Vatra  zaustavila „punto“

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 15.Nov.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatra zaustavila „punto“

U Zastavinoj fabrici automobila juče je u 10.50 sati izbio požar koji je privremeno zaustavio proizvodnju „punta".

U požaru nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta. U vatrenoj stihiji, koju su vatrogasci brzo obuzdali i ugasili, izgoreo je deo transportnog sistema koji automobile prevozi od montaže do lakirnice. Pored toga, uništene su sve instalacije u tom delu fabrike i neizvesno je kada će se ponovo uspostaviti proizvodnja. Načelnik sektora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao da je u požaru urušeno i oko 200 kvadratnih metara krova, oštećeno devet školjki za automobil „punto" i elektroinstalacija.

Kako je izjavio predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović, „izgorelo je sve od montaže do lakirnice", i šteta je takva da „ne može biti sanirana do Nove godine".

– Očevici su rekli da je požar nastao tako što je varnica, dok su radnici „Goše" sekli staru opremu, pala na instalacije. Tu je izbila vatra, a zatim se proširila dalje i zahvatila gume – kaže Mihajlović.

Par sati nakon izbijanja požara u fabriku automobila je stigao i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji je rekao da „nakon prvih rezultata istrage postoje indicije da je u pitanju ljudski faktor", jer je vatra izbila na mestu na kome su radnici „Goše" iz Smederevske Palanke radili na demontaži stare opreme.

– Hvala vatrogascima. Reagovali su za 40 sekundi i uspeli da spasu fabriku. Dobro je što nije bilo ljudskih žrtava. Nastojaćemo da što pre pokrenemo proizvodnju. Stručnjaci tvrde da je uništene transportere moguće obnoviti za dve sedmice – izjavio je Dinkić.

Generalni direktor Grupe „Zastava vozila" Zoran Radojević je rekao da je „oštećen sistem za transport u montaži", ali postoji opasnost da je oštećena masa elektro i mašinskih instalacija koje povezuju lakirnicu sa montažom. Formirana je i stručna grupa koja će utvrditi kolika je šteta i kada će se sve obnoviti – kaže Zoran Radojević.

Kako saznajemo u menadžmentu „Zastave", „ubuduće će se zavesti stroge mere zaštite i rigorozna kontrola svih lica koja obavljaju bilo kakve poslove u fabrici".

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je šteta od požara u fabrici velika.

-Videćemo kolika je stvarna šteta i koliko vremena treba da se to sanira- kazao je Stevanović i dodao da se očekuje dolazak stručnjaka koji će utvrditi uzrok požara.

Istražni sudija Okružnog suda Suzana Grujović je obavila uviđaj, i izjavila da je „pokrenuta istraga koja će utvrditi zbog čega je nastao požar, šta ga je izazvalo i ko je eventualno kriv".

Nad fabrikom automobila se juče tokom prepodneva, oko 11.00 sati, nadvio gust oblak dima, koji se video iz svih delova grada. Svetozar Arsenijević, koji živi uz samu ogradu fabrike, kaže da je „najpre video vatru".

– Plamen je bio visok preko deset metara. Onda se pojavio crni dim. Čule su se sirene, okupio se ceo komšiluk. Došli smo na kapiju i hteli smo da uđemo unutra da pomognemo ako treba u gašenju vatre. Na sreću, vatrogasci su brzo stigli – kaže Arsenijević.

Inače, požar je izbio u magacinu delova za montažu automobila „punto", skoro na istom mestu gde je izbio poslednji požar u fabrici „Zastava" pre nešto više od 10 godina.

Zastava: Proizvodnja "punta" počeće nakon istrage

Kompanija "Zastava vozila" ima plan za obnavljanje proizvodnje, ali on neće biti operativan dok se ne završi istraga jučerašnjem požaru, izjavio je direktor Zoran Radojević agenciji Beta.

"Postoje varijante za brzo osposobljavanje proizvodnje, ali čekamo da se završi istraga i da imamo detaljnu dijagnozu nastale štete", rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima potrebno je da se sagleda kompletna situacija i svi detalji u vezi sa oštećenjima kako bi se prema tome utvrdile mogućnosti da se premoste problemi i nastavi proizvodnja "punta".

"Očekujemo da će tokom dana biti završena istraga, posle čega ćemo početi sa rasčišćavanjem pogona", rekao je Radojević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marić:Požar lokalizovan, nema povređenih

Izvor: Kurir, 14.Nov.2009, 15:50

KRAGUJEVAC, 14. novembra (Tanjug) - Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas Tanjugu da je požar, koji je u 10.50 sati izbio u pogonu "Zastava automobili" u Kragujevcu, lokalizovan i da je u njemu oštećen krov, koji se jednim delom urušio, ali da srećom...

Nastavak na Kurir...

Požar u „Zastavi“, „punto“ na leru

Izvor: Politika, 14.Nov.2009

Uništen deo montažnih linija, ugrožen proizvodni proces. – Prve indicije govore da je uzrok požara ljudski faktor. – Katastrofa izbegnuta zahvaljujući brzoj intervenciji kragujevačkih vatrogasaca ..Kragujevac – U pogonu montaže „Zastave" juče posle deset sati izbio je veliki...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.