Na vozačkom ispitu bez policije

Izvor: Blic, 14.Nov.2014, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na vozačkom ispitu bez policije

Policajca pri polaganju vozačkog ispita mogao bi da zameni instruktor ispitivač iz Agencije za bezbednost saobraćaja, novina je koju donose izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, javlja Radio-televizija Srbije.

Ove izmene Zakona su trenutno u pripremi, a izmeštanje vozačkih ispita iz policije u civilni sektor u skladu je sa evropskim normama, i reč je o preporuci Evropske komisije.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Krste Lipovac smatra da na vozačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispitu ne može učestvovati onaj ko je obučavao i da vozački ispit ne može biti na auto-školama.

- Na vozačkom ispitu ne treba da bude policajac, već nezavisne insitucije što bi u ovom slučaju mogla da bude Agencija za bezbednost saobraćaja - istakao je Lipovac.

Stručnjaci kažu da je do ovoga trebalo i ranije da dođe, ali i da je sada Agencija za bezbednost saobraćaja kadrovski i organizaciono ojačala i može da organizuje vozačke ispite. Nije samo reč o tome da se posle obuke položi ispit već da se promeni stav o vožnji u saobraćaju. Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da je njegova tendencija, ali i tendencija Agencije da to preraste u vaspitanje, što je viši nivo od obrazovanja.

- To znači da kada nekoga puštamo u saobraćaj, mi ga učimo i kako treba da se ponaša, a ne samo da mu pokazno objasnimo šta treba da uradi bez da mu promenimo stav o tome da bude bezbedan - objašnjava Vujanić.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da vozačkim ispitima nije mesto u policiji.

- Policija je u svakoj državi pa i kod nas organ koji je specijalizovan za primenu sile. Jednom takvom organu ne pripada segment obrazovanja i vaspitanja vozača. Međutim, moramo videti u kom roku mi možemo da to premestimo u neku civilnu struktruru - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prema Okanovićevim rečima, bitno je da počne rad na tome. Auto-škole takođe pozdravljaju tu novinu, ukoliko se unese u zakon. Oni traže veći broj ispitivača i bolju organizaciju polaganja, što bi svakako mogla da da agencija koja je jedina ovlašćena da licencira i ispitivače i predavače za vozački ispit.
Pogledaj vesti o: Polaganje vozačkog ispita

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.