Essebsi pobjednik na izborima u Tunisu

Izvor: SandzakPress.net, 22.Dec.2014, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Essebsi pobjednik na izborima u Tunisu

Svijet – Tuniska policija je ispalila suzavac u gradu Hammi, nastojeći rastjerati nekoliko stotina mladih koji su palili automobilske gume i blokirali ulice. Izborna komisija u Tunisu je potvrdila da je Beji Caid Essebsi (88) pobjednik predsjedničkih izbora, sa 55,68 posto osvojenih glasova, dok je njegov protivnik, Moncef Marzouki, bivši borac za ljudska prava i vršitelj dužnosti predsjednika države, osvojio 44,32 posto >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << glasova. Reporter Al Jazeere Adnan Rondić javlja iz Tunisa kako je izborima okončan proces političke tranzicije. Za vrijeme mandata Habiba Bourguibe, Essebsi je bio ministar, te šef sigurnosnih službi, a u vrijeme vladavine Zine el-Abidine Ben Alija, bio je predsjednik Parlamenta. Kritičari Essebsija, kandidata sekularne stranke Nida Tunis, njegov povratak vide kao povratak na stanje u zemlji prije Arapskog proljeća, kada je s vlasti svrgnut dugogodišnji diktator Ben Ali. Ističu i njegove godine života kao mogući problem. Marzouki je nakadašnji politički disident, a pristalice Nahde, stranke koja se zalaže za jačanje islamskih principa, u velikom broju glasali su za njega. Težak period Shakir Besbes, novinar i politički analitičar, rekao je za Al Jazeeru da je Tunis imao težak period u posljednje tri godine. ”Imali smo politička ubistva, prvi put u historiji Tunisa. Terorizam kuca na vrata. Sa svim tim problemima uspješno su organizirani demokratski izbori. Moramo raditi. Mi smo u tranzicijskom periodu i trebamo više vremena. Moramo izabrati novu vladu. Imamo Parlament koji treba uraditi mnogo stvari, donijeti nove zakone”, rekao je on. Ranije u ponedjeljak, policija je ispalila suzavac u gradu Hammi, nastojeći rastjerati nekoliko stotina mladih koji su palili automobilske gume i blokirali ulice demonstrirajući na taj način protiv Essebsija. Nakon što je Essebsi u nedjelju navečer objavio pobjedu, Marzouki je odbio priznati poraz, rekavši kako očekuje da rezultate objavi izborna komisija. “Nekoliko stotina mladih ljudi koje je razljutila jučerašnja Essebsijeva izjava o izbornoj pobjedi, palilo je automobilske gume. Policija je među njih najprije bacila suzavac, a potom ih nekoliko privela. Sve trgovine su zatvorene, a demonstranti izvikuju – Ne starom režimu”, rekao je jedan od lokalnih stanovnika. (Al Jazeera)

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Esebsi predsednik Tunisa

Izvor: B92, 22.Dec.2014

Izborna komisija Tunisa saopštila je da je bivši ministar Bendži Kaid Esebsi (88) pobednik jdrugog kruga predsedničkih izbora u toj zemlji, sa osvojenih 55,68%...Glasači u Tunisu birali su između Esebsija, lidera antiislamističke partije Nida Tunes, i Monsefa Marzukija (69), koji se nalazi na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.