjice ne bi trebalo da zovu majstora ukoliko izgube ključeve od neke prostorije, ako im metalna ograda propadne ili im se desi bilo kakav drugi peh ovog tipa.
Sve ovo ako je dobro odradio praktični deo nastave mogao bez muke da reši upravo Predrag Luka.
Vezista Rada ima siguran zanat u rukama i mogao bi da se snađe za novac, ako mu gazda Ranko Stojić ove zime ne pronađe neki inostrani angažman.
Dejan Stanković – saobraćajni tehničar
Na liniji 84 od Zelenog venca do Galenike za volanom zglobnog autobusa Dejan Stanković. Zvuči neverovatno, ali je ova scena moga da bude realna, da najtrofejniji srpski igrač nije bio talentovan za fudbal.
Dejan Stanković, nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije i prvotimac Intera završio je srednju saobraćajno-tehničku školu u Zemunu, koja školuje kadrove za vozača, lakirera, tehničara drumskog saobraćaja, tehničara unutrašnjeg saobraćaja…
Pored Stankovića u istu školu išao je i Mateja Kežman, koji je odlučio da završi i Akademiju fudbala.
Nikola Žigić – mašinski tehničar
Traktore je Nikola Žigić zavoleo još u detinjstvu, nije to skrivao ni kada je došao u Crvenu zvezdu, a tada se pohvalio da kod kuće ima model IMT 558.
Da nije uspeo u fudbalu, visoki napadač sigurno ne bi sedeo skrštenih ruku. Nikola Žigić, završio je mašinsku školu u Bačkoj Topoli, koja obrazuje kadrove za mašinske tehničare motornih vozila, mašin bravara, bravara…
Sa ovom školom Žigić bi bez problema mogao da popravlja traktore i druge poljoprivrede mašine, a verovatno ni sada nema problem da poneku sitnicu zameni na automobilu u slučaju kvara.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.