Proizvodnja fijata 500 L počinje u julu

Izvor: Blic, 06.Mar.2012, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja "fijata 500 L" počinje u julu

Proizvodnja srpsko-italijanskog automobila "fijat 500 L", koji je danas premijerno prikazan na 82. Međunarodnom salonu automobila u Ženevi, počeće u julu u Kragujevcu, saznaje "Blic".

Svetskoj premijeri prisustvuju i predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije Nebojša Ćirić i predsednik kompanije „Fijat-Krajsler" Serđo Markione.

Tadić: Vlada počinje pregovore sa još nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proizvođača automobila

Novi model je predstavio šef "Fijat brenda" Olivije Fransoa koji je razliku između novog modela 500L i ranijeg modela 500 opisao kao razliku "između kapućina i espresa”.

"To je nešto što delite s ljudima koje volite”, kazao je Fransoa.

On je istakao da "fijat 500L" ima "kombinovane osobine gradskog automobila i malog suva” i da je reč o vozilu koje "karakterišu praktičnost i korisnost”.

Prve fotografije novog "fijata" objavljene su početkom februara, kada je i saopšteno da će njegova početna cena iznositi oko 16.000 evra i potvrđeno da će se proizvoditi u dve benzinske verzije i jednoj sa dizel motorom.

Dugo očekivani model novog automobila doskora je srpskoj javnosti bio poznatiji sa radnim nazivom „L zero", a sada ima zvaničan naziv „500 L". Kako je objašnjeno iz „Fijata", skraćenica L potiče od reči „lardž" (veliki), što znači da je reč o produženoj i povećanoj verziji modela „fijat 500". Automobil „fijat 500 L" sa pet sedišta, dug je 4,14 metara, širok 1,78 a visok 1,66 metara.

Serijska proizvodnja novog modela automobila trebalo bi da počne ovog leta, a sredinom ovog meseca probna proizvodnja delova za taj automobil, u pogonima koje su u Kragujevcu, na prostoru nekadašnje kasarne u Grošnici, izgradili glavni „Fijatovi" dobavljači. Reč je o kompanijama SIGIP, HTL, „Promo magneto" i „Džonson kontrols" koji su glavni kooperanti iz prve linije dobavljača i koji do kraja godine treba da broje 1.300 radnika.

Proizvodnja u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog „Fijata" i vlade Srbije u kragujevacku fabriku „Zastava automobili", potpisanog u jesen 2008. godine. Tim strateškim ugovorom, italijanski „Fijat" je vlasnik 67 procenata Fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto. Investicije „Fijata" i vlade Srbije u kragujevačku fabriku automobila, sudeći prema ranijim izjavama predstavnika obe strane, premašuju milijardu evra.

VIDEO> Pogledajte otkrivanje "fijata 500 L":
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Chrysler

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Ženevi predstavljen fijat 500L

Izvor: Beta, 06.Mar.2012

ŽENEVA, 6. marta 2012. (Beta) - Novi model Fijata, 500 L koji će se proizvoditi u kragujevačkoj fabrici predstavljen je u utorak na Medjunarodnom sajmu automobila u Ženevi u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tad..

Nastavak na Beta...

Tadić: Vlada počinje pregovore sa još nekoliko proizvođača automobila

Izvor: Blic, 06.Mar.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić je na predstavljanju novog Fijatovog modela u Ženevi najavio da će Vlada krajem meseca i u toku narednog početi pregovore sa "još nekoliko proizvođača automobila svetskih razmera", ali nije hteo da precizira o kojim se proizvođačima radi. ..Predsednik je na sajmu...

Nastavak na Blic...

Dinkić na premijeri "fijata 500L" (VIDEO, FOTO)

Izvor: S media, 06.Mar.2012

Novi model "fijata 500L" predstavljen je danas na 82. medjunarodnom Salonu automobila u Ženevi. Predstavljanju novog modela prisustvovao je i lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić, čije su fotografije sa ovog događaja osvanule na twiter profilu Vlajka Senića i stranici URS-a...Svečanoj...

Nastavak na S media...

U Ženevi predstavljen novi "fijat 500 L", proizvodnja počinje u julu

Izvor: Blic, 06.Mar.2012

Proizvodnja srpsko-italijanskog automobila "fijat 500 L", koji je danas premijerno prikazan na 82. Međunarodnom salonu automobila u Ženevi, počeće u julu u Kragujevcu, saznaje "Blic"...Svetskoj premijeri prisustvuju i predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije Nebojša Ćirić i predsednik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.