Kupuju vozački ispit u Sremu za 100 evra

Izvor: Blic, 27.Avg.2014, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupuju vozački ispit u Sremu za 100 evra

Do dozvole se najbrže dolazi u sremskim gradovima, tvrde Novosađani koji su naprečac položili vožnju.

Slađana A. (19) je polagala u Novom Sadu čak četiri puta i svaki put je pala na vožnji. Posle četvrtog puta, otac je rešio da posluša savet prijatelja i za stotinu evra kupi ćerki ispit.

Sumnjivo polaganje

"iz prve"

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu imali zvaničan komentar na ove navode.

- Naravno da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je sumnjivo kada je u nekoj opštini procenat polaganja iz prve čak 80 odsto. I još kada se dodaju ovakve priče. Ali još nijednom nismo uspeli da nagovorimo nekog od kandidata da učestvuje u istrazi, niti da skupimo dokaze i to zato što kandidatima ovakvo stanje odgovara - nezvanično priča naš izvor iz novosadske policije.

- Tatin prijatelj nas je povezao sa instruktorom u Sremskoj Mitrovici. Platili smo punu cenu obuke i dodatnih stotinu evra „na ruke“. Ubeleženo je da sam odvozila dodatne časove, a potom mi je zakazana vožnja sa dogovorenom komisijom. Rečeno mi je samo da sednem u kola i ne brinem, jer, kako god da vozim, položiću. Tako je i bilo - priča Slađana A. koja je vožnju položila pre nekoliko nedelja.

Kako ona kaže, poligon (lastin rep, parkiranje i kretanje pod ručnom) uopšte nije polagala, a gradska vožnja je trajala oko dve minute. Komisija joj je na kraju čestitala, a ona je stigla do dugo željene vozačke.

Uz polaganje vožnje sa dogovorenom komisijom, u Sremu se vožnja neretko polaže i bez ikakve obuke, jer su pojedine auto-škole za nadoknadu od oko 300 evra, spremne da lažiraju podatke tako da izgleda kao da je kandidat obuku prošao po starom sistemu.

Kako potvrđuju u novosadskoj Asocijaciji auto-škola nameštanje vozačkih ispita u Sremu i okolini Subotice problem je s kojim su upoznati svi koji se ovim poslom bave, pa je čak i policija pokušala da prikupi podatke o tome.

- Događa se da kandidat koji je u Novom Sadu padao na testovima i po deset puta, u Sremu položi iz prve. Jednostavno, neko drugi umesto njega polaže test i to za mali novac. Upravo to što su u pitanju relativno male svote je najopasnije, jer nam to govori da se takve stvari rade svakodnevno i da su uobičajena praksa - objašnjava Milan Mudrinić, predsednik Asocijacije auto-škola Novog Sada.

Kako tvrdi Mudrinić, ovako nešto ne može da se organizuje samo preko auto-škola i instruktora, veće je sasvim očigledno da su u u priču uključeni i ljudi iz policije.

- Nažalost, njihove kolege koje savesno rade ne mogu da ih uhvate na delu. Upravo zato se insistira na uvođenju kamera tokom polaganja vozačkih ispita - tvrdi Mudrinić.

Kako on napominje izdavanje ovakvih saobraćajnih dozvola na rubu je kriminala, jer se time direktno ugrožavaju drugi učesnici u saobraćaju
Pogledaj vesti o: Polaganje vozačkog ispita

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.