Počeo srpski Davos: Na redu je štednja

Izvor: S media, 06.Mar.2012, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo "srpski Davos": Na redu je štednja

Na Kopaoniku je danas počeo 19. Biznis forum od koga se očekuje da ponudi moguća rešenja za brojne poteškoće sa kojima je suočena srpska ekonomija u vreme globalne krize ali i niza domaćih neizvesnosti.

Otvarajući skup, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je da je cilj da se kroz konstruktivnu diskusiju pomogne kreatorima ekonomske politike da što bolje i efikasnije pronađu put do optimalnih rešanja za srpsku ekonomiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
On je istakao da su visoka javna potrošnja, manjak javnih investicija, nekonkurentna privreda, neefikasna javna uprava ključni problem sa kojima je suočena srpka privreda.

U Ženevi danas svetska premijera Fiata 500L

Gorenje otvorilo fabriku u Zaječaru (VIDEO)

Tadić: Otvaranje porodičnih firmi rešava nezaposlenost

Vlahović je naglasio da je statsu kandidata za članstvo u EU koji je dodeljen Srbiji ogromna šansa koja će nam obezbediti veliki priliv investicija ali i da uspešno u narednom periodu, do punopravnog članstva u Uniji, reformišemo privredu I javni sector.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Toplica Spasojević istakao je da protekle tri godine nisu bile lake ali i da 2012. ne donosi ništa bolje.

Zbog toga, moramo sami da uredimo privredni ambijent po uzoru na EU i da sprovedemo sveukupnu reformu, da osnažimo poljoprivredu, infrastrukturu, energtiku, smanjimo nezapolsenost I pokrenemo novi investicioni ciklus, kazao je Spasojević.

Takođe mormo da oslobodimo energiju preduzetništva i da omogućimo maldim ljudima koji su napustili zemlju da se vrate u Srbiju, jer će samo tako da nam bude boje, poručio je on.

Cvetković: Isplata plata i penzija po planu za 2012.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će plate i penzije, kao i socijalna davanja u 2012. godini biti isplaćene kako je i planirano.

Cvetković je na konferenciji za novinare u okviru Biznis foruma na Kopaoniku naglasio da privreda i gradjani ne bi trebalo da osete štednju koju vlada planira radi održavanja nivoa budžetskog deficita.

"Mi želimo da vodimo politiku kojom bismo izašli u susret našim dogovorima sa Medjunarodnim monetarnim fondom, a to je da se država apsolutno pridržava nivoa deficita koji je dogovoren, bez obzira na stanje prihoda", kazao je on.

Cvetković je kazao da je dobra okolnost što je u prva dva meseca ove godine odnos planiranih i ostvarenih prihoda bio izbalansiran.

Govoreći o kursu dinara, on je naveo da "kao eknomista, a ne izvršna vlast, ima utisak da će kurs u narednom periodu biti stabilan, jer se istrošilo dosta tih snaga koje su terale klizanje kursa na gore".

Forumu koji će trajati do 8. Marta, prisustvuje više od 500 učesnika, među kojima su i renomirani ekonomski stručnjaci, predstavnici privrede i banaka, ambasadori iz zemalja najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, glavni ekonomisti pojedinih političkih stranaka.

Kako je najavljeno, učesnicima foruma će se obratiti i guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, a dolazak su potvrdili i potpredsednica vlade Verica Kalanović i ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

(Tanjug)

Foto: Beta
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo savetovanje ekonomista na Kopaoniku

Izvor: Beta, 06.Mar.2012

KOPAONIK, 6. marta 2012. (Beta) - Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da je cilj 19. Biznis foruma, koji je počeo u utorak na Kopaoniku, da pomogne kreatorima ekonomske politike da št..

Nastavak na Beta...

Cvetković: Ipak ima svetla na kraju tunela

Izvor: Kamatica.com, 06.Mar.2012

Na Kopaoniku je danas počeo 19. Biznis forum od koga se očekuje da ponudi moguća rešenja za brojne poteškoće sa kojima je suočena srpska ekonomija u vreme globalne krize ali i niza domaćih neizvesnosti. Miodrag Kostić je na forumu priredio prijem, čija je glavna "zvezda"..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.