Premijera Raheline kutije 3. aprila u JDP

Izvor: Blic, 29.Mar.2015, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera "Raheline kutije" 3. aprila u JDP

Nova predstava nezavisne produkcije Kino-Teatar "Rahelina kutija", svojevsrtan omaž glumici Raheli Ferari, biće premijerno izvedena 3. aprila (20.30) na scena Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), na dan tog teatra.

Predstava u režiji Nikole Jelovića, po tekstu Vlade Petrića i Nikole Jelovca, ispovest je jedne glumice u tri lica.

U predstavi igraju Nada Šargin, Mirjana Karanović i Branka Petrić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- "Rahelina kutija" sazdana je od dokumentarne građe o našoj velikoj glumici

TIM PREDSTAVE

Umetnički saradnici: Jovan Ćirilov, Dara Čalenić

Kompozitor: Vuk Prađovski

Kostimograf: Ana Sarkisjan

Video: Miloš Tomić

Dizajn svetla: Nenad Petrović

Dizajn kutije: Bojana Sinđić, Miloje Marković

Grafički dizajn: Isidora Nikolić

Fotografije: Nenad Petrović

Post produkcija: Nemanja Jovanov

Izvršna produkcija: Anđelka Janković

Asistent produkcije: Tamara Pović

Raheli Ferari koja je fašističku okupaciju provela u Beogradu tokom Drugog svetskog rata (1941-1945). U dramaturškom pogledu, u tekstu se strateški i temeljno zamagljuju i ukidaju granice između fiction i faction, dokumentarne građe i njene scenske obrade. Posredi je dramaturško- rediteljski koncept višeglasne ispovesti: tri glumice interpretiraju Rahelu u različitim periodima, na osnovu memoarskih zapisa sačuvanih na ceduljama u nekoj borhesovskoj kutiji – potpuno je originalan, autorski postupak - kaže Ivan Medenica, pozorišni teoretičar i profesor Fakulteta dramskih umetnosti.

Medenica kaže da se "Rahelina kutija" ističe i po tome što "doprinosi ispitivanju

jedne od najvećih filozofskih, umetničkih, socijalnih i političkih tema 20. veka – holokausta - ili, šire, kulturološki gledano, istraživanju 'politike

sećanja'".

- Tragikomedija "Rahelina kutija" predstavlja životnu priču jedne od najpoznatijih i najpopularnijih srpskih glumica (jevrejskog porekla) Rahele Ferari, tokom njene šezdesetogodišnje karijere u pozorištu, na filmu i televiziji... U nekonvencionalnoj dramskoj formi – koristeći tri lika koja predstavljaju Rahelu u različitim periodima njenog života, Vlada Petrić i Nikola Jelovac otkrivaju “tajnu njenog života“, kao i patnje koje je podnela tokom nacističke okupacije... Zajedno sa mnogim drugim umetnicima koji su bili proganjani od strane fašista, Rahela Ferari zaslužuje da je se sećamo, pogotovo na način koji ovaploćuje njeno umetničko biće. Rahelina kutija i njeno scensko izvođenje predstavlja omaž ovoj velikoj glumici, kao i onima koji su joj pomogli da preživi Holokaust - ističe Filip David, književnik, profesor dramaturgije Fakulteta dramskih umetnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.